Tipo kopen? Nu doen, de spoeling wordt dun

Met de komst van de nieuwe Fiat Tipo komt ook de dertig jaar oude voorganger weer in the spotlight te staan. Onlangs maakten we kennis met een schitterende witte 1.4 DGT met goed 41.000 kilometer en dat zorgde er voor dat we de verkoopsites maar eens even af gingen om te kijken wat er zoal te koop is.

Het eerste wat opvalt: de spoeling wordt dun. Kijken we op Autoscout naar alle Tipo’s in Europa dan komen er nog slechts 40 auto’s naar voren. Ongeveer de helft daarvan laat zich omschrijven als ‘gebruikte exemplaren’ die vooral leuk zijn zolang ze nog rijden maar bij de liefhebber niet direct voor een sneller kloppend hart zullen zorgen. We pakken er een aantal bij die wél leuk zijn, we sommen er vijf op.

1. Fiat Tipo 1.4, eerste eigenaar, 32.812 km
De eerste Tipo die opvalt is een auto die gewoon in Nederland staat. Een simpele 1.4 in een zeer goede staat. Opties heeft de eerste eigenaar niet aangevinkt, zo lijkt het. De staalblauwe kleur met wieldoppen is een typische variant van hoe de Tipo in Nederland veel te zien was. Afgaande op de foto’s (wat voor alle auto’s hier geldt) een nette auto waarbij aan de buitenzijde alleen wat krassen/vegen op de bumper opvallen. De auto staat nog op zijn eerste banden, die dus 28 jaar oud zijn. Als rubbers en andere delen ook allemaal nog origineel zijn is er misschien nog wel het één en ander te doen om hem fris de weg op de krijgen.
Prijs: € 4.500, klik hier voor de advertentie.

2. Fiat Tipo 2.0 Sedicivalvole, 204.827 km
Een heuse tweeliter, de snelste Tipo uit de reeks. Ze worden zeldzaam, in het verleden zijn ze vaak gesneuveld na een heftig leven in handen van jonge eigenaren die de auto’s niet de liefde gaven die ze nodig hadden of ten prooi gevallen aan de tuningscene. Deze Tipo 16v heeft al heel wat ervaring qua kilometers maar lijkt de tijd goed doorstaan te hebben. De wielen zijn niet origineel en er lijkt een verlagingsset gemonteerd te zijn maar daar tegenover staat dat de volledige onderhoudsgeschiedenis aanwezig is. Binnen een niet origineel MOMO sportstuur en natuurlijk de wél originele Recaro stoelen. Wellicht van dichtbij geen auto voor het museum, wel eentje om dagelijks met een grote grijns in te rijden!
Prijs: € 3.333 (ex importkosten, bpm en ophalen), klik hier voor de advertentie.

3. Fiat Tipo 1.6 i.e. SX, 17.503 km
Een volledig exemplaar, deze 1.6 SX uit Italië. Met een bijna maagdelijke kilometerstand natuurlijk in een bijzonder mooie conditie. Aan de buitenzijde kun je eigenlijk alleen aan de kunststoffen zien dat deze niet nieuw is, daar is de tijd een beetje in gaan zitten. Van binnen natuurlijk in een prachtstaat. Ook deze eigenaar is zich niet te buiten gegaan aan opties en dus staat de Tipo op de kenmerkende Fiat-wieldoppen. Bumpers deels in kleur of zelfs mistlampen? Ben je gek, nergens voor nodig toch? Ook hier geldt weer: vermoedelijk ben je nog de nodige kosten kwijt aan het klaarmaken voor gebruik, grote kans dat de auto uit de garage van een oude dame is gehaald en al tijden niet heeft gereden. Reken ook wat geld voor transport uit Italië.
Prijs: € 1.800 (ex importkosten, bpm en ophalen), klik hier voor de advertentie.

4. Fiat Tipo 1.1 DGT, 90.000 km
Wat zeg je daar? Een 1.1? Inderdaad, in Italië is de Tipo ook geleverd met 1.1 motor die wij alleen kennen uit andere modellen zoals de Uno, Cinquecento en Panda. 56 hele pk’s maken de Tipo niet echt tot een kanon maar dat heeft de eigenaar 90.000 km niet gestoord. Het betreft een DGT-uitvoering dus dat betekent natuurlijk een digitaal dashboard en wat extra luxe zoals deels meegespoten bumpers. Het geeft de auto een wat chiquer voorkomen. Volgens de Italiaanse eigenaar is de auto in juli 2017 ‘gerestaureerd’ al hebben we geen idee wat er precies allemaal gedaan is. Met een beetje mazzel is het dus ophalen, instappen en rijden maar. Ow, en het interieur even opruimen en schoonmaken.
Prijs: € 1.490 (ex importkosten, bpm en ophalen), klik hier voor de advertentie.

5. Fiat Tipo 1.8i.e. 16V, 132.000 km
Voor de 2.0 zijn intrede deed was de 1.8 16v de lekkerste uitvoering. Deze rode auto ziet er ook nog eens buitengewoon netjes uit, al zal het niemand verbazen dat je bij 132.000 geen nieuwe moet verwachten. Deze Sedicivalvole maakt behoorlijk hebberig, met zijn originele wielen, prachtige interieur en de reeds genoemde rode lak. Een poetsbeurt zou volgens ons geen kwaad kunnen maar dan heb je ook wat staan. Volgens de tekst van de verkoper een echte liefhebbersauto met ASI-inschrijving en al. Ja, van de vijf stuks op deze pagina is dit onze favoriet.
Prijs: € 4.900 (ex importkosten, bpm en ophalen), klik hier voor de advertentie.

Zo’n uurtje auto’s zoeken levert weer onrust op. We gaan spoedig maar eens uitgebreider rijden met de origineel Nederlandse, witte 1.4 DGT waar we dit bericht mee begonnen. Een als nieuwe auto met de optionele wielen, mistlampen en verlagingsveren uit de originele Lineaccesori-brochure. Om verliefd op te worden…