Maserati start in ABB FIA Formula E

Maserati en autosport gaan over niet al te lange tijd weer hand in hand. Vanaf 2023 is het merk namelijk actief in het ABB FIA Formula E World Championship. Daarmee is het het eerste Italiaanse merk dat deel gaat nemen in de elektrische autosportklasse. Geen hele vreemde stap als je nagaat dat we straks ook de eerste elektrische sportwagen van het merk kunnen verwachten, de MC20.

Naast de elektrische MC20 komen ook van alle andere toekomstige modellen volledig elektrische versies. Maserati noemt zelf al de GranTurismo en GranCabrio en de Grecale. Maserati debuteert vanaf 2023, seizoen 9 van de E-sport alweer, op de grid met de nieuwe Gen3, de snelste, lichtste en krachtigste Formule E-racewagen ooit. De Gen3 wordt ook ’s werelds meest efficiënte racewagen met een reeks innovaties op het gebied van design, productie en technologie. Met de Gen3 gaat Maserati proberen overwinningen op naam te zetten in steden als New York, Monaco, Berlijn, Mexico-Stad, Londen en Rome.

Het merk is in het persbericht niet karig met quotes:

Davide Grasso, CEO van Maserati: “We zijn erg trots om weer een hoofdrol te gaan spelen in de racewereld. We worden gedreven door passie en innovatie. We kijken terug op een rijke geschiedenis en we zijn klaar voor de toekomst. Op het gebied van prestaties, luxe en innovatie wordt Folgore onweerstaanbaar en het is de puurste uitdrukking van Maserati. Deelnemen aan het FIA Formula E World Championship stelt ons in staat om onze klanten te ontmoeten in de centra van de wereldsteden, terwijl we de Drietand klaarstomen voor de toekomst.”

Jean-Marc Finot, Senior VP, STELLANTIS Motorsport: “Het is een groot genoegen voor STELLANTIS Motorsport om een rol te spelen bij de terugkeer van Maserati in de racerij. Maserati Formula E is voor ons een technologisch laboratorium om de ontwikkeling van zeer efficiënte elektrische aandrijflijnen en intelligente software voor onze straatauto’s te versnellen. De Formule E is hiervoor het perfecte kampioenschap en we zijn erg trots dat we het eerste Italiaanse merk zijn dat meedoet.”

Alejandro Agag, Founder & Chairman, Formula E: “We zijn verheugd om Maserati te verwelkomen in ons wereldkampioenschap. Het ABB FIA Formula E World Chamionship is het toppunt van elektrisch racen. Het biedt de perfecte omgeving voor de meest dynamische en innovatieve high-performance automerken om naast hun sportieve ambities ook hun technologische capaciteiten te laten zien.”

Jamie Reigle, CEO, Formule E: “Ook wij zijn verheugd dat Maserati het Gen3-tijdperk van het ABB FIA Formula E World Championship betreedt en een bepalende rol gaat spelen bij het vormgeven van de toekomst van de autosport. De Formule E racet in het hart van de meest iconische steden ter wereld en wordt hartstochtelijk gevolgd door een vooruitstrevend publiek. Onze miljoenen fans over de hele wereld kijken ernaar uit om Maserati op de grid te zien verschijnen als een van ’s werelds elite elektrische automerken.”

Mohammed Ben Sulayem, FIA-president: “Ik ben blij dat we Maserati mogen verwelkomen in de Formule E voor seizoen 9. Dat zo’n iconisch merk met een enorme geschiedenis in de autosport zich verbindt aan dit kampioenschap, getuigt van het overweldigende vertrouwen in de toekomst van het ABB FIA Formula E World Championship. De nieuwe Gen3 eenzitter wordt het toppunt van duurzaamheid, technologie en prestaties.”

Om ook de liefhebber van de meer klassiekere vorm van autosport wat te bieden stuurt Maserati ook nog wat prachtig historisch beeld mee. Het is 96 jaar geleden dat Maserati debuteerde in de racerij. De eerste racer met een Drietand op de motorkap was de Tipo 26, die in 1926 debuteerde op de Targa Florio en de eerste plaats won in de klasse tot 1,5 L, met Alfieri Maserati achter het stuur. Eenendertig jaar later, in 1957, won Maserati met Juan Manuel Fangio het F1 Wereldkampioenschap. De laatste keer dat Maserati met een eenzitter deelnam, was met Maria Teresa De Filippis, de eerste vrouw die zich kwalificeerde voor een Formule 1 Grand Prix, aan boord van een 250F.