Preview Museo Storico Alfa Romeo: vanaf 30 juni open

museo

Je zou het haast vergeten maar gisteren was Alfa Romeo niet alleen een schitterende nieuwe Giulia rijker, het merk bestond ook exact 105 jaar. Om dat te vieren gaan eindelijk de deuren van het totaal vernieuwde museum open. Met ondertitel ‘La Macchina del Tempo’ is het een soort mekka voor de Alfist geworden.

Een museum, boekenwinkel, café, documentatiecentrum, testcircuit, showroom en een plek waar klanten hun auto kunnen ophalen: Museo Storico Alfa Romeo is meer dan een ruimte waar wat klassiekers bij elkaar zijn gezet. Vanaf 30 juni kun je er iedere dag terecht, behalve op dinsdag. Tussen 10.00 en 18.00 uur kun je je vergapen aan de historie van het merk. Op donderdag is het museum zelfs tot 22.00 geopend.

In de jaren ’60 van de vorige eeuw begon Alfa Romeo haar auto’s te koesteren en te verzamelen. Sinds 1976 kon je er op afspraak terecht maar echt een ‘open museum’ zoals nu was het nog nooit. Door het hele museum beleef je de tijdsgeest van de auto’s die er voor je neus staan. Er staan op dit moment 69 auto’s, van de eerste A.L.F.A. 24HP tot legendarische Mille Miglia winnaars als de 6C 1750 Gran Sport die met Tazio Nuvolari aan het stuur de legendarische race won. Ook zijn er diverse racewagens uitgestald, van de Alfetta 159 F1 auto van Juan Manuel Fangio tot de 33 TT 12.

De complete eerste verdieping is gebruikt voor een ’tijdlijn’ waarbij je door de historie van het merk geleid wordt. Het tweede thema is ‘beauty’ en het laat zich raden dat daar de mooiste dingen van het merk te zien zijn. Denk daarbij aan speciale carrosseriën van coachbuilders maar ook een ruimte waar films worden afgespeeld waarin een rol voor Alfa Romeo was weggelegd. Ook is er een speciale afdeling ingericht met ‘Speed’ als thema, je kunt al wel raden dat hier de autosport centraal staat.

Het hele museum moet meer zijn dan een opsomming van de modellen, het is een beleving van het merk Alfa Romeo en alles wat daarmee te maken heeft. Je raadt het al: het duurt niet al te lang voor we er rondlopen!