Reistip: Passo San Boldo is smal, bochtig en gaaf!

Je gaat naar Italië deze zomer? Dan is het een goed idee de route iets aan te passen! Met een kleine omweg kun je namelijk genieten van de fantastische Passo San Boldo, iets ten noorden van Treviso. Met een aaneensluiting van hairpins die grotendeels ín de bergen zijn gegraven is het een bijzondere ervaring deze te rijden.

De Passo San Boldo heette in het verleden Passo Sant’Ubaldo en is gelegen tussen de stadjes Trichiana en Tovena. De kronkelweg is zo’n 17 kilometer lang en daar doe je best wel even over aangezien bepaalde smalle delen een maximum snelheid kennen van 30 km/u. Die snelheid is niet uit de lucht komen vallen, er zat nogal eens wat verkeer vast in de krappe hairpins in de tunnels. Om dat verder te voorkomen zijn er op delen van de route wat verkeerslichten aangebracht omdat de weg niet breed genoeg is voor twee auto’s.

Het meest bijzondere deel is dat op de foto’s. Vijf tunnels met hairpins zijn een ware bezienswaardigheid.

Historie
Je zou het niet zeggen maar de pas is in slechts drie maanden gebouwd. Niet voor niets wordt het ook wel de ‘Road of 100 Days’ genoemd. De bouw vond plaats tussen februari 1918 en juni van datzelfde jaar. Juist ja, tijdens de Eerste Wereld Oorlog. De pas had een puur logistiek doel; zwaar transport moest de pas over en daardoor mochten de wegen niet steiler zijn dan 12%. Oorlogsgevangenen, ouderen, vrouwen en kinderen werden uit de lokale dorpen geplukt om te werken aan de pas. Om de Passo San Boldo op tijd klaar te krijgen waren er op het hoogtepunt 1.400 mensen aan het werken in drie ploegen.

Tot slot nog even een video voor een impressie: