Slapende schoonheid: de Cisitalia D46

cisitalia-d46

Cisitalia, niet de meest bekende autoproducent uit Italië. Toch heeft Cisitalia prachtige auto’s op de weg weten te zetten, sinds het bedrijf in 1946 in Turijn werd opgericht. Eén van die auto’s zie je in deze video, op een prachtige manier wakker worden met een kopje koffie er bij dus.

Piero Dusio was ooit succesvol textielfabrikant. Door zijn successen kon hij het zich permitteren om zijn grote hobby uitvoerig te beoefenen: racen! In de jaren ’30 vloog hij over de circuits met Alfa Romeo’s en Maserati’s. Nog ín de oorlog besloot hij het merk ‘Consorzio Industriale Sportive Italia’ op te richten, afgekort natuurlijk Cisitalia. Samen met Dante Giacosa, ontwerper van de Fiat Topolino, ontwikkelde hij de Cisitalia D46. Deze racer werd gebouwd met betaalbare Fiat-onderdelen en verscheen in 1946 op de startgrid, tijdens de Coppa Brezzi in Turijn. Deze race werd direct gewonnen!

Precies zo’n D46 als waarmee die race werd gereden is de hoofdrolspeler in bovenstaande video. Geen roffelende motorgeluiden, geen heftige actie. Een aaneenschakeling van mooie shots van de patina-rijke Cisitalia, ondersteund door rustige muziek. Een mooi begin van de dag, lijkt ons.

Bron: Giorgio Oppici