Officieel: Alfa Romeo Tonale! (Foto/Video)

Alle informatie en foto's van de nieuwe C-SUV van Alfa Romeo

Wat zijn we er aan toe: een nieuw model van Alfa Romeo! En wat hebben we uitgekeken naar de komst van de Tonale. Vandaag is het dan eindelijk zover: de middenklasse C-SUV is officieel gepresenteerd en we kunnen niet anders toegeven dan dat het wachten de moeite waard is geweest.

Gisteren verschenen er al wat beelden online. We zaten hier nagel te bijten en tanden te knarsen: we hadden de beelden namelijk al maar wilden én mochten ze nog niet online zetten. Uiteraard gaan we nog diep in op de Tonale, op de ontwikkeling, de weg naar de Tonale toe, het idee achter de auto en veel meer. Voor nu wil je als liefhebber vermoedelijk maar één ding: zoveel mogelijk weten over het model dat over een paar maanden bij de dealer staat. Daarom geven we je in dit bericht alle informatie en lees je later meer over de achtergrond van het nieuwe model.

Formaat
De Tonale is een auto in de klasse van de zeer populaire Volkswagen Tiguan. Met een lengte van 4,53 meter, breedte van 1,84 meter en hoogte van 1,6 meter is hij 2 centimeter langer, net zo breed en 7 centimeter lager dan de Duitse concurrent. Ook de Volvo XC40 valt in dezelfde klasse, al is die wel 10 centimeter korter.

Motoren
We hadden het eerder al over de nieuwe 1.5 liter krachtbron, waarbij we later aan onszelf begonnen te twijfelen. We hadden het wel degelijk bij het juiste eind want de leverbare motoren zijn de volgende.
Mild-Hybrid
• 1.5 (mild) Hybrid viercilinder turbo. 130 pk, 240 Nm. Nieuwe 7 traps automaat met dubbele koppeling. 48 volt elektromotor. Voowielaangedreven. Ook elektrisch te rijden op lage snelheid.
• 1.5 (mild) Hybrid viercilinder turbo. 160 pk, 240 Nm. Nieuwe 7 traps automaat met dubbele koppeling. 48 volt elektromotor. Voowielaangedreven. Ook elektrisch te rijden op lage snelheid.
Deze versies beschikken over onder andere Silent Start (geruisloos elektrisch starten en wegrijden), Electric Drive (rijden met alleen de elektromotor), e-Queueing (de auto elektrisch in een file laten ‘meerijden’ volgens ‘stop&go’)
Plug-in Hybrid
• 1.3 Plug-in Hybrid viercilinder turbo Q4. 275 pk. 0-100 km/u in 6,2 seconden. Nieuwe 7 traps automaat met dubbele koppeling. Tot 80 kilometer volledig elektrisch te rijden. Vierwielaangedreven.
Diesel
• 1.6 Multijet, 130 pk, 320 Nm, 6 traps automaat met dubbele koppeling en voorwielaandrijving.

Aankoop en service
• De aankoop kan natuurlijk bij een dealer maar ook thuis, via hetzelfde systeem als bij de dealer.
• De garantie van de normale delen van de Tonale is 5 jaar. Garantie op de batterijen is zelfs 8 jaar, of 150.000 kilometer. Het beste in zijn segment.
• Ook gebruikt komen moet aantrekkelijk zijn. Dat wil Alfa Romeo bereiken door geen onderhoudskosten te berekenen tijdens het eerste jaar (of 15.000 km) en ‘niet goed, geld terug’ binnen tien dagen of 1.000 kilometer. De garantie is gelijk aan dat van een nieuwe auto.

Design
We zien de nodige klassieke elementen terugkomen bij de Tonale. Denk aan koplampen die zijn ontworpen in de geest van de Alfa Romeo SZ en van het type Full-LED Adaptive Matrix, jawel. Wielen zijn ontworpen volgens het ’telefoondesign’. Daarbij moeten we even aanmerken dat de jonge generatie geen idee heeft wat er ’telefoon’ is aan dit ontwerp maar de oudere generatie zie het natuurlijk wel. Wielen zijn leverbaar in 17, 18, 19 en 20”.

