Top 5: het échte Mafia-gevoel!

De Fiat 500, Lancia Fulvia, Alfa Romeo Sud en Autobianchi Bianchina: stuk voor stuk prachtige auto’s maar allemaal geenszins geschikt om te dienen als Mafia-vervoersmiddel. Daarvoor moet een auto meer drama uitstralen en over voldoende vluchtcapaciteit beschikken. Onze favorieten op een rij.

Berichtgevingen in Italiaanse kranten, nieuws op websites en natuurlijk de films: het kan niet anders dan dat de Mafia (we doen het lekker in het Italiaans met één ‘f’) een belletje bij je doet rinkelen. De bendes uit Zuid-Italië bestaan al sinds eind 18de eeuw waarbij er vier zorgen voor de rode draad: de Cosa Nostra (Sicilië), Ndrangheta (Calabrië), Camorra (Napels e.o.) en de Sacra Corona Unita (Apulië). Allen houden zich bezig met zaken waar je je beter niet bezig kunt houden. Grofweg houden ze zich bezig met vier segmenten in de criminaliteit: criminele, culturele, politieke en economische.

Om niet alleen ergens te kunnen komen maar vooral om ergens weer snel weg te kunnen verplaatst de Mafia zich het liefst in snelle auto’s. We konden de lijst nog veel langer maken met Mafia-bakken als de Alfa Romeo 166, Maserati Quattroporte, Lancia Thesis en Ferrari 400 maar van onderstaande vijf konden we er geen enkele met goed fatsoen uit het lijstje halen.

mafia-ferrari-612

5. Ferrari 612 Scaglietti
Niet direct een auto die voor het oprapen ligt maar wel eentje die absoluut zorgt voor het échte mafia-gevoel. Zeker in het zwart zoals bovenstaand exemplaar. Het is overigens geen toevallige fotokeuze, deze exclusieve 2+2 was eigendom van Francesco Graziano, zoon van Vincenzo Graziano. Senior zat lange tijd vast en werd in verband gebracht met één van de meest geruchtmakende zaken van de mafia; de moord op officier van justitie Antonino Di Matteo. Zoon Francesco hield het iets netter en beperkte zich vooral tot fraude en corruptie.
Pluspunten: met zijn 5.4 liter V12 met 540 pk blijf je geheid alle Polizia en Carabinieri voor en daarnaast is er niemand die je zal onderschatten als je met een dergelijk automobiel voor komt rijden. Achterin passen eventueel nog wat ontvoerde kinderen op de achterbank.
Minpunten: het bekende lijk past vermoedelijk wat lastig in de kofferbak en de Ferrari is wat breed om in druk verkeer te ontkomen. Is je tank leeg dan ben je kostbare vluchttijd kwijt want het duurt even voor de 110 liters benzine getankt zijn. Een nadeel is ook dat je je wellicht eerst bij de Mafia moet aansluiten om de auto te kunnen bekostigen.
Prijs: € 90.000 – € 140.000
Het echte mafia-gevoel: jazeker! Je voelt je koning van de weg en bent je iedere seconde bewust van je status. Een goeie zonnebril mag natuurlijk niet ontbreken.
Oordeel: niet voor iedereen weggelegd natuurlijk maar dat hoeft ook niet in Mafia-kringen.

