Motorwereld eert Rossi [video’s]

Het zit er op voor Valentino Rossi. De 42-jarige legende reed gisteren zijn laatste race in de MotoGP, de motorcoureur gaat na negen keer wereldkampioen te zijn geweest met pensioen. Daarmee kunnen we stellen dat de motorsport nooit meer helemaal hetzelfde zal zijn.

Rossi groeide, als zoon van motorcoureur Graziano Rossi, op tussen en vooral ook op de tweewielers. In 1996, op 17-jarige leeftijd maakte hij zijn debuut in het Wereldkampioenschap op een Aprilia RS 125R, om daarna nooit meer uit de spotlights te verdwijnen. In 1997 werd hij wereldkampioen in de 125-klasse, het jaar er na reed hij een klasse hoger. Weer een jaar later, het was inmiddels 1999, werd hij ook kampioen in die klasse, de 250cc. In 2000 maakte hij de overstap naar de 500 cc (sinds 2002 MotoGP). Daarmee werd hij van 2001 tot en met 2005 kampioen, om dat in 2008 en 2009 nog eens over te doen. Na wat mindere jaren lukte het Rossi nog een paar keer bijna kampioen te worden, zo werd hij in 2014, 2015 en 2016 tweede en in 2018 derde. De laatste twee jaar kan de man die de sport in positieve zin veranderde niet meer helemaal meekomen.

Met Rossi verliest de motorsport één van de meest iconische mannen van de sport, zo niet dé meest iconische. Soms werd hij ongenadig als een tegenstander te dichtbij kwam maar verder is Rossi misschien wel de meest positieve en aimabele coureur die de sport ooit gekend heeft. Iedereen loopt met de Italiaan weg, van coureurs, tot fans en pers. Rossi fakkelde nooit iemand af, had altijd tijd voor iedereen en niet in de laatste plaats van zijn fans. Nummer 46 zal, in fluorescerend geel nog decennia op de tribune’s te vinden zijn, zo gokken we. Ook voor de coureurs zal het wennen zijn om de charmante Italiaan te moeten missen. Veel van de huidige toppers zaten namelijk als kinderen voor de TV met Rossi als idool. Het komt niet vaak voor, in welke sport dan ook, dat die kinderen uitgroeien tot wereldkampioen en hun idool nog altijd mee rijdt in de koningsklasse.

We zullen Rossi ongetwijfeld nog veel gaan terugzijn aan de zijlijn. Wellicht is het je opgevallen dat veel coureurs, zoals Ducati-coureur Francesco ‘Pecco’ Bagnaia met ‘VR46′ op het pak rondrijden. Het zijn de mannen die groot zijn geworden op Rossi’s Riders Acadamy. In alle klassen van de motorsport rijden inmiddels jonge coureurs rond die het vak hebben geleerd op de school van de legendarische veertiger. Komend jaar krijgen we dan ook nog eens het VR46 Aramco Racing Team, waar de nieuwe generatie zich op Ducati’s mogen bewijzen. In 2022 zijn dat Luca Marini en Marco Bezzecchi.

Rossi heeft al aangegeven niet te willen stoppen met racen en graag het stuur van een auto in de handen neemt. Daar kun je tot iets latere leeftijd competitief zijn. De 24-uur van Le Mans staat daarbij hoog op zijn verlanglijstje.

Onderstaande nieuwe video’s van Yamaha, MotoGP en Dainese mag je eigenlijk niet missen: