Marchionne ernstig ziek en al vervangen door opvolger

Sergio Marchionne is ernstig ziek en inmiddels vervangen door opvolger Mike Manley. Marchionne ligt in zeer slechte toestand in het ziekenhuis na complicaties bij een relatief eenvoudige ingreep aan zijn schouder. FCA is nog niet erg spraakzaam over de huidige stand van zaken maar de Italiaanse media hebben weinig positieve woorden over voor de gezondheid van CEO van het concern.

Diverse kranten weten te melden dat de ernst van de zaak zeer serieus is en Marchionne in het Universitaire Ziekenhuis van Zurich ligt. Sommige media spreken zelfs van een coma maar daarvan is er geen bevestiging (gelukkig). Het is zeer lastig om betrouwbare informatie uit alle verschillende berichten de destilleren omdat iedere bron nét wat anders zegt. Wat in ieder geval een feit is is dat de familie bij Marchionne aanwezig is en dat er een lading pers voor de ingang van het ziekenhuis wacht op meer informatie.

Inmiddels is in een officiële verklaring Mike Manley aangesteld als opvolger van de 66-jarige, die eigenlijk tot volgend jaar aan zou blijven. Manley (54) is al meer dan 10 jaar werkzaam voor het concern en wordt getypeerd als duizendpoot en harde werker. Over zijn projecten hoor je vaak dat het verbazingwekkend is hoeveel één man kan presteren.

Sergio Marchionne
De 66-jarige Canadees, die geboren is in Chieti (Abruzzo), verhuisde op 13-jarige leeftijd naar Canada (Toronto). Na een indrukwekkende carriëre werd hij in 2004 aangesteld als CEO van Fiat S.p.A.. In 2009 kreeg de Fiat Group 20% van de aandelen van het noodlijdende Chrysler in handen, om dat vervolgens in stappen naar zich toe te trekken. Op 1 augustus 2014 werden de twee groepen officieel samengevoegd. Sergio is de man die het bedrijf in een korte periode van noodlijdend naar winstgevend heeft weten te krijgen. In de door velen de hemel in geprezen periode vóór Marchionne werden er enorme schulden gemaakt ieder jaar. In enkele jaren wist hij het tij te keren en er een winstgevende firma van te maken. Halverwege 2018 was FCA zelfs compleet uit de rode cijfers, een resultaat dat vooraf vrijwel niemand voor mogelijk hield. Veel liefhebbers vinden het zonde dat het huidige modelaanbod niet meer zo breed is als het was, maar met hoe de vlag er bij hing achten wij de kans groot dat het complete concern er niet meer geweest was. Wellicht krijgt Manley, die dus schuldenvrij begint, de mogelijkheid om ook de liefhebbers weer gerust te stellen.

Voor nu rest ons niets dan Sergio Marchionne ontzettend veel beterschap te wensen.