Mooie dag voor deelnemers KNAC Tocht der Honderd

IMG_1979

Precies honderd jaar geleden ontving de Nederlandsche Automobiel Club (NAC) het predikaat ‘Koninklijk’. Aanleiding daarvoor was de steun die de NAC gaf aan de motorisering van het leger. Om een eeuw Koninklijke status te vieren, organiseerde de KNAC een bijzondere rally onder de naam ‘De Tocht der Honderd’. Wij waren bij de start om de sfeer te proeven.

Janskerkhof-NAC-Rally-15-08-1899
Ook vóór 1913 werd de rit gereden maar toen heette de KNAC nog NAC. Hier de editie van 1899.

Op precies dezelfde plek als in 1913, het Janskerkhof in Utrecht verzamelden de auto’s zich om bij een behoorlijk publiek voor kijkplezier te zorgen. Het leuke aan de samenstelling van de honderd auto’s was dat er geen grenzen aan bouwjaren of budgetten waren gesteld. Daardoor varieerde het veld van een betaalbare Fiat 850 tot een unieke Lancia Dilambda Torpedo uit 1928.

IMG_1989

Ook qua bouwjaren was het deelnemersveld zeer divers. De oudste auto werd bestuurd door Evert Louwman, een Crane Simplex uit 1917. Aan de andere kant van ‘de tijdlijn’ waren modellen als een Spyker C8 Spyder en Tesla Roadster te vinden.

IMG_1994

De mond moest even handmatig dichtgehouden worden bij de prachtige Lancia Flaminia Sport Zagato uit 1960. Een prachtige auto met zijn kenmerkende ‘double-bubble’ dak en ranke lijnen.

IMG_1980

Het ‘snoepje van de rit’ was volgens ons een prachtige Autobianchi A112 (1970). De prachtige kleur stond het kleintje prachtig en de staat van de auto liet nergens doorschemeren dat dit ‘stukje Italië’ al 43 jaar oud was.

IMG_1984

Bij de start van de rit was het geen seconde stil. Los van het gepruttel van de motoren was het Bas van Werven die op prachtige manier zorgde voor een start van alle voertuigen. Over praktisch iedere auto wist hij wat interessants of leuks te vertellen wat duidelijk niet van een papiertje kwam. Bij 50 van de 100 auto’s zorgde het voor een grote grijns op het gezicht, bij de overige 50 gelach van het publiek.

IMG_1998

Zelf zijn we al jaren tevreden lid van de KNAC, al konden we zelf helaas niet deelnemen aan de rit. Gelukkig lukte het wel bij de start  van dit mooie en gezellige evenement aanwezig te zijn. Na het vertrek werd door de deelnemers koers gezet richting Kasteel ‘De Haar’ te Haarzuilens om daar te genieten van een lekkere lunch.

IMG_1996

Met een gevulde maag kon men daarna beginnen aan deel twee van de rit, die zou eindigen bij Paleis Soestdijk in Baarn. Meer foto’s zien? Gelukkig was er een fotograaf van de KNAC mee en zijn er een boel foto’s te zien op de facebook-pagina van de KNAC.

IMG_1991