Primeur: Abarth 695 biposto in Genève

0-Abarth-695-Biposto_01

Vandaag start de autosalon van Genève en Abarth komt vrij onverwacht met één van de meest spectaculaire moderne Abarths tot nu toe. Een speciale tweezits 695 met flinke uitbouw is de meest krachtige Abarth 500 die men ooit gebouwd heeft: de biposto levert een vermogen van 190 pk.

De klassieke Fiat Abarth 695 was op de salon van 1964 voor het eerst te zien. Destijds gaf zijn type-aanduiding de cilinderhoud aan (699,5 cc) en een vermogen van 30 pk meer dan genoeg om de handen op elkaar te krijgen van de beursbezoekers (digitale berichtgeving zoals nu was er toen natuurlijk nog niet). De top van 130 kilometer per uur was al net zo spectaculair en Abarth was trots op de sprint van 60 naar 80, die ‘slechts’ 5,2 seconden in beslag nam.

0-Abarth-695-Biposto_02

Nu, precies 50 jaar later, toont men een 695 die wederom de kaken van elkaar krijgt. Nu echter met 190 pk, een gewicht van 997 kilo en zodoende een specifiek gewicht van 5,2 kg per pk. Dat zorgt er voor dat de acceleratie van 0 tot 100 slechts 5,9 seconden vergt! De top? 230 km/u!

Je zou het misschien verwachten maar de Abarth 695 biposto is géén gelimiteerde serie. Oké, enorme aantallen zullen het niet worden, maar een serienummertje vind je dus niet op de middenconsole of elders. Dat het nieuws meer inhoudt dan showelementen blijkt uit de feiten: een ‘dog-box’ met een enorme, hoog geplaatste versnellingspook zien we voor het eerst in een productieauto van dit kaliber. Dat geldt ook voor de vaste zijruiten met schuifbare inzetjes van polycarbonaat. Voor is een intercooler gemonteerd, het uitlaatsysteem komt van Akrapovic, daarover zo meer. Ook qua onderstel hoef je je geen zorgen te maken: instelbare dempers van Extreme Shox zorgen voor optimaal contact met het asfalt. Verder is er een MXL Digital Data Logger aanwezig en heeft Abarth de toch al prachtige sportstoelen van Sabelt nog fraaier gemaakt. Vastzitten doe je met 4-punts veiligheidsgordels. Daar zul je ook in hangen als je vol in de ankers gaan, daar zorgen de Brembo remmen wel voor. De OZ wielen (maatje 18″ met 215/35 R18 banden) zijn natuurlijk extra licht en er is een titanium rollbar van Poggipolini gemonteerd.

0-Abarth-695-Biposto_04

Vaak zie je dat een dergelijke auto tóch nog weer is volgehangen met allerlei luxe voor de vermogende, verwende klant. Daar doet Abarth niet aan mee. Geen achterbank, geen xenon-koplampen, weg met mistverlichting, elektrische ruiten en door het al genoemde uitlaatsysteem is een audio-installatie ook niet meer nodig. Wel is het digitale dashboard toegepast, dat ook op de duurdere ‘gewone’ 500’s debuteert.

Ook onder de motorkap gaat het er heftig aan toe. Voor de allereerste keer is er een straatlegale auto in dit segment met een versnellingsbak met ‘dog-ringen‘. Net als het mechanische sperdifferentieel is de bak afkomstig uit de racerij. Het is daarmee mogelijk is zeer snel op te schakelen, geroutineerde rijders hoeven daarbij geen koppeling te gebruiken. De chauffeur maakt gebruik van een authentiek kunstwerkje: een geheel uit aluminium vervaardigde ‘schakelkolom’ voor de versnellingshendel, een professionele rally- of racewagen waardig. Volstrekt uniek, gemaakt door Bacci Romano, dat veel ervaring heeft met het bouwen van racetransmissies. Het systeem is afgestemd op coureurs met expertise en een alternatief voor de handgeschakelde vijfversnellingsbak, die voor het eerst aan de 190 pk motor gekoppeld is.

0-Abarth-695-Biposto_05

Alles in de Abarth 695 biposto ademt racen. Vanaf de intercooler voorin met zijn speciale leidingen, geïnspireerd op die van racewagens, tot het dynamische luchtfilterhuis met een finish van koolstofvezel van BMC, de beste van de wereld op het gebied van filters en luchtinlaatsystemen voor de racerij. Tenslotte het tweevoudige uitlaatsysteem met pijpen van titanium van Akrapovic, een jonge onderneming die uitlaatsystemen maakt voor supersportwagens, de Moto GP, Superbike, Supersport, Supermotard, Motocross, Enduro en rally’s. Met het indrukken van de knop SPORT op het dashboard gaat de uitlaatklep volledig open, en draagt zo bij tot nog betere prestaties, terwijl de auto een onmiskenbaar krachtig geluid produceert.

0-Abarth-695-Biposto_03

Voor een gebalanceerde ‘formule’ mogen de esthetische kwaliteiten niet uit het oog worden verloren. De complete bodykit is gemaakt door Zender, een bedrijf dat al tientallen jaren bekend staat als producent van hoogwaardige designcomponenten, ditmaal gebouwd volgens de richtlijnen van het Abarth Style Centre. Carbon, ofwel koolstofvezel, zorgt voor een fraaie, esthetische link tussen ex- en interieur. Dat materiaal vind je ook terug bij inzetstukken op het dashboard, de gladde ‘ racy’ zijpanelen voor en achter, de centrale tunnelcover en de handrem.

Bekijk de foto’s HIER op groter formaat.