Top 5: eerste klassieker voor max € 10.000

Door de absurde prijzen van exotische klassiekers worden ook normale auto’s uit vervlogen tijden meegezogen in de prijzengekte. Werd je een aantal jaar geleden compleet voor gek verklaard als je tien mille betaalde voor een in topstaat verkerende Giulia (zoals wij), tegenwoordig koop je er op z’n best een ‘aardig ding’ voor. Voor veel mensen die dus willen instappen in de klassiekerwereld is de keuze beperkt. Wij zetten vijf klassiekers van maximaal € 10.000 een rij.

Even een waarschuwing vooraf. Ben je nieuw in het klassiekerwereldje dan is het goed je in te lezen in de materie. Eigenlijk geld bij alle auto’s die uit de jaren ’60, ’70 en ’80 stammen dat de aanschaf kan uitlopen op een financieel debacle als er een kat in de zak wordt gekocht. Let dus goed op roest, bijgewerkte plekken, plamuur en zwart gekalkte dorpels en wielkasten, daar kun je vaak de ellende niet zien. Ook de techniek is een flinke inspectie waard, bij trammelant kun je vaak niet terecht bij je lokale garage.
Waarom dan een klassieker? Heel simpel: het is leuk, het is genieten, het gevoel van vroeger beleven, of je dat nou zelf toen al hebt meegemaakt of niet. Het bezig zijn met je auto (of dat nou poetsen of sleutelen is) haalt je even weg uit de sleur of stress van iedere dag. Kortom: allemaal aan de klassieker! En nu op naar onze Top 5.

aankoop-lanciagamma

5. Lancia Gamma 2500 F.L. i.e.
Dat zeg ik. Zo, dan hebben we die flauwe grap maar vast gehad want die zul je nog wel eens horen als je zo’n fraaie Lancia in bezit hebt. Prachtige vormgeving, bijzondere techniek en ontzettend veel comfort kenmerken deze luxe limo met kenmerkende daklijn. Helaas is die zo bijzondere techniek niet altijd even probleemloos, waarmee het feilloos aansluit bij de elektra van de Lancia. Het karakter van de Lancia maakt wat ons betreft echter alles goed, wat een prachtauto!
Pluspunten: wat een elegante verschijning! Heerlijke auto om mee naar Italië te reizen.
Minpunten: of we er gelijk na aanschaf ook daadwerkelijk mee naar Italië zouden durven is een tweede. Kwalitatief zijn het niet de beste auto’s, hou daar rekening mee met je reserves.
Wat koop je voor € 10.000: voor tienduizend euro moet je één van de beste Gamma’s kunnen kopen die er is. Wellicht is er wel een ritje naar het buitenland voor nodig.
Prijs gevonden auto: € 5.950. (Zie advertentie)
Wat te doen met het restant van de 10 mille: de eerste paar mille ben je kwijt aan wat carrosseriewerkzaamheden, de rest zouden we in een oude sok stoppen voor tegenvallers.
Oordeel: hoe mooi we een Gamma ook vinden, voor de onervaren klassiekerkoper is dit wellicht niet de beste keus. Meer het hart dan het verstand. Helaas. De Fulvia die we vorige week vonden is wellicht een betere keuze.

