Louwman Exclusive gaat Pininfarina Battista verkopen

Na Minotto en DeTomaso voegt Louwman nóg een bijzonder merk toe aan portefeuille

Louwman Exclusive heeft vanmorgen het doek van de Pininfarina Battista getrokken. In een fraaie presentatie werd duidelijk dat de verwachtingen hooggespannen zijn. Voor het eerst konden we proefzitten, in gesprek met de makers en horen wat de toekomstplannen van het merk zijn.

Arjen van Beek, Managing Director van Louwman Exclusive is er duidelijk over: “Dit is natuurlijk de ‘Halo-car’ die in een oplage van slechts 150 stuks komt, het visitekaartje om Pininfarina als autofabrikant op de kaart te zetten. Maar de plannen voor de toekomst zijn fantastisch, het is een bijzonder team en ze zijn ontzettend ver met de techniek, ik ben daar erg van onder de indruk”, vertelt Arjen ons als we even voor de daadwerkelijke presentatie met hem spreken over het merk.

Louwman Exclusive zorgde voor extra Pininfarina-moois in de vorm van deze koninklijke Ferrari Superfast.

Tijdens de presentatie is Anthony Tocco aan het woord, Global Sales Manager bij het Automobili Pininfarina, de twee jaar geleden opgerichte tak van het bedrijf die zich bezig houdt met de productie van de eigen auto’s. Ook Tocco haalt aan dat de Pininfarina Battista slechts een lekkermakertje is van wat we kunnen verwachten, hoe goed en gaaf het project ook is. Dat mag namelijk wel gezegd worden. Om te beginnen wat cijfertjes: 1.900 pk en 2.300 Nm koppel zijn simpelweg indrukwekkend. De sprint naar 100 neemt slechts 1,8 seconden in beslag, van stilstand tot 300 km/u geschiedt in minder dan 12 seconden! Daar zijn we stil van, net als de volledig elektrische Battista, die voor ieder wiel een eigen motor heeft. Door middel van torque-vectoring wordt op ieder moment het juiste vermogen naar alle wielen gestuurd.

Tocco is duidelijk over de Battista: “Ons doel is niet de snelste auto maken, ook al is de Battista sneller dan de Formule E auto’s van enkele jaren terug. Het doel is laten zien wat we kunnen, het accupakket van 120 kWh is daar slechts één onderdeel van.” Dat Tocco de Formule E aanhaalt is overigens niet vreemd, het Indiaase auto- en motorfietsmerk Mahindra dat actief is in de Formule E kocht Pininfarina enkele jaren terug. Potentiële kopers worden zelfs in de gelegenheid gesteld om met een Formule E auto te rijden om een idee van de snelheid te krijgen. Tocco: “We halen ontzettend veel technische kennis uit de Formule E. Het mooie is dat als ze uit die raceauto stappen we ze moeten vertellen dat de straatauto die ze willen kopen dus nog sneller is.”

Ook Van Beek ziet veel mogelijkheden voor het merk: “Deze Battista gaan we natuurlijk niet heel veel zien. Er zijn van de 150 stuks zo’n 50 Battista’s bedoeld voor Europa, daarvan hopen wij er natuurlijk zoveel mogelijk te verkopen,” zegt Van Beek met een grote glimlach. “Waar het ons om gaat is de toekomst, er gaan modellen komen die niet in het extreem hoge segment zitten en waar we dus wel aantallen mee kunnen maken. Het leuke is dat we direct bij de start van het merk zijn ingesprongen, we groeien dus samen.”

De Battista
Eindelijk konden we plaatsnemen in de Battista en eens goed naar de details kijken. Anthony Tocco meldt er duidelijk bij dat het om een voorserie auto gaat die al duizenden testkilometers achter de rug heeft en die al flink geleden heeft. We moeten eerlijk zeggen dat we het amper zien. Meestal is ‘voorserie’ hetzelfde als ‘work-in-progress’ en ook hier schijnt het nóg beter te worden. Wat nu echter al opvalt zijn de prachtige leersoorten in het interieur, de perfecte passingen van de de carrosserie en de prachtige afwerking van verlichtingsdelen en andere kleine details, zoals de pootjes van de actieve achtervleugel. Als dit slechts een voorbode is van de productieversie van de Battista dan kan die niet anders dan perfect zijn.
Hadden we de prijs al genoemd? Nee? Hoe kunnen we dat vergeten! Reken op een prijs om en nabij de 2 miljoen euro, exclusief de bekende belastingen. Eind volgend jaar verschijnt de Battista op de openbare weg.