Marchionne’s geheime fabriek voor Giulia

alfaromeo-giulia-2016

Het klinkt bijna als de titel voor een spannend jongensboek en heel veel scheelt er dan ook niet aan. In een tijd waarbij niets meer geheim kan worden gehouden, foto’s haast sneller op Facebook staan dan ze gemaakt zijn en er altijd wel ergens een ‘Mol’ in het spel is, lukt het Alfa Romeo nog steeds om niets te laten zien van de nieuwe Giulia.

Bij vrijwel iedere auto lekt er tegenwoordig al vroegtijdig materiaal uit naar buiten. Of het nou spionagefoto’s zijn, computerbewerkingen die op feiten zijn gebaseerd of een ‘concept car’ die volgens de fabrikant vrijwel ongewijzigd in productie gaat: het komt eigenlijk nooit voor dat er over een nieuw model nog helemaal niets bekend is van de looks.

Bij de ‘Giulia’ (we blijven hem maar even zo noemen) wel. Een onbekend team van zo’n 100 man werkt in het diepste geheim aan de nieuweling, die over vijf dagen gepresenteerd wordt. 24 juni gaat letterlijk het doek van Alfa Romeo’s D-segmenter af en we hopen dat de monden van ieder autominnend mens open zal vallen. Kan het tegenvallen? Jazeker, niet in de laatste plaats omdat de verwachtingen zo ontzettend hoog gespannen zijn. Denken we ook dat het gaat tegenvallen? Nee, we verwachten iets fantastisch.

DE FABRIEK – De namen van medewerkers die werken aan het Giulia project (intern Progetto 952) zijn niet bekend bij collega’s, begrepen tijdens een recent diner in Italië waar we naast een hooggeplaatst personeelslid zaten. “Ik sta ’s ochtends naast een collega bij het koffiezetapparaat en ik weet simpelweg niet of hij ook niet stiekem bij het Giulia-project betrokken is!’, lacht de sympathieke Italiaan. Volgens hem zijn er op het hoofdkantoor al weddenschappen over wie er wel en niet betrokken is bij het project.

Het sluit aardig aan bij het verhaal dat het Italiaanse Panorama naar buiten bracht. Ze wisten buiten het terrein een aantal werknemers zo ver te krijgen wat vragen te beantwoorden. Op het terrein zelf lukt het namelijk niet. Meer bewaking dan personeel en metaaldetectoren om telefoons en andere opnameapparatuur te verbannen. Medewerkers van het project moeten iedere dag hun telefoon inleveren, mocht er een hoge pief langskomen voor een bezoek aan de fabriek om de voortgang te aanschouwen dan wordt zijn telefoon compleet afgeplakt. Marchionne eist van zijn personeel dat het niets naar buiten brengt over de Giulia.

DE AUTO – Toch lieten enkele medewerkers wat los tegenover Panorama. Een aantal zaken sommen we op: de Giulia zal qua formaat het midden houden tussen de 3- en 5-serie van BMW. De achterlichten zijn langwerpig en ‘liggen’, de koplampen zijn iets dat compleet nieuw is. Revolutionair qua ontwerp, aldus de medewerkers: rechthoekig. Geen ‘druppels’ zoals de huidige Alfa Romeo’s dus. Het personeel wist te vertellen dat ze nog geen enkele bewerking, rendering of scoop waren tegengekomen op internet die ook maar een beetje leek op het eindresultaat. Ook wisten ze te vertellen dat er veel gebruik gemaakt van carbon, volledig in lijn met de 4C dus.

DE STAND VAN ZAKEN – Er verschijnen verhalen in de media dat de auto nog niet volledig klaar zal zijn als hij op 24 juni gepresenteerd wordt. Volgens de behoorlijk betrouwbare bronnen complete flauwekul. Er zijn inmiddels zo’n 50 a 60 auto’s klaar en op het moment worden er zo’n 5 a 6 per dag geproduceerd. Achterlopen doen ze in geen geval, waar Alfa Romeo beweert dat de verkoop begin 2016 op gang moet komen, weet het personeel aan te kondigen dat eind 2015 al echt haalbare kaart moet zijn.

DE INTRODUCTIE – 24 juni zullen we weten of het personeel het bij het rechte eind had of dat het de zoveelste in scene gezette actie is om ons om te tuin te leiden. Hoe dan ook: over vijf dagen krijgen we hem te zien en weten we of alle ophef terecht was. De Giulia wordt geïntroduceerd in Arese, bij het compleet verbouwde museum en de EXPO milaan die op hetzelfde terrein gevestigd is.