aankoop-fiat124

4. Fiat 124 Special
Komen er mensen op je af dan kan het gesprek twee kanten op gaan: óf men vraagt waarom je Lada rijdt, óf er wordt medegedeeld dat zijn/haar vader er vroeger ook zo eentje had. De 124 berlina is bij lange na niet zo populair als de Spider uit dezelfde reeks maar daardoor kun je voor leuke tarieven nog spekkoper zijn. De Special is de snellere en luxere variant, een auto die het destijds opnam tegen de concurrerende Alfa Romeo Giulia en Lancia Fulvia. Van die drie is de Fiat samen met de Lancia verreweg het zeldzaamst al is dat nog niet aan de prijzen te zien. Wij reden er twee jaar geleden nog mee en waren verkocht.
Pluspunten: voor veel mensen herkenbaar. Relatief eenvoudige techniek en zeer praktisch! Ruimte voor vier personen, een grote kofferbak en comfortabele rijeigenschappen maken dit tot één van de meest geschikte klassiekers als je geregeld met het gezin wilt genieten in het weekend.
Minpunten: ook 124’s kunnen roesten. Verder koop je de 124 niet als je kickt op aandacht en je zult af en toe wat flauwe opmerkingen over de Russische collega moeten horen.
Wat koop je voor € 10.000: ook hier geldt weer dat je voor ons gestelde budget een absolute topper moet kunnen bemachtigen. Wel eerst eentje zien te vinden.
Prijs gevonden auto: € 6.750. (Zie advertentie)
Wat te doen met het restant van de 10 mille: met het gezin naar midden Italië, drie weken genieten en concluderen dat zelfs daar de 124 zo goed als uitgestorven is.
Oordeel: wellicht de meest verstandige keuze. Geen dure techniek, zowel praktisch als leuk en dan ook nog eens weinig kans dat je een zelfde exemplaar tegenkomt onderweg. Sommigen zullen de 124 wat saai vinden.

aankoop-alfasud

3. Alfa Romeo Alfasud L
De veroorzaker van Alfa’s slechte naam op het gebied van roest heeft zichzelf zo ongeveer uitgeroeid. Slechts sporadisch kom je er nog eentje tegen. De Alfasud is lange tijd onbemind geweest waardoor velen er niet het nut van inzagen hun Alfaatje te bewaren. Inmiddels beginnen Sud’s geliefder te worden en zijn vrijwel alle nog levende Sud’s (daarmee bedoelen we niet dat de carrosserie ‘leeft’) al wel eens grondig behandeld. De motoren van de Sud zijn ontzettend leuk met lekker geroffel uit het vooronder. Deze vroege Sud met chroombumpers komt uit 1976 en is kortgeleden geïmporteerd door Alfa-specialist Auto Romeo. Volgens de aanbieder is de Alfa van eerste eigenaar en heeft de blauwe Italiaan er slechts 74.000 opzitten. We worden hebberig…
Pluspunten: sportieve motoren en een nog altijd goede wegligging voor een voorwielaandrijver. Er is steeds meer waardering voor het model en vooral bij de vroege versies met chromen bumpers begint die waardering zich ook te uiten in de prijzen. Meer dan genoeg karakter en absoluut een uitstervend ras. De Alfasud is ook nog eens praktisch, de kinderen kunnen achterin mee.
Minpunten: roest, roest, roest! Eigenlijk gelden bij het kopen van een Alfasud alle algemene-klassieke-auto-kopen-tips dus kijk gewoon goed wat er voor je neus staat, zonder er direct verliefd op te worden. Onderdelen worden zo langzamerhand schaars.
Wat koop je voor € 10.000: het moet mogelijk zijn om voor dit bedrag een mooie Sud te vinden waarbij je eigenlijk niets meer hoeft te doen. Met name de vroege varianten schuiven al steeds meer op naar dit bedrag.
Prijs gevonden auto: € 6.950. (Zie advertentie)
Wat te doen met het restant van de 10 mille: deze koesteren en er een dagelijkse auto bij kopen. Voor dat geld rij je een handige Italiaanse stationcar zodat je gemakkelijk onderdelen kunt halen.
Oordeel: wellicht niet de eerste auto die in je opkomt maar wel een grandioos leuke. Ook een auto die met de dag meer waardering lijkt te krijgen, het lijkt daarmee een zeer goede aanschaf.

