Maserati presenteert speciale Royale-serie

Ghibli, Levante en Quattroporte extra luxe in 'koninklijke' uitvoering

Maserati Ghibli Levante Quattroporte Royale

Afgelopen jaar liet Maserati weten hoe de toekomstplannen van het roemruchte merk eruitzien: nieuwe modellen, elektrificatie en een nieuwe productielijn zorgen voor een rooskleurig perspectief. De huidige modellenreeks wordt ondertussen niet vergeten. Honderd exemplaren van de Quttroporte, Levante en Ghibli worden uitgevoerd als Royale, waarmee ook de gewone sterveling zich een koning(in) kan voelen.

Speciale edities hebben bij Maserati altijd een prominente plek gehad, van unieke modellen tot bijzondere uitvoeringen. In die laatste categorie valt de Quattroporte Royale uit 1986. De hoekige derde generatie (1979-1990) heeft in reguliere vorm al geen gebrek aan allure, maar krijgt als Royale nog meer luxe mee in de vorm van een bijzondere blauwe of groene lak, extra zacht leer en een forse portie hout op het dashboard en de deurpanelen. Een vergelijkbaar receptuur wordt nu losgelaten op de huidige Quattroporte, Levante en de Ghibli. Slechts honderd exemplaren worden geproduceerd, waardoor slechts een select gezelschap zich bij de razendsnelle ‘royals’ kan voegen.

De Royale is alleen beschikbaar met V6-krachtbron, waarmee er keuze is tussen de 275 pk sterke drieliter diesel en de 350 of 450 pk sterke benzinemotor van dezelfde omvang. Net als in 1986 kan er geopteerd worden voor een blauwe (Blu Royale) of groene (Verde Royale) carrosseriekleur. Het trio krijgt standaard 21-inch antracietkleurige wielen mee en zilverkleurige remklauwen. De wielen van de Levante hebben een afwijkend design van die van de sedans. Het interieur van de Royales is gebaseerd op de GranLusso-uitvoeringen, met tweekleurig Zegna Pelletessuta leer als extra luxueuze toevoeging. Het leer is door een combinatie van Italiaans vakmanschap en innovatieve technologieën licht, zacht en duurzaam. De hoogglans interieurpanelen worden bij de drie modellen in verschillende materialen uitgevoerd: bij de Levante wordt het Zegna-leer gecombineerd met Metal Net, bij de Ghibli met Ebony en bij de Quattroporte met Black Piano. Een Bowers&Wilkins Sound System behoort ook tot de zeer complete uitrusting.

Zo’n koninklijke behandeling kost natuurlijk wel wat: de Ghibli Royale is er vanaf € 138.492, de Levante mag mee voor € 158.325 en de Quattroporte moet minimaal € 170.799 kosten.