Nieuwe drie- en viercilinder voor Fiat: GSE Firefly

Twee compleet nieuwe motoren voor Fiat. Een drie- en viercilinder zullen binnenkort hun intrede gaan doen in Europa waarbij het om twee vrijwel identieke motoren gaat die enkel in de hoeveelheid cilinders verschillen. De krachtbronnen zullen globaal gebruikt gaan worden waarbij de Braziliaanse markt inmiddels kennis heeft gemaakt met de nieuwelingen.

333 cc, de inhoud van iedere cilinder van het nieuwe GSE-blok, die al luistert naar de naam Firefly. Bij de driecilinder komt dat dus neer op 999 cc, bij de vierpitter resulteert dat in 1.332 cc. Beide motoren zijn van de grond af aan nieuw ontwikkeld en zullen in meerdere modellen hun weg vinden. De driecilinder levert een vermogen van 72 pk (bij 6.000 tpm) en een koppel van 102 Nm (bij 3.250 tpm). De 1.3 doet daar uiteraard een schepje bovenop en levert 101 pk (wederom bij 6.000 tpm) en een koppel van 134 Nm (bij 3.500 tpm). Je ziet het al aan de toerentallen: beide motoren zijn ongeblazen krachtbronnen, ze moeten het dus zonder turbo doen. Toch zijn we onder de indruk van het koppelverloop als je bedenkt dat er geen turbo aan boord is, kijk maar eens naar onderstaande afbeeldingen. De blauwe lijnen zijn bij gebruik van benzine, de groene voor Ethanol.

fiat_gse_engine_11 fiat_gse_engine_12

De auto’s
In Brazilië worden beide motoren inmiddels geleverd in de vernieuwde Fiat Uno. Het is dus niet vreemd om te verwachten dat de Fiat Panda straks ook gebruik gaat maken van deze motoren, net als veel andere modellen. De 500, 500X en L, compacte Alfa Romeo’s en andere modellen zijn natuurlijk gebaat bij de nieuwste (en schoonste) technieken. De nieuwe motoren zijn ontwikkeld om schoon, krachtig en betrouwbaar te zijn. De GSE-krachtbronnen krijgen geen distributieriem maar een -ketting, eentje van de stilste soort.

De toekomst
De GSE-motoren maken gebruik van twee kleppen per cilinder. Wel wordt er gewerkt aan een variant met vier kleppen per cilinder en we kunnen er gerust vanuit gaan dat het daarbij gaat om de geblazen turbo-versies. Een welingelichte bron heeft het over ruim 120 pk voor de driecilinder en maar liefst 160 pk voor de 1.3 met een cilinder meer. Als je bedenkt dat een 1.4 MultiAir in zijn basisconfiguratie in de meeste auto’s 120 of 140 pk levert dan kun je wel nagaan dat de nieuwe motoren veel potentie hebben.

Dat de 1.3 viercilinder daarmee op den duur de opvolger zal worden van de welbekende 1.4 mag duidelijk zijn. Of de driepitter naast de TwinAir geleverd gaat worden of dat ook deze in de toekomst het veld gaat ruimen is nog niet bekend.

 

 1. Kan niet wachten tot dat deze nieuwe GSE FIREFLY motoren hun intrede doen in de Panda en dan in het bijzonder de 4 cilinder.
  Heb nu een 85 TwinAir omdat dit de sterkste motor was die des tijds verkrijgbaar was in de Panda.
  Na de 1242cc Fire Euro-5 en nu Euro-6 met 69 pk was er niets anders met meer vermogen dan de 85 TA.
  Ondanks dat de 85 TA leuk presteert is het toch een een eigenaardig motoretje met hier en daar een paar kleine min puntjes, zoals niet bepaald zuinig als je er sportief mee rijd, dus bij 1 op 11/12.5 is het toch wel gedaan met het verbruik, of je moet als een bejaarde gaan rijden.
  Verder toch ook een hier en daar wat onrustige loop, maar wel een motor met karakter.
  Het hele down-size verhaal is toch wel achterhaald en je ziet nu toch wel weer dat de motor inhoud weer gaat toenemen.
  De Panda lijkt mijn een leuke auto met zo’n nieuwe GSE FIREFLY 4 cilinder motor onder de kap.
  Voor een standaard 85/80 TA zal hij niet veel onderdoen vermoed ik.

 2. Ik denk ook dat deze 3 en 4 cilinder FIREFLY het verwachte motor aanbod gaat worden voor de Panda in niet al te lange tijd.
  Ik zie namelijk niet dat er GSE turbo versies in de Panda aangeboden gaan worden, Fiat stop nu ook geen 105 pk TA in de Panda, omdat hij dan gewoon te duur wordt.
  Een facelift Panda 80 TA Lounge kost nu al 16.000+ als je hem gewoon van de nodige extra’s voorziet.
  Een turboloze Panda GSE 1.3ltr Lounge zou niet meer hoeven te kosten dan een 80 TA turbo na mijn mening.

 3. Mooi dat deze motoren eraan komen. Ik hoop dat het ook voor EU geschikte motoren zijn. Op Reuters.com las ik bericht dat kleine motoren falen voor de test voor uitstoot fijn stof die er aankomt. Dus terug naar grotere motoren! Verwachting is dat benzinemotoren minimaal 1.2 liter moeten zijn, diesel 1.5. Dat betekent nogal wat, exit TwinAir maar ook exit driecilinders van merken als PSA, VW en Ford.
  Gelukkig komt de firefly ook als viercilinder .
  In mijn coupe een heerlijke 1.8 die eigenlijk 1.7 is. Mag zo weer terugkomen. Dan wel met ander belastingsysteem in NL.

  1. Als kleine motoren falen voor de test fijnstof uitstoot die er aankomt voor de EU, dan zou de nieuwe 3 cilinder met 999cc ook kunnen falen voor die test in Europa.
   Dit zou betekenen dat alleen de nieuwe 1332cc 4 cilinder geschikt zou kunnen zijn voor EU gebruik.

 4. Ik ben alleen benieuwd naar de 1332cc FireFly 4 cilinder, de 3 cilinder mogen ze houden.
  Ook de turbo 3 cilinder hoeft van mijn niet, een 1332cc FireFly turbo 4 cilinder met 150 pk daarentegen zie ik wel zitten.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *