Originele Alfa Romeo TZ uit 1965 te koop

alfa-romeo-tz-01

De Alfa Romeo TZ1, de droom van vele ‘Alfisti’ en daar horen wij ook bij. Er worden wel eens exemplaren aangeboden en vaak gaat het daarbij om gerestaureerde TZ’s. Deze keer niet, de klassieke racer uit 1965 die je op deze pagina ziet is volgens de aanbieder origineel en ongerestaureerd.

Met auto’s die voor meer dan een miljoen euro van eigenaar wisselen is het vaak goed opletten geblazen of het wel een écht exemplaar is. Zo ook bij de TZ, er zijn meerdere gevallen bekend van ‘replica’s’ met overgenomen chassisnummers. Dit exemplaar, chassisnummer AR750016, is volgens kenner Marnix Dillenius echter een correct en kloppend origineel exemplaar met de nodige juiste race-upgrades uit die tijd.

Dat de auto niet is gerestaureerd wil niet zeggen dat er geen onderhoud gepleegd is natuurlijk. De eigenaar, die de auto ruim 37 jaar in bezit heeft gehad, heeft recent de schitterende 1600 motor laten reviseren. De buitenkant straalt één en al racen uit en heeft daarvan ook al een portie meegekregen in het verleden. De lak heeft wat plekjes, de wielen zien er flink gebruikt uit (maar wel origineel!) en het chroomwerk is niet overal in een staat waarbij je direct aan spiegels en ‘bling’ denkt. Nét goed!

alfa-romeo-tz-02

Het interieur is nog functioneler en eenvoudiger dan de buitenzijde van de TZ met alleen zaken die de bestuurder echt nodig heeft. Een stuur, drie pedalen, pook en stoel zijn aangevuld met de nodige meters om de broodnodige informatie te geven. Een toerenteller vind je midden voor je neus.

Een klein smetje op het originele van deze TZ: de motor is niet degene waarmee de Alfa destijds is afgeleverd. Het is wel een correcte motor maar niet met ‘matching numbers’, het originele motorblok werd al vrij snel vervangen door dit exemplaar.

Tot zover het goede nieuws. Ondanks dat het namelijk om een ‘flink gebruikte oude Alfa’ gaat moet er toch nog wel een aardige duit voor de TZ worden neergeteld. De auto staat te koop bij Fantasy Junction in Emeryville (Californië) voor de lieve som van $ 1.375.000, ongeveer een miljoen euro. We hopen eigenlijk maar één ding: dat de koper er ook echt mee gaat rijden tijdens klassieke evenementen en de auto niet wordt weggezet in een garage om er eigenlijk nooit uit te komen.