Miniatuurgek? Dan is deze Fiat Turbina wat voor jou!

Je hebt een vitrine waarin je miniatuurautootjes verzameld? Leuk! We hebben een model gevonden dat er voor zorgt dat je vitrine eindelijk een beetje snel gevuld raakt. Deze Fiat Turbina is namelijk 86 centimeter groot! Dat betekent dat de schaal zo ongeveer 1 op 5 a 1 op 6 is, de exacte lengte van de échte Fiat Turbina uit 1954 weten we namelijk niet. Er zijn twee punten die voor problemen kunnen zorgen: je raakt de 86 cm aan miniatuur niet kwijt in je vitrine én de prijs is wellicht ietsje hoger dan je verwacht…

Er is iets bijzonders met dit model. Dat is niet de precisie waarmee het aluminium model is geschilderd, dat kan namelijk best beter. Het is ook niet de detaillering van de motor of het interieur, beide zijn namelijk niet zichtbaar. Nee, het bijzondere is dat dit één van de miniaturen is die destijds door de ontwerpers zelf zijn gemaakt als studiemodellen. Vermoedelijk zijn er één of twee gemaakt, de beschildering van de tricolore-lijn op de vinnen en de ‘hellende’ Fiat-letters lijken namelijk net anders dan op de oude zwart-wit foto. Het is goed mogelijk dat Fiat zelf destijds het model heeft aangepast naar hoe de échte Turbina uiteindelijk geworden is.

Ow ja, dat andere ‘kleine’ puntje: de prijs. Toen we hier op kantoor een rondje ‘wie-er-het-verst-vanaf-zit-haalt-koffie’ deden konden we eigenlijk allemaal bij de automaat gaan staan: niemand zat in de buurt. Voor dit model dien je € 13.000 achter te laten!!! Juist, daar heb je een nieuwe Fiat Panda Lounge voor. Maar die is niet zo bijzonder als dit schitterende model.

Update 12 februari 2018: we zagen toevallig zojuist dat de vraagprijs inmiddels is gezakt naar € 11.000.