Marchionne: "We werken aan een budgetmerk!"

photos_innocenti_mini_1974_1

Tijdens de Autoshow van Detroit heeft Sergio Marchionne zich laten ontvallen dat het al een tijdje bezig is aan een nieuwe budget-tak, een merk dat onder Fiat geplaatst zal worden en daarmee in hetzelfde segment past als Dacia. Veel informatie liet Marchionne niet los, het is echter zeer onwaarschijnlijk dat dit slechts een wilde gedachte van de grote man van Fiat is.

Innocenti_DeTomasoMarchionne gaf overigens aan dat er geen grote haast is bij het project, begrijpelijk als je nagaat dat er al enkele merken sterk zijn in dit segment en Fiat een naam hoog heeft te houden als het gaat om budget-auto’s. Hoogstwaarschijnlijk zullen deze auto’s dan in Rusland gebouwd gaan worden. Een merknaam die tot de mogelijkheden behoort is Innocenti.
Deze in de jaren twintig door Fernandino Innocenti opgerichte fabriek maakte oorspronkelijk buizen en steigerpijpen, maar werd beroemd met de Lambretta scooters. Begin jaren zestig begon de licentiebouw van BMC-modellen, waaronder de Mini. Dit alles met de nodige eigen aanpassingen en Italiaanse onderdelen. In de jaren zeventig was Innocenti zelfs enige tijd de tweede Italiaanse autofabriek qua productie!  In 1974 verscheen een model (nog met Mini-techniek) in de vorm van de Mini 90 en 120, al kreeg deze auto later andere namen en uiteindelijk Daihatsu-motoren. Zou ontwerper Bertone bij het ontwerp aan de hoekige vormen van een koelkast hebben gedacht? Hoe dan ook, het resultaat was (en is – heel af en toe zie je er nog een) een sympathiek autootje dat na een trage start behoorlijk verkocht. In 1976 volgde een agressieve versie van de rijdende koelkast, de Innocenti DeTomaso. Dit naar de beroemde Argentijn die het bedrijf inmiddels had overgenomen.

innocenti_mini_1974_pictures_1

DeTomaso benutte de productiecapaciteit van Innocentie ook door voor Maserati niet alleen de Biturbo te bouwen, maar ook de Quattroporte en Chrysler TC ‘by Maserati’. In 1990 werd Fiat eigenaar van Innocenti. Na de eigen hoekige Mini-varianten (voor het laatst in 1992) bouwde Innocenti de Yugo Koral en de Braziliaanse Fiat Uno en Duna in licentie, met een Innocenti-logo. Vertalen we het naar de tegenwoordige tijd dan komen de Panda en (tegen die tijd nieuwe) Punto in aanmerking. Doordat Fiat met de komst van auto’s als de hippe 500 en behoorlijk rijk uitgeruste Panda toch een stukje opgeschoven is in de markt lijkt het ons dat er ruimte is voor een budgetmerk onder Fiat. Laat maar komen dus Sergio!

  1. Goed nieuws! De huidige Panda kun je nog echt flink uitkleden met raamslingers, handmatig verstelbare spiegels, stale velgen en een mat plastic interieur. En dan houd je nog best een mooi ogende wagen over. De Innocenti Panda.

  2. Ik ben eigenlijk wel klaar met dit boekhoudertje. Hij heeft Chrysler weer grandioos op weg geholpen. Chapeau! Maar dit wel ten kosten van de 3 Italiaanse merken, Fiat, Alfa Romeo en Lancia. Meneer begint al weer te oreren over een budgetmerk terwijl de 3 eerdergenoemde merken totaal afwezig zijn in het C, D en E-segment (behalve dan de Chrysler Thema). 3 volumemerken en geen enkele station! Als ie een budgetauto had gewild had meneer de Topolino spotgoedkoop in Servie moeten produceren. De 500L had gewoon in Italie geproduceerd kunnen worden.

    En dan heb ik het nog niet eens over de grootste fout die Marchionne heeft gemaakt en nog steeds maakt. Het niet faceliften van de 159 maar continue de auto af blijven zeiken. Er zijn ongetwijfeld nog wel splinternieuwe 159’s op een koper te wachten maar met een CEO die zijn eigen producten afserveert wordt de toekomst pikzwart.

  3. @ Stupendo
    Eindelijk iemand die het met mij eens is! Marchionne heeft best veel goeds voor Fiat (en Chrysler) gedaan. Hij heeft het bedrijf weer gestroomlijnd en op het juiste pad gekregen, maar van auto’s heeft hij volgens mij de ballen verstand. Hij had daarna gewoon weer plaats moeten maken voor een echte automan, die hart heeft voor de Italiaanse merken. Met de 159 was weinig mis, zeker nadat ‘ie gewicht had verloren en leverbaar was met de 1.8 TBi. Dat Marchionne niet eens begrijpt dat je minimaal een Bravo/Giulietta SW moet leveren is toch van de zotte!

  4. @Lancia Lover en Ad

    Een autofabrikant heeft grofweg 3 groepen mensen in dienst. De techneuten die de auto’s moeten ontwikkelen, de verkopers die behoren te weten wat de consumenten willen kopen en de financielen, die de centjes in de gaten moeten houden.

    Bij een goede autofabrikant heeft geen van deze drie groepen de overhand. De techneuten zouden van de verkoopafdeling te horen moeten krijgen wat voor modellen ze moeten ontwikkelen, de techneuten moeten vertellen dat bepaalde technische constructies eenvoudiger moeten ivm met onderhoud of juist gecompliceerder want dan beter en duurzamer. Dit alles onder de controle van de financiele jongens die weer de kosten in de gaten moeten houden maar ook weer niet te zuinig moeten doen wat de techniek betreft.

    SM is een financiele jongen die de hand goed op de knip houdt. Dat is op zich goed maar hij is daarentegen ook extreem risicomijdend. Hij wil namelijk alleen nieuwe auto’s uitbrengen als ie zeker weet dat die betreffende nieuwe auto winst zal opleveren. Maar ondernemen is ook risico nemen. Gevolg van dit beleid is bekend. Uitstellen, uitstellen, und so weiter. De concurrentie is echter moordend en de Duitsers en Aziaten ondernemen gewoon een stuk beter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *