Officieel: Ferrari California T 2014

Ferrari_California_14-02

Ferrari heeft vandaag de compleet herziene California gepresenteerd. Met flinke aanpassingen aan exterieur, interieur en onder de kap kan de California T, zoals hij voortaan heet, er weer even tegenaan. Met een nieuwe 8-cilinder turbomotor onder de kap en een vermogen van 560 pk is de ‘instap-Ferrari’ vanaf nu een stuk krachtiger dan voorheen.

De compleet nieuwe motor, in de basis gebaseerd op de nieuwe turbokrachtbron van Maserati, levert in de nieuwe Ferrari van 560 pk (412 kW) bij 7.500 tpm, een specifiek vermogen van 145 per liter! Het koppel bedraagt een duizelingwekkende 755 Nm en daarmee sprint de California T, die tot nu toe toch een beetje als de ‘softe’ Ferrari gezien werd, in 3,6 seconden naar de 100 kilometer per uur!

Met een vermogenstoename van 70 pk en een koppel dat zelfs 49 procent gestegen is mag het als opzienbarend worden gezien dat het gemiddeld verbruik ten opzichte van de vorige California met 15 procent gedaald is. Oké, geen feit waar wij op een verjaardag zouden openen als we net een California T hadden aangeschaft, maar toch mooi meegenomen.

Ferrari_California_14-01

Een belangrijke uitdaging bij het ontwerpen van de California T was om de auto die typische, intense en fantastische Ferrari motorsound me te geven. Dit werd gerealiseerd door verregaand technisch designwerk en het gebruik van speciale productietechnieken voor essentiële componenten, waaronder de krukas met afgevlakte kruktappen, het in drie delen gegoten uitlaatspruitstuk en het turbohuis. De motor produceert een krachtige, bevlogen sound tijdens zowel de inlaat- als uitlaatfase, die nog nadrukkelijker wordt als het toerental toeneemt. Het is de eerste keer dat een dergelijk resultaat werd gerealiseerd met een turbomotor.

Om bovenstaande karakteristieken in harmonie te brengen met de rijeigenschappen is er een sterk verbeterde setup van de stuurinrichting en de ophanging. Tot stilstand komen gaat ook nog sneller dan voorheen, dankzij  CCM3 carbon-keramische remmen met nieuwe composiet remschijven en blokken. Van 100 kilometer per uur tot stilstand lukt binnen de 34 meter.

Ferrari_California_14-03

Naast alle technische verbeteringen is ook het design van de California T aangepakt. Met name de koplampen en de ‘vouwen’ in de carrosserie zijn nu meer in lijn met de rest van het modellengamma van Ferrari. De aanpassingen komen op naam van het Ferrari Styling Centre te staan, in samenwerking met Pininfarina. Ferrari heeft het zelf over flanken die overeenkomen met die van de klassieke 250 Testa Rossa. Hoewel we toch echt even een afbeelding van deze ras-klassieker moesten pakken om de overeenkomsten te zien, zijn we wel van mening dat het geheel wat meer samenhangt dan voorheen.

Ook over het interieur zijn we enthousiaster dan bij de vorige versie, al zijn de aanpassingen hier wat subtieler. Het stuurwiel is voorzien van diverse bedieningsknoppen. De knop van het Turbo Performance Engineer (TPE) systeem tussen de twee ventilatieopeningen op het dashboard is geplaatst. Via het display kan via touchscreen door diverse schermen gebladerd worden om informatie over de motor te krijgen en er naar believen het beste uit te halen.

[nggallery id=187]

De California T wordt in maart op de internationale autoshow van Genève onthuld, maar is vanaf vandaag al online te bewonderen op www.ferrari.com. Je ziet ‘m in de twee introductiekleuren: Rosso California – een nieuwe, intense dieprode kleur geïnspireerd op die van klassieke Ferrari’s – en Blu California, dat volgens zeggen de veelzijdigheid en elegantie van dit nieuwe model onderstreept.

TECHNISCHE SPECIFICATIES
MOTOR
Type Direct ingespoten 90° V8
Cilinderinhoud 3.855 cc
Max. vermogen 412 kW (560 pk) bij 7.500 tpm
Max. koppel 755 Nm (77 kgm) bij 4750 tpm
AFMETINGEN EN GEWICHT
Lengte 4.570 mm
Breedte 1.910 mm
Hoogte 1.322 mm
Leeggewicht 1.625 kg
Gewichtverdeling 47% voor – 53% achter
PRESTATIES
Topsnelheid 316
0-100 km/u 3,6 seconden
Brandstofverbruik 10,5 L/100 km
CO2-uitstoot 250 g/km