Nieuwe drie- en viercilinder voor Fiat: GSE Firefly

Twee compleet nieuwe motoren voor Fiat. Een drie- en viercilinder zullen binnenkort hun intrede gaan doen in Europa waarbij het om twee vrijwel identieke motoren gaat die enkel in de hoeveelheid cilinders verschillen. De krachtbronnen zullen globaal gebruikt gaan worden waarbij de Braziliaanse markt inmiddels kennis heeft gemaakt met de nieuwelingen.

333 cc, de inhoud van iedere cilinder van het nieuwe GSE-blok, die al luistert naar de naam Firefly. Bij de driecilinder komt dat dus neer op 999 cc, bij de vierpitter resulteert dat in 1.332 cc. Beide motoren zijn van de grond af aan nieuw ontwikkeld en zullen in meerdere modellen hun weg vinden. De driecilinder levert een vermogen van 72 pk (bij 6.000 tpm) en een koppel van 102 Nm (bij 3.250 tpm). De 1.3 doet daar uiteraard een schepje bovenop en levert 101 pk (wederom bij 6.000 tpm) en een koppel van 134 Nm (bij 3.500 tpm). Je ziet het al aan de toerentallen: beide motoren zijn ongeblazen krachtbronnen, ze moeten het dus zonder turbo doen. Toch zijn we onder de indruk van het koppelverloop als je bedenkt dat er geen turbo aan boord is, kijk maar eens naar onderstaande afbeeldingen. De blauwe lijnen zijn bij gebruik van benzine, de groene voor Ethanol.

fiat_gse_engine_11 fiat_gse_engine_12

De auto’s
In Brazilië worden beide motoren inmiddels geleverd in de vernieuwde Fiat Uno. Het is dus niet vreemd om te verwachten dat de Fiat Panda straks ook gebruik gaat maken van deze motoren, net als veel andere modellen. De 500, 500X en L, compacte Alfa Romeo’s en andere modellen zijn natuurlijk gebaat bij de nieuwste (en schoonste) technieken. De nieuwe motoren zijn ontwikkeld om schoon, krachtig en betrouwbaar te zijn. De GSE-krachtbronnen krijgen geen distributieriem maar een -ketting, eentje van de stilste soort.

De toekomst
De GSE-motoren maken gebruik van twee kleppen per cilinder. Wel wordt er gewerkt aan een variant met vier kleppen per cilinder en we kunnen er gerust vanuit gaan dat het daarbij gaat om de geblazen turbo-versies. Een welingelichte bron heeft het over ruim 120 pk voor de driecilinder en maar liefst 160 pk voor de 1.3 met een cilinder meer. Als je bedenkt dat een 1.4 MultiAir in zijn basisconfiguratie in de meeste auto’s 120 of 140 pk levert dan kun je wel nagaan dat de nieuwe motoren veel potentie hebben.

Dat de 1.3 viercilinder daarmee op den duur de opvolger zal worden van de welbekende 1.4 mag duidelijk zijn. Of de driepitter naast de TwinAir geleverd gaat worden of dat ook deze in de toekomst het veld gaat ruimen is nog niet bekend.