Toekomst Fiat: 2 x Panda, 2 x 500

Komt er een opvolger voor de Panda? Waar blijft de Punto? Hoe lang kan de 500 nog mee? Allemaal vragen die we geregeld horen als het om de nabije toekomst van Fiat gaat. Het lijkt er op dat we eindelijk wat kunnen zeggen over de komende jaren voor het merk.

In Genève werd de Centoventi gepresenteerd. Een concept, waarvan vrij duidelijk is dat hiervan een productiemodel zal volgen. Sommige bronnen riepen geheel onterecht dat het hierbij om een opvolger van de 500 zou gaan. Absoluut onterecht, al kunnen we wel een volledig elektrische 500 verwachten. Sterker nog: tijdens de presentatie van de Centoventi werd duidelijk gezegd dat er volgend jaar om deze tijd een nieuwe generatie 500 is, volledig elektrisch. Hieronder de line-up van compacte Fiat modellen, zoals we die volgens ons de komende jaren kunnen verwachten.

Fiat 500 EV
Volgend jaar zal er op de Autosalon van Genève een volledig nieuwe Fiat 500 staan. Helemaal elektrisch en in eerste instantie ook niet verkrijgbaar met benzinemotor. Begin 2020 dus de presentatie, daarmee moet het mogelijk zijn om eind volgend jaar een volledig elektrische 500 in het modelgamma te hebben. Deze 500 EV zal het platform en de techniek delen met de productieversie van de Centoventi en groter zijn dan de normale Panda die we nu al kennen.

Fiat 500
De huidige Fiat 500 blijft gewoon in productie. We verwachten een facelift en als we zien dat FCA nu hybride-technieken toepast op de Renegade en andere modellen gaan volgen, gokken we dat ook de 500 als hybride leverbaar kan gaan worden. Het lijkt ons ook sterk dat de nieuwe driecilinder zijn weg niet gaat vinden naar deze 500. We achten de kans aanwezig dat de 500 dan ‘500 Classic’ gaat heten, net als het merk eerder al deed toen de Grande Punto in 2006 op de markt kwam en de Punto door het leven ging als ‘Punto Classic’. Prijzen van de gewone 500 kunnen daarmee wat omlaag zodat de huidige 500 nog wat bereikbaarder wordt en net als in de jaren ’60 en ’70 weer een auto voor iedereen kan worden.

Fiat Panda EV / Punto
Met het wegvallen van de Punto valt een gat boven de Panda. CEO Mike Manley was er in Genève echter heel duidelijk over dat de Centoventi een model boven de Panda kan worden, ook liet hij vallen dat het in feite een grote Panda was. Wordt hetzelfde trucje toegepast als bij de 500, dan zou de productieversie van de Centoventi Panda EV kunnen gaan heten. We sluiten echter ook niet uit dat de Centoventi een voorbode van de nieuwe Punto is. Daarmee zou Fiat wel eens een ijzersterk wapen in handen kunnen hebben. Wanneer? Wij gokken op volgend jaar, met een productierijpe variant en start van de verkoop.

Fiat Panda
Net als bij de huidige 500 gaat ook het doek van de Panda niet vallen als er een nieuwe elektrische auto komt, daar was Manley duidelijk over. De huidige Panda blijft leverbaar en heeft met een update nog een lang leven voor zich. Betaalbaar, praktisch en no-nonsense dus. Met nieuwe driecilinder, hybride-techniek wellicht en een simpele update kan de Panda ‘Classic’ er wat ons betreft dan nog jaren tegen.

Wij kijken na de uitspraken, studiemodellen en nieuwe motoren die we al in andere modellen zien positief naar de nabije toekomst van Fiat.