Nieuw Trackday-project: Alfa Romeo GTV 2.0 T-Spark

Alfa Romeo GTV 2.0 T-Spark nieuw trackday-project

Twee jaar geleden zijn we begonnen met een Alfa Romeo 156 2.5 V6. Een auto die we voor het spreekwoordelijke prikkie kochten maar die toch al enigszins moegestreden bleek te zijn. Er kwam een fraaie opvolger in de vorm van een GTV 3.0 V6 24V. Daar zijn we ontzettend blij mee maar het idee van een ‘budget-project’ niet meer helemaal van toepassing. Tijd om daar wat aan te doen!

De GTV ‘916’ begint inmiddels op leeftijd te raken en steeds meer exemplaren zijn in handen van liefhebbers. De spoeling op de tweedehandsmarkt begint daardoor dun te worden. Zescilinders zijn inmiddels simpelweg prijzig, als je het met een jaar of vijf geleden vergelijkt. De allergoedkoopste (waarbij geen idee hebben van de staat) doet op marktplaats op het moment van schrijven € 7.500. Niet direct een auto die je koopt van je vakantiegeld, niet van ons vakantiegeld in ieder geval.

Heb je V6 nodig? Absoluut niet, hoewel het natuurlijk wel lekker is. De GTV is niet de meest lichte auto en daardoor is een 156 een meer voor de hand liggende keuze. Die zijn echter vaak (uitzonderingen genoeg) niet al te best qua bodem en niet goed zichtbare plekken dus kijk daar wel goed uit wat je koopt. Waarom we dan toch over de GTV praten hier? Omdat het natuurlijk een fraaie coupé is om te zien én omdat het één van de best sturende voorwielaandrijvers óóit is. Qua kilo’s dus niet direct de eerste keuze maar op andere vlakken maakt hij een hoop goed. De wegligging is dermate lekker dat we er ontzettend veel plezier mee hebben. Daarnaast zijn er nog genoeg tweeliters te vinden voor een aantrekkelijk bedrag. Tussen de € 1.500 en € 2.500 kom je een hoop interessant tegen op marktplaats.

Wij gingen voor ons nieuwe project naar Alfamotive in Heteren, de onderdelenspecialist die zich inmiddels behoorlijk aan het specialiseren is in de ‘916’. Robert de Graaf heeft schappen vol met onderdelen voor de 916, van techniek tot plaatwerk. Robert: “Voor de GTV en Spider is steeds minder te vinden aan onderdelen. Er zijn genoeg onderdelen die bijna niet meer te vinden en omdat er minder van zijn gebouwd dan van bijvoorbeeld 156’s wordt niet alles ‘aftermarket’ gemaakt’. Kortom: ben je van plan een GTV aan te schaffen dan kun je het telefoonnummer van Robert het best in je favorieten zetten, hij heeft een hele hoop liggen.

Naast onderdelen heeft Robert ook altijd occasions staan, veel die zich goed lenen als trackday-donor. Als we op bezoek gaan om onze nieuwe aanwinst te bekijken staan er, vlug geteld, vijf GTV’s en drie Spiders. Van kaalgemaakte TwinSpark die al bedoeld was voor het circuit tot V6 Turbo die te mooi is om mee te gaan racen. Verder staan er nog allerlei andere auto’s uit de jaren ’90 en vlak daarna. Kortom: wil je ook trackdays gaan rijden? Bel Robert eens of hij nog een geschikte basis heeft staan, we weten bijna zeker van wél!

Onze keus is gevallen op een rode ‘fase 2’ GTV 2.0 T-Spark. Een mooie auto maar wel met de nodige ervaring en bijbehorende gebruikssporen. Voor het circuit natuurlijk compleet niet erg. We halen de auto binnenkort op, dan volgt een uitgebreide voorstelronde. Het doel van deze GTV is om te laten zien dat je met beperkte middelen heel veel plezier op het circuit kunt hebben.

OmschrijvingWaarKosten
Alfa Romeo GTV 2.0 T-SparkAlfamotive Heteren€ 1.500
Totaal€ 1.500