Maserati viert 60 jaar 5000 GT

Zeldzame 2+2 coupé dankt bestaan aan de sjah van Perzië

Een feestje bij Maserati. Zestig jaar geleden werd de 5000 GT, een 2+2 coupé, gepresenteerd op het Autosalon van Turijn. Het was de onbetwiste ster van het evenement. Maserati viert nu de verjaardag van deze buitengewone auto die werd gebouwd op specifiek verzoek van de sjah van Perzië, Mohammad Reza Pahlavi. 

Je hebt het maar zwaar als vorst, want wat voor een Maserati moet je nou kiezen als je mogelijkheden slechts beperkt worden door je fantasie? Reza Pahlavi is na een testrit met de 3500 GT in 1958 best tevreden, maar vindt de prestaties wat mager. Giulio Alfiero, Maserati’s technisch directeur, stelt voor de V8-motor van de 450S racer in te bouwen. Dat de ombouw zeer ingrijpend en kostbaar zal uitpakken is voor de latere ‘Koning der Koningen’ natuurlijk geen probleem.

De AM103, zoals het project gedoopt wordt, krijgt een tot vijf liter opgeboord blok en wordt in 1959 uitgebreid getest. Als de techniek iedereen tevreden stemt, wordt Carrozzeria Touring aan het werk gezet. Het eindresultaat, de 5000 GT, is te zien op de Autosalon van Turijn in 1959 en krijgt al snel de bijnaam ‘Sjah van Perzië’ ter ere van zijn koper. Twee vergelijkbare modellen volgen. In 1960 staat de verbeterde versie op de Geneefse autoshow te pronken, met enkele aanpassingen aan de motor.

In totaal worden er 34 5000 GT’s gemaakt, met zeer uiteenlopende koetswerken. Bijna alle grote Italiaanse carrosseriebouwers storten zich op de elegante krachtpatser: Allemano, Pininfarina, Monterosa, Ghia, Bertone, Frua, Michelotti en Vignale volgen Touring op. De bekende kopers zijn even talrijk, met onder andere Gianni Agnelli (Pininfarina) en Ferdinando Innocenti (Ghia) op de klantenlijst.