aankoop-fiat850

2. Fiat 850 Sport Coupé
Wie ons magazine leest weet dat we een zwak hebben voor dit model. De 850 (Sport) Coupé wordt wel eens een mini-Ferrari genoemd en dat is te begrijpen. Dat de prestaties in geen velden of wegen in de buurt komen maakt daarbij niet uit, de beleving in de kleine Italiaan is enorm. Met de motor achterin, de lichte neus en vrij smalle spoorbreedte is het bij sportief rijden een beetje oppassen geblazen (tegels voorin!) maar verder is de 850 een ontzettend plezierig coupeetje. Lange tijd kocht je een prima coupé voor een duizend of 3,5 a 4 maar die tijd ligt ook bij de Fiat achter ons. De techniek van de 850 is simpel en leuk, voor iemand die graag zo nu en dan de handen uit de mouwen steekt is dit wellicht de leukste aankoop.
Pluspunten: wat een uitstraling! Mooie lijnen én je bent écht met een klassieker op pad, in alle opzichten. Raampjes open, Abarth-uitlaatje er onder en toeren over dijkwegen maar. Daarbij zoals gezegd simpele techniek dus zelf sleutelen kan naar hartenlust. Niet eens omdat het nodig is overigens, een 850 is doorgaans behoorlijk betrouwbaar.
Minpunten: zoals gebruikelijk de staat van de carrosserie. Omdat 850’s voor een jaar of wat geleden nog niet de helft waard waren werd er niet geïnvesteerd in een degelijke restauratie maar in oplapwerk. Vaak begint dat zich nu weer te uiten via blaasjes, zichtbare roest of zelfs gaten. Voor- en achterspatborden beginnen schaars en duur te worden, met name die van de serie 1.
Wat koop je voor € 10.000: De tienduizend euro komt steeds sneller in beeld bij Fiat 850 (Sport) Coupés. De eerste serie gaat er zelfs al geregeld overheen, deze versie komt het minste voor en is herkenbaar aan de enkele koplampen en ronde achterzijde met eveneens enkele lampen. De tweede serie (zoals hier) is het meest voorkomend, de derde serie met vier evengrote koplampen is het minst geliefd.
Prijs gevonden auto: € 9.500. (Zie advertentie)
Wat te doen met het restant van de 10 mille: weekendje naar Zuid-Duitsland en toeren maar.
Oordeel: een fantastische klassieker als je van lekker toeren op binnenwegen houdt. Betrouwbare techniek en ladingen karakter maken deze auto tot een perfecte eerste klassieker!

aankoop-alfagiulietta

1. Alfa Romeo Giulietta
Liefhebbers lijken de Giulietta een beetje overgeslagen te hebben. Klassieker-enthousiasten gaan vaak voor voorloper Giulia, transaxle-fanaten kiezen meestal voor de 75. Eigenlijk jammer, de Giulietta mixt een fijne klassieke uitstraling met rijeigenschappen die ook vandaag de dag nog als uitstekend bestempeld kunnen worden. De Giulietta is vrij compact en heeft een vormgegeven die typisch eind jaren ’70 is, vooral de achterzijde met het ‘eendenkontje’ is erg kenmerkend voor het model.
Pluspunten: heerlijke wegligging en bekende en betaalbare techniek. Je kunt zelf nog wel redelijk klussen aan de Giulietta. Zoals bij eigenlijk alle auto’s in dit bericht: koop de mooiste en beste die je je kunt veroorloven, reparaties doen en onderdelen moeten kopen pakt vrijwel altijd duurder uit onder de streep.
Minpunten: de Giulietta is nog niet erg populair. Wij vinden dat een voordeel maar wellicht wil je liever een bekendere klassieker. Ze kunnen roesten en doen dat dan ook meestal.
Wat koop je voor € 10.000: ook hier moet het weer lukken een zeer goed exemplaar te vinden. Voor iets minder zelfs ook, zoals deze witte 1300 bewijst.
Prijs gevonden auto: € 8.900. (Zie advertentie)
Wat te doen met het restant van de 10 mille: controleren op (en indien nodig repareren van) roest, daarna antiroestbehandeling geven. Zullen we hem, gezien het steeds zeldzamer worden, op deze originele wielen en hoogte laten staan?
Oordeel: het is een close-finish met de Fiat 850, beide hebben ontzettend veel te bieden voor de startende klassiekerenthousiast. De Giulietta mag dan wat jonger zijn, aan klassieke uitstraling heeft de Alfa geen gebrek. De soepele Nord-motor en sportieve rijeigenschappen zorgen nipt voor een eerste plaats.

Je hebt nog betere opties? Reageer dan op dit bericht, we zijn benieuwd naar jouw favoriete eerste klassieker!