Steve McQueen’s Ferrari 275 GTB/4 onder de hamer

steve-mcqueen-ferrari-275-gtb-4-1

Voor de tweede keer gaat de ex van Steve McQueen onder de hamer. De eerste keer was het bij Ferrari Classiche om er met hamer en noeste arbeid weer een coupé van te maken en nu wordt de auto geveild tijdens Pebble Beach op 15 en 16 augustus.

We schonken al een keer eerder aandacht aan de Ferrari die ooit het bezit was van Steve McQueen. In 2012 werd de auto namelijk compleet gerestaureerd door Ferrari Classiche nadat een vorige eigenaar er een cabriolet van gemaakt had. We gaan dus even terug in de tijd.

In 1967 kocht Steve McQueen bij Hollywood Sports Cars deze schitterende 275 GTB/4. De auto met chassisnummer 10621 kon echter niet mee naar huis voor McQueen de auto liet overspuiten in de kleur Rosso Chianti omdat hij het bruin metallic maar niets vond. Ook werden er Borrani spaakwielen gemonteerd omdat de acteur dat mooier vond staan.

steve-mcqueen-ferrari-275-gtb-4-2

McQueen had de auto vier jaar in bezit, tot hij in 1971 afscheid nam van zijn vierwielige paard. Daarna had de 275 een rommelig leven en ging van eigenaar naar eigenaar. Eentje daarvan vond het nodig om de rode coupé om te toveren tot gele Spider en zette de zaag rigoureus in zijn GTB/4. Je zou zeggen dat zoiets nooit meer terug te draaien is maar in 2010 kwam de auto in handen van een liefhebber die de auto weer in oude glorie wilde herstellen. Hij koos er niet het eerste het beste bedrijf voor uit, de auto ging naar Ferrari’s eigen, officiële restauratie-afdeling: Ferrari Classiche.

De Ferrari 275 GTB/4 werd gepresenteerd op de Autosalon van Parijs en is uitgerust met een flinke 3.286 cc metende V12 waarbij de beide cilinderbanken zijn uitgerust met twee bovenliggende nokkenassen. Onder de aluminium motorkap schuilen 300 paarden die gevoed worden door zes Weber carburateurs. Totaal werden er 330 exemplaren gebouwd.

steve-mcqueen-ferrari-275-gtb-4-0

De koets behoort tot de mooiste die er gemaakt zijn, met Pininfarina en Scaglietti die verantwoordelijk zijn voor het ontwerp. Medio augustus wordt de Ferrari geveild tijdens Pebble Beach en de verwachtingen van de opbrengst lopen nogal hoog op. Bij een normale 275 GTB/4 gaat de prijs de miljoen al voorbij maar met de historie van dit exemplaar (of beter gezegd: het ex-bezit van McQueen) kan de prijs nog wel eens een stuk hoger oplopen.