Ook Fiat 500L op groengas: 500L TwinAir Turbo CNG

Fiat kan de oude slogan die men voor de Panda gebruikte weer uit de kast halen, want ‘Met groengas lach je iedereen uit!’. Naast de Panda en de Ypsilon is nu ook de Fiat 500L leverbaar als TwinAir Turbo CNG-variant. Afgelopen zomer is deze slimme motor uitgeroepen tot Best Green Engine of the Year.

CNG ‘groengas’ kent twee grote voordelen, waarvan er eentje betrekking heeft op de portomonnee en de andere de positieve bijdrage tot het milieu is. Met een prijs van ongeveer € 1 per kilogram is CNG een zeer voordelige brandstof, die zoals gezegd ook nog eens heel groen is, ook als je naar de well-to-wheel-cyclus (van bron tot uitlaat) kijkt.

IMG_3039

In vergelijking met de reguliere TwinAir Turbo-motor zijn er specifieke aanpassingen doorgevoerd aan de prijswinnende CNG-tweecilinder. Zo zijn inlaatspruitstuk, injectoren, elektronisch motormanagement en klepzittingen met specifieke geometrie gemaakt van zeer slijtvaste materialen. De twee brandstofsystemen (groengas en benzine) zijn wederzijds onafhankelijk. De motor kan op elk gewenst moment schakelen tussen de brandstofsystemen. Als het groengas opraakt, schakelt de motor automatisch over op benzine. Onder de auto bevinden zich twee CNG-tanks (elk 14,5 kg) en een benzinetank van 50 liter. De TwinAir Turbo CNG levert een maximaal vermogen van 59kW/ 80 pk bij 5.500 toeren, terwijl de motor met 140 Nm bij 2.500 toeren een flinke trekkracht realiseert. Daartegenover staat een gemiddeld verbruik van 4 kg/100 km. Deze opgave houdt geen rekening met een verschil in methaangehalte. In Nederland tanken we groengas met een lagere calorische waarde dan in bijvoorbeeld Italië. Daarbij is het gemiddelde verbruik ook sterk afhankelijk van het rijgedrag. Fiat ontwikkelde om onder meer deze reden eco:Drive, een ‘on-board’ rijassistent die adviseert hoe je een zuinig rijgedrag kunt realiseren. Dit is bij de 500L geïntegreerd in het Uconnect-systeem.

IMG_3068

In Nederland begin je langzaam maar zeker wat meer CNG-aangedreven voertuigen te zien; in Italië is deze brandstof al jarenlang een succes. Inmiddels zijn er al bijna 600.000 personen- en bedrijfswagens van de Fiat Group verkocht die af-fabriek een CNG-installatie hebben. Fiat is van alle volumemerken in Europa de fabrikant met de laagste gemiddelde CO2-emissie in 2012. Het gemiddelde van 119,8 g/km werd toegekend door JATO Dynamics, een wereldwijd bekend en toonaangevend automotive consultancy- en researchbureau. Het is wederom een belangrijke prestatie en een prachtig bewijs van Fiats toewijding aan duurzame mobiliteit: in de afgelopen zes jaar heeft Fiat zijn gemiddelde CO2-uitstoot met 13% gereduceerd van 137,3 naar 119,8 g/km.Dat is significant lager dan het gemiddelde doel dat is gesteld door de Europese Unie voor 2015: 130 g/km.

IMG_3115

Onderzoek wijst uit dat 30% van de Nederlandse fijnstofemissie, 17% van alle CO2 emissie en 65% van alle NOx van het wegverkeer komt. Het grote voordeel van groengas ten opzichte van reguliere fossiele brandstoffen is dat de uitstoot van CO2 maar liefst 23% lager ligt en dat de uitstoot van fijnstof en NOx nagenoeg nihil is. Groengas is bovendien nagenoeg CO2-neutraal volgens de al genoemde well-to-wheel benadering. Ook ten opzichte van diesel heeft groengas nogal wat voordelen, zoals het lagere geluidsniveau, wat in de stedelijke omgeving een voordeel is. Groengas wordt in Nederland gewonnen uit bioafval van boeren, afvalstortplaatsen en waterzuiveringsinstallaties. Nederland telt nu meer dan 130 tankstations. Per jaar komen er zo’n 25-30 stations bij. Ambitie van de sector is door te groeien naar zo’n 200 stations in 2015.

Subsidies
Aangezien de luchtkwaliteit is gebaat bij groengas, geven overheden subsidies op de aanschaf van een groengas-auto. Het voordeel kan behoorlijk oplopen. Zo geldt er een nationale subsidie op schone taxi’s en bestelauto’s van €1.250,-. Maar het kan nog veel hoger oplopen door lokale subsidies: vanaf € 1.250 in Limburg tot € 3.000,- in de regio Haaglanden. Je kunt in deze regio zelfs aanspraak maken op in totaal € 7.250,- aan mogelijke subsidies als je in aanmerking komt voor de vele beschikbare, te stapelen aanschafsubsidies/sloopregelingen. De subsidies zijn afhankelijk van de regio waarin je woont en welke auto je eventueel inruilt. In Limburg geldt bijvoorbeeld een subsidie van € 1.250,-, terwijl in Arnhem/Nijmegen € 2.000,- mogelijk is. In de regio’s Haaglanden en Den Haag is het meeste voordeel te behalen. Bovendien kunnen daar de slooppremies oplopen tot wel € 3.000,- in het geval van een benzine-auto van vòòr 1991 of een diesel ouder dan 2004. Daarbij telt daar een hoge lokale subsidie van € 3.000,- waardoor een vanafprijs van € 13.395,- mogelijk is. Zet je deze auto in als taxi dan geldt de nationale subsidie van € 1.250,- en kom je zelfs uit op € 12.145,- voor een Fiat 500L TwinAir Turbo CNG.  De Fiat 500L TwinAir Turbo is (subsidies niet meegerekend) verkrijgbaar vanaf € 19.395,-.

Er zijn nog veel meer regio’s waar subsidies worden verstrekt, zoals onder meer in Amsterdam, Leeuwarden en Drenthe. Kijk voor een actueel overzicht op: www.groengasmobiel.nl/financiele-voordelen/subsidies.