mafia-fiat-dino-1

4. Fiat Dino Coupé
Een auto die zijn Mafia-status vooral aan zijn rol in een film ontleent. The Italian Job (het origineel uit 1969) is een groot feest voor de autoliefhebber en deze Dino vervoert in de film de Mafia-bazen. Een bekende scène is die in het begin, als de heren vanaf de motorkap nonchalant toekijken hoe een Lamborghini Miura een afgrond ingegooid wordt. Als de Dino deze rol niet had vertolkt weten we niet of de coupé in deze lijst had gestaan, maar door de film mag hij niet ontbreken.
De Mafia was uiteraard erg te spreken over de motor: een V6 motor van Ferrari die in de Fiat werd gelepeld om zo de benodigde aantallen voor homologatie in de Formule 2 te realiseren. De 2.0 is dezelfde motor als die in de door Ferrari gebouwde 206 GT gebouwd werd en leverde 180 pk. In de Fiat zou de motor 160 pk leveren maar dat wordt door diverse bronnen ontkracht: de motor rolde van dezelfde productieband, zonder dat de medewerkers wisten voor welke auto het blok was waaraan ze werkten. In 1969 verschijnt de 2.4.
Pluspunten: een bloedmooie coupé die lang het ondergewaardeerde broertje van de knappe Spider-zus is geweest. Eindelijk krijgt de Dino coupé ook de erkenning die hij verdient en dat is ook te zien aan de prijzen.
Minpunten: zoals gezegd: het is niet de meest praktische auto voor de Mafia. Een lage zit ontneemt veel overzicht bij vluchten uit een drukke stad en de kofferbak zakt riant voor de lijken-test. Los van het Mafia-gebeuren: prijzen stijgen flink, fijn als je er al eentje hebt maar minder goed nieuws als je van plan bent er eentje te kopen.
Prijs: € 30.000 – € 65.000
Het echte mafia-gevoel: vooral het gevoel een schitterende klassieker te rijden. Het Mafia-gevoel is er vandaag de dag wel een beetje af. Mocht je het weer tijdelijk willen oproepen dan kun je The Italian Job even kijken.
Oordeel: een fantastische auto met prachtige lijnen en een heerlijke motor. Omdat we er ontzettend hebzuchtig van worden en er Mafia-praktijken voor over hebben mag’ie in dit lijstje.

Deze slideshow vereist JavaScript.

3. Alfa Romeo Alfetta
Het waren de hoogtijdagen voor de Mafia op straat, eind jaren ’70 en begin jaren ’80. De politie reed nog massaal met Giulia’s terwijl de geörganiseerde misdaad al in diens opvolger rond scheurde. De Alfetta was één van de meest sportieve auto’s in zijn klasse en daar maakte de criminelen dankbaar gebruik van. De Alfetta is in genoeg films uit die tijd te zien als auto van de slechterikken. Ook de Alfetta was weer een auto die ook veel werd gebruikt door Italianen met een hoge functie. Dat blijkt wel als Aldo Moro, leider van de Christen Democraten, in 1978 op de Via Fani, een straat in Rome, wordt ontvoerd door een organisatie die bekend is als de Rode Brigade. Zoals je ziet wordt de Alfetta die als escorte achter hem rijdt flink onder vuur genomen en er vallen slachtoffers. Moro zelf wordt vanuit zijn Fiat 130 ontvoerd.Na 55 dagen wordt Aldo Moro op 60-jarige leeftijd vermoord.
Pluspunten: de Alfetta is een perfecte vluchtauto. Met zijn snelle Nord-motoren, compacte buitenafmetingen en strakke stuureigenschappen heeft de politie er de handen aan vol om vluchtende Alfetta’s te stoppen. Tegenwoordig hebben Alfetta’s nog altijd een erg fijne uitstraling en achter het stuur zou je bijna wíllen dat je even legaal op de vlucht mocht. Gassen maar!
Minpunten: Uiteindelijk reden ook de Italiaanse dienders in Alfetta’s en was het weer een gelijke strijd. Waar de politie extra gewicht aan boord had vanwege de uitrusting, kon de Alfetta van de Mafia honderden kilo’s zwaarder zijn door de meerdere personen die er in de kofferbak pastten.
Prijs: € 1.500 – € 28.000 (voor een praktisch nieuwe)
Het echte mafia-gevoel: absoluut! Vooral als je ze al geregeld hebt zien racen in achtervolgingsscènes op Youtube.
Oordeel: een Alfa Romeo die eindelijk ontdekt wordt. Nu nog voor redelijke prijzen te koop en eenmaal in bezit waan je je een echte Mafiosi. Aan sfeer geen gebrek!

