Nuvolari's Alfa Romeo 8C-35 GP-racer te koop

nuvolari_alfa_bonhams_02

Tijdens de Bonhams veiling ter gelegenheid van Goodwood Revival op zaterdag 14 september zal één van de meest bijzondere Grand Prix racers ooit aangeboden worden. De unieke Alfa Romeo 8C-35 uit 1935 gaat de verkoop in. De auto heeft een indrukwekkende prestatielijst achter zijn naam staan. Wellicht de belangrijkste is de overwinning tijdens de Coppa Ciano van 1936, met niemand minder dan ‘Viegende Mantuaan’ Tazio Nuvolari achter het stuur.

Nuvolari was destijds begin 40 en stond bekend om zijn rijstijl die zich liet omschrijven als ‘zonder angst en met volledige toewijding’. Nu nog wordt hij gezien als één van de mannen die het ‘power-driften’ tot kunst heeft verheven en als geen ander met een naar buiten glijdende achterzijde de bochten door ging. Het was de combinatie van deze rijstijl en de legendarische Alfa Romeo die er voor zorgden dat in 1936 de ‘Silver Arrow’ racers van Mercedes-Benz en Auto Union konden worden verslagen.

nuvolari_alfa_bonhams_01

Tot die tijd was het lastig om mee te komen. In 1933-1934 kwam Hitler met fondsen op de proppen zodat Mercedes-Benz en Auto Union hun auto’s zo perfect konden ontwikkelen dat ze niet bij te houden waren. Dat ging een tijd goed, tot september 1935. Alfa Romeo presenteerde tijdens de GP van Italië de nieuwe racer, de Tipo 8C-35. Voorzien van een achtcilinder-in-lijn met compressor en veel nieuwe techniek kon de Alfa Romeo eindelijk de strijd weer aan met de Duitsers.

nuvolari_alfa_bonhams_03

De auto die wordt geveild, met chassisnummer 50013, reed de sterren van de hemel tijdens veel Grand Prix-races, waaronder die van Monza, Modena, Brno, Monaco, Budapest, Nurburgring, Coppa Ciano Livorno en Lucca. Het meest spectaculair was de overwinning tijdens de Coppa Ciano in 1936. Nuvolari’s eigen 12C-36 begaf het door een kapotte versnellingsbak en collega-coureur Carlo Pintacuda die in ‘50013’ reed werd naar de kant geroepen om het stuur over te geven aan Nuvolari (en dan doen we nu moeilijk over teamorders). Hoewel de zitplaats eigenlijk te groot was voor Nuvolari vloog hij de baan weer op om te kijken of hij zijn zeven rondes (!) achterstand goed kon maken. Ongelofelijk maar waar: Nuvolari pakte het complete veld terug en wist zijn Alfa Romeo als eerste over de streep te sturen. Na 1936 werd de racer verkocht, om in handen te vallen van diverse eigenaren die er mee deelnamen aan races en heuvelklims. In 1955 mocht de auto met pensioen en verdween hij in een opslag tot 1987. In dat jaar werd Nuvolari’s racer geveild voor meer dan 2 miljoen euro.

nuvolari_alfa_bonhams_04

In september, ruim 26 jaar later staat de 330 pk sterke Italiaan wederom op de nominatie om van eigenaar te wisselen. Voor de prijs van 1987 kun je het nu echter vergeten: de verwachte opbrengst ligt tussen de 5,5 tot 6,5 miljoen pond, ofwel 6,3 tot 7,5 miljoen euro.