Na de eerste gelekte foto’s vanmorgen vroeg was het nu de beurt aan Reid Bigland om de Stelvio officieel te onthullen. Voorlopig moeten we het even met de Quadrifoglio doen, die volgens Bigland een rondje ring onder de 8 minuten moet doen.
Daarmee geeft Alfa Romeo duidelijk aan dat de insteek van de Stelvio niet is om door zo diep mogelijke modder te kunnen rijden. Nee, de inzet is de voordelen van een SUV combineren met de rijeigenschappen van een sportsedan. De Stelvio meet 468 cm lengte, 165 cm hoogte en 216 cm breedte. Daarmee is de Stelvio niet te lang en te hoog maar wel fiks breder dan de concurrentie (Porsche Macan e.d.). Bigland gaf in de presentatie in Los Angeles aan dat hij begrijpt dat er mensen zijn die de SUV niet direct in de 105-jarige historie van het merk past. Hij voegde er echter aan toe dat hij zeker wist dat die mensen na een proefrit direct overtuigd zijn.
Alfa Romeo vernoemt de auto naar de hoogste pas van het thuisland. Ruim 20 kilometer lang en voorzien van 75 bochten, adembenemende bochten en ontzettend steile delen. Het hoogste punt bevindt zich op 2.758 meter. Ongetwijfeld ken je de pas van de diverse fiets- en auto en motorsportevenementen. De nieuwe Alfa Romeo is volgens het merk de enige SUV die de 20 kilometer als een sportwagen trotseert met een constante glimlach op het gezicht van de bestuurder.
De Stelvio is ontworpen aan de hand van drie belangrijke pijlers: de juiste verhoudingen, eenvoud en topkwaliteit. De auto wordt geproduceerd in de volledig vernieuwde fabriek in Cassino, waar ook de Giulia van de band rolt.
In Los Angeles wordt als eerste de meest sportieve telg gepresenteerd, net als bij de introductie van de Giulia. De Stelvio Quadrifoglio heeft dezelfde 2.9 biturbo onder de motorkap die ook nu weer 510 pk levert. De krachtbron is gekoppeld aan een achttraps ZF-automaat. Deze wisselt in de Race-modus in, telt u even mee, 150 milliseconden. De bak is ook te bedienen via de standaard aanwezige aluminium schakelflippers.
De Stelvio is ook leverbaar met 280 pk sterke 2.0 turbomotor, bekend uit de Giulia Veloce. In Amerika gaat deze door het leven als Giulia Ti en ook de SUV heeft in de US of A deze twee letters als toevoeging. Er is ook een toevoegingsloze Stelvio met 280 pk leverbaar die wat minder sportief zal zijn aangekleed. Beide beschikken ze in ieder geval over 400 Nm koppel bij 2.250 tpm. Later zullen ongetwijfeld de diesels en minder krachtige benzineversies gepresenteerd worden.
Standaard beschikt de Stelvio over vierwielaandrijving, bij Alfa natuurlijk Q4 genoemd. Het differentieel vóór is licht van gewicht, compact en ingericht op snelle reacties. Vrijwel al het vermogen gaat normaal naar de achterwielen waardoor de SUV rijdt als een achterwielaandrijver. Pas bij gripverlies gaan de aandrijvingskrachten naar voren.
Alfa Romeo’s Torque Vectoring optimaliseert de distributie-aandrijving en accentueert het sportieve karakter. De twee koppelingen van het achterdifferentieel maken het mogelijk het koppel naar elk wiel afzonderlijk te regelen. Op deze manier wordt het overbrengen van het vermogen op de weg ook bij lage grip verbeterd. Zo kan de auto veilig en met plezier gereden worden, zonder dat het stabiliteitscontrole onnodig ingrijpt.
Aan de voorzijde is de Stelvio Quadrifoglio uitgerust met double wishbone ophanging met semi-virtuele stuurassen die de filterende werking van oneffenheden optimaliseert en snelle accurate besturing bewerkstelligt. Voor de achteras is gekozen voor een vier-en-een-half-link systeem – gepatenteerd door Alfa Romeo – waarmee topprestaties, rijplezier en comfort zijn gegarandeerd. Bovendien biedt een elektronisch geregeld dempingssysteem de keuze aan tussen meer comfort of sportiviteit.
Integrated Brake System (IBS) debuteerde op de Giulia en is nu ook beschikbaar op de Stelvio Quadrifoglio. Het innovatieve elektromechanische systeem is een combinatie van stabiliteitscontrole en het traditionele servo-remsysteem. Dat scheelt gewicht, verbetert de remrespons en resulteert in een zeer korte remweg. Het remsysteem van de Stelvio Quadrifoglio omvat aluminium componenten en koolstof-keramische remschijven.
Samen met Magneti Marelli is Chassis Domain Control-technologie (CDC) , het brein van alle onboard elektronica, ontwikkeld. CDC regelt diverse systemen, zoals DNA Pro selector, Q4 vierwielaandrijving, Alfa Torque Vectoring, actieve wielophanging en stabiliteitscontrole (ESC). CDC past het rijkarakter continu aan op de omstandigheden met gebruik van de DNA Pro-mappings en sensoren die data leveren over acceleratie en de rotatiesnelheid van de wielen. Het ‘brein’ informeert vervolgens de elektronische systemen in een vroeg stadium, voordat kritische situaties kunnen ontstaan.
Updates over de Stelvio vind je uiteraard zo snel mogelijk op de website!
[Best_Wordpress_Gallery id=”37″ gal_title=”Alfa Romeo Stelvio Q”]