mafia-lancia-thema

2. Lancia Thema
Het is één van de vele Italiaanse auto’s die geliefd was bij zowel de ‘good guys’ als de ‘bad boys’. Net als de Alfa Romeo 164 en 166 een snelle, luxe en ruime auto en daarom geliefd bij zowel hoogwaardigheidsbekleders als ook de Mafia. Dat het meest luxe merk van de ‘Italiaanse grote drie’ ook bij ‘de goeie’ in de smaak viel blijkt wel uit bovenstaande foto. Falcone was onderzoeksrechter die een mega-proces tegen de Mafia in Palermo op gang bracht in 1984. De Thema van Giovanni Falcone werd op 23 mei 1992 om 17.56 uur opgeblazen door de Mafia. ‘Capo di tutti capi’ (de baas van alle bazen) Bernardo Provenzano werd medeverantwoordelijk gehouden voor de moord.
Pluspunten: de Lancia thema was vlot en beschikte over een enorme kofferbak. Dat daarin geen wijn werd vervoerd mag duidelijk zijn. Hoewel de Lancia zeker over flink wat status beschikte was het wel een auto waarmee je redelijk onopvallend tussen het Italiaanse verkeer kon rijden.
Minpunten: toen niet zoveel maar als je tegenwoordig met de verkeerde mensen te maken hebt zouden we je aanraden om iets snellers te kiezen. Je vijand schiet bovendien zelfs met losse flodders door je portieren heen dus reken niet te veel op passieve veiligheid. Rij je tegenwoordig met je Lancia Thema voor de deur om ergens geld op te halen zullen ze doorgaans niet direct denken: “Oei, dit zijn serieuze jongens!”
Prijs: € 1.000 – € 40.000 (dat laatste voor een zo goed als nieuwe 8.32)
Het echte mafia-gevoel: dat hangt tegenwoordig een beetje van de uitvoering af. Bij het zien van een lichtgekleurde 2.0 zonder opties bekruipt ons niet direct een angstig gevoel, bij een zwarte LX of 8.32 in optimale staat raak je echter nog steeds dezelfde duistere snaar. Bovendien is het gewoon een erg leuke auto, ook zonder het hele Mafia-verhaal.
Oordeel: los van het advies ‘doen!‘ is het een auto die natuurlijk de echte Italiaanse sfeer naar boven haalt. Een periode waarbij de Italiaanse straten nog volop gevuld waren met auto’s die in dat land geproduceerd werden. Omdat de Lancia nét zo geliefd was bij goed volk gaat’ie er niet met de winst van door.

mafia-alfa-6c-2500

1. Alfa Romeo 6C 2500 Freccia d’Oro
Wellicht de mooiste Mafia-auto van allemaal, al is het dan uit de film The Godfather. We hebben dus geen idee of de échte Mafia er destijds ook in gereden heeft maar we sluiten het in ieder geval niet uit. In de film is de 6C van Michael Corleone, geboren in 1920 als zoon van Vito Corleone. Na twee moorden op concurrenten te hebben gepleegd rest hem niets anders dan vluchten naar Sicilië. Daar woont hij de nodige jaren bij zakenpartners van zijn vader, tot hij trouwt met de Siciliaanse Apollonia. Niets lijkt het geluk in de weg te staan als hij haar leert om in de Freccia d’Oro te rijden maar dat geluk van korte duur: Apollonia komt om als er een bom in de Alfa Romeo af gaat. Met 90 pk wist de ‘Gouden Pijl’ een topsnelheid van 155 km/u te halen, in die tijd bijzonder snel.
Pluspunten: een bloedmooie auto die je je alleen kon veroorloven als je ontzettend goed in de slappe was zat. Dat kon natuurlijk door keihard te werken maar een hoge pief zijn bij de Mafia kon ook een oplossing zijn. De jaren ’40 en ’50 zouden we alleen al vanwege dit soort auto’s graag even mee maken. O ja, het lijkt redelijk op een coupé maar zowel de achterbank als de kofferbak zijn volledig Mafia-proof. De Freccia d’Oro kwam in 1946 en is daarmee de eerste na-oorlogse Alfa Romeo.
Minpunten: er werden er slechts 680 gebouwd, voor de happy few dus. Van die 680 zijn er nog een stuk minder over, je kunt het je niet voorstellen maar er zijn jaren geweest dat niemand een Alfa Romeo uit de jaren ’40 wilde. Het grootste minpunt is dus de prijs, aan uitstraling en rijkwaliteiten geen gebrek.
Prijs: € 200.000 – € 400.000
Het echte mafia-gevoel: absoluut! Vooral na het zien van de film zul je je Corleone-himself voelen. Doosje (sorry, kistje) sigaren mee en de buurt onveilig maken maar!
Oordeel: absoluut een auto die thuis hoort in het lijstje en wat ons betreft op plek één. Helaas is het voor weinig mensen weggelegd om in deze Alfa Romeo ‘Corleone te spelen’ maar het moet fantastisch zijn om achter het stuur van deze klassieker de melodie van ‘Tarantella’ te neuriën.