RWD: de Lamborghini Huracan LP 580-2

Lamborghini-Huracan-LP-580

Voor wie vierwielaandrijving maar overdreven is komt Lamborghini met een opvolger voor de heerlijke Gallardo LP 550-2: welkom Huracan LP 580-2! Met deze krachtpatser die al zijn krachten via de achterwielen op het asfalt brengt, wil Lamborghini puristen op hun wenken bedienen.

Tot nu toe was het ‘instapmodel’ uit Sant’Agata Bolognese alleen leverbaar met vierwielaandrijving. Lamborghini ziet echter een markt voor een achterwielaangedreven Huracan die daarmee puurder en speelser is. De 33 kilogram afgevallen Huracan, die nu nog 1.389 kilogram (drooggewicht) weegt, heeft een gewichtsverdeling van 40% voor en 60% achter. De stuurinrichting is aangepast zodat deze nog exacter stuurt en ook de tractie- en stabiliteitsprogramma’s zijn aangepast.

Rijden kan in drie verschillende standen, STRADA voor straatgebruik, SPORT voor rijplezier waarbij de Huracan al licht overstuurd is en tot slot CORSA voor circuitgebruik en maximaal plezier met minimale hulpmiddelen. LPI (Lamborghini Piattforma Inerziale) is een toegevoegde sensor in het middenpunt van de Huracan en zorgt ervoor dat alle bewegingen, 3-dimensionaal, worden geregistreerd voor de stuur- en stabiliteitsprogramma’s, via het optionele MRS-systeem (Magneto Rheological Suspension).

Onder de motorkap de atmosferische 5,2 liter V10. Met een vermogen van 580 pk en 540 Nm koppel is de Huracan ietsje minder krachtig dan de vierwielaangedreven versie die 610 pk levert. Door cilinderuitschakeling moet een verbruik van 11,9 liter op 100 kilometer mogelijk zijn.

Dat verbruik ga je niet halen als je het rechter pedaal vloert, leuk is dat echter wel. De 0 tot 100 km/u sprint neemt slechts 3,4 seconden in beslag, 2 tienden meer dan de vierwielaangedreven stier. Ook qua topsnelheid legt de 580-2 het net af: de teller blijft steken op 320 km/u.

Naast de techniek is ook het uiterlijk ietsje aangepast. Grotere luchtinlaten in het front moeten de koele lucht beter geleiden en voor downforce zorgen. Een spoilerlip laat de lucht beter langs de auto stromen, samen met een diffusor. Een beweegbare spoiler is volgens Lamborghini niet nodig. de smakelijke 19″ wielen maken het feest compleet, ze zijn voorzien van Pirelli PZero banden, speciaal voor dit model ontwikkeld.