Interieur
Binnenin doet er veel denken aan de Giulia en Stelvio en dat zien we als een pluspunt. Wel is het ‘meer van nu’ met een digitaal scherm voor je neus (12,3”) en een groot touchscreen scherm in het midden (10,25”). Samen dus 22,5” groot en volgens Alfa Romeo is dat het beste in zijn klasse. De schermen beschikken over een aanpasbaar Android besturingssysteem met 4G connectiviteit en OTA (Over-the-Air) updates. Er kan gekozen worden voor drie basis-instellingen voor de schermen: Evolved, Relax en Heritage. Draadloos Apple CarPlay en Android Auto zijn standaard.
We zien een bekend stuurwiel, de heerlijk aanvoelende aluminium schakelflippers, en mooie materialen. Er is allerlei sfeerverlichting en ‘backlight’ aanwezig maar daar doen we pas uitspraken over als we het in het echt gezien hebben. Het klinkt allemaal ‘helemaal van nu’ in ieder geval.

Super, Ti, Sprint, Veloce
Alfa Romeo kiest er voor niet te ingewikkeld te doen bij de te kiezen varianten. Klassieke namen keren terug.
• Ti. De Ti kies je als je van een elegante en chique uitstraling houdt. Vul je dit aan met een Veloce-pakket dan voeg je sportiviteit toe aan je auto.
• Super. Extra luxe is de Super. Net als bij de Giulia en Stelvio is het dan al bijna niet meer nodig veel opties aan te vinken. Met het optionele Sprint-pakket maak je je Tonale vervolgens nog extra sportief qua uitrusting.
We moeten toegeven: wat het verschil tussen Veloce en Sprint is kunnen we nog niet helemaal zeggen. Zie het als volgt: Ti is basis, Super is de volle versie en Veloce en Sprint zijn twee pakketten waar we nog niet zo veel over kunnen melden.

Uitrusting
Standaard zit een Tonale goed in de opties maar er zijn nog wat leuke extra’s die aan te vinken zijn. Denk aan een Harman Kardon audiosysteem met 14 speakers, semi-automatische parkeerhulp. Een elektrisch bedienbare achterklep en draadloos laadplek voor je mobiele telefoon zijn vermoedelijk al standaard of in ieder geval bij niet al te basis versie.
De Tonale is uitgerust met ADAS Level 2, voor automatisch accelereren en remmen en het behouden van de rijstrook. Uiteraard zijn alle systemen aanwezig die je tegenwoordig mag verwachten, met noodrem die ook wandelaars en fietsers opmerkt. Dreig je in slaap te vallen weet de Tonale je ook te alarmeren én goed om je heen kijken tijdens manouvreren lukt extra goed met de 360 graden camera.

NFT
NFT? Jawel, zelfs de autoindustrie ontkomt er niet aan. Alfa Romeo is de eerste autofabrikant die de auto verkoopt met een NFT Digital Certificate. Deze ‘non-fungible token’ slaat diverse info op over de auto die waardevol kan zijn tijdens de verkoop van de auto. Het zal ons niets verbazen als deze NFT’s een vaker geziene ontwikkeling gaan worden op de automarkt, zodat je bij aanschaf van een occasion meer informatie hebt over de historie en onderhoud van de aangeboden auto.

Levering en prijs
We hebben het voorlopig nog even te doen met de internationale informatie. Daarin is alleen vermeld dat je als klant vanaf april je bestelling kan plaatsen. Ondertussen weten we uit zeer betrouwbare bron dat de eerste auto’s bij de dealer zullen staan rond eind mei. De eerste auto’s die bij de dealer zullen staan zijn 130 pk Mild Hybrid modellen om proef te rijden en de eerste voorraadauto’s die verkocht kunnen worden zijn 160 pk versies. Deze zullen veelal worden uitgerust met Veloce-pakketten. Dat betekent een sportief interieur en 20” wielen (zoals op de foto’s hier dus).
Prijzen zijn nog niet bekend maar we weten dat deze op hetzelfde niveau als die van de Volvo XC40 zullen liggen. We gokken daarom op een vanafprijs van iets boven de 40 mille voor een 130 pk Hybrid tot een slordige 55 mille voor de 275 pk Plug-in Hybrid.