Top 5: Italiaanse coupés voor 4 mille

Geregeld krijgen we van lezers de vraag wat wij zouden kopen voor een bepaald budget. Altijd lastig natuurlijk omdat de aanschafprijs slechts één van heel veel redenen is om voor een bepaalde auto te kiezen. Toch willen we natuurlijk geen ‘Zoek dat zelf lekker uit!’ tegen de vraagsteller zeggen. Deze keer gaan we op zoek naar een Italiaanse coupé van 4 mille.

Je hoeft geen grote bedragen neer te tellen om een typisch Italiaanse coupé te rijden. Er is voor normaal geld ontzettend veel leuks te koop en zo kun je voor een mille of vier een karaktervolle coupé van Italiaanse makelij rijden. Wij zetten er vijf op de rij. Schroom uiteraard niet je voorkeur te geven! Het gaat uiteraard niet specifiek om de getoonde exemplaren.

5. Alfa Romeo GT

alfagt

De Alfa Romeo GT is een schitterend gelijnde 2+2 coupé die ook nog een behoorlijk praktisch is. Hij werd gepresenteerd op de Autosalon van Genève in 2003 en is gebaseerd op de 147 en 156. De motoren lopen van een 1.8 T-Spark, via een 2.0 JTS tot een 3.2 V6 met 240 pk. Ook dieselen kan met een heerlijke 1.9 JTD 16v. Wellicht de meest geschikte coupé van dit lijstje voor iedere dag maar we kunnen ons voorstellen dat het wat exclusiever mag. De prijzen beginnen bij een mille of 4 dus je bent erg onderin de markt aan het zoeken voor dit budget.
Pluspunten: schitterende looks, erg puike rijeigenschappen, veel waar voor je geld, weinig risico.
Minpunten: 2.0 JTS verbruikt nog wel eens olie, nog relatief veel op de weg dus niet het exclusieve coupé-gevoel.
Dit exemplaar: 2004, 213.000 km ervaring, 2.0 JTS (olieverbruik zal met deze km-stand al aangepakt zijn), € 4.250. Link naar advertentie.

4. Lancia Beta Coupé

lanciabeta

Tussen 1972 en 1984 bouwde Lancia de Beta. Het was Lancia’s eerste nieuwe model na de overname van Fiat in 1969. Een jaar na de introductie verscheen de Coupé, een auto die ‘in huis’ werd ontworpen door Aldo Castagno en Pietro Castagnero. Het motorgamma begint bij een 1.3 en loopt door tot een 2-liter. De roestduivel heeft er voor gezorgd dat je ze amper meer tegenkomt, door de lage prijzen heeft het heel lang niet geloond Beta’s op te knappen. Prijzen lopen tegenwoordig aardig uiteen van een paar kratten bier voor een restauratieproject tot zo’n 7.500 voor top-exemplaren.
Pluspunten: flinke lading karakter, het echte Italiaanse gevoel, zakken in prijs doen ze niet meer.
Minpunten: roest! Geen auto om het hele jaar door mee te rijden.
Dit exemplaar: 1978, 1300, staat bij specialist, lang stilgestaan maar motor loopt top en carrosserie is strak volgens aanbieder. € 3.750. Link naar advertentie.

3. Lancia Kappa Coupé

lanciakappa

In 1995 komt Lancia met de opvolger van de Thema. De Kappa zorgt voor uitstekende verkopen en niet veel later volgt de Coupé, een auto die voor verschillende reacties zorgt. De één vindt hem prachtig, de ander vindt het een vreemde creatie met optisch een te korte wielbasis en te stevige achterzijde. Wij behoren tot categorie en daarom vind je hem hier in de lijst. Met heerlijke motoren (2.0 20v, 2.4 20v, 3.0 v6 en 2.0 20v turbo) en enorm veel comfort is het een heerlijke auto voor de lange afstanden. Hoewel de Kappa Coupé prima stuurt is het niet direct een bochtenridder dus als dat punt hoog op je lijst staat is dit wellicht niet de meest ideale keus.
Pluspunten: chique looks, exclusief, fantastische motoren, één van de best gebouwde Lancia’s ooit!
Minpunten: je zult nog wel eens commentaar over de looks krijgen. Indien gewenst: geen kart-eigenschappen.
Dit exemplaar: 1999, 211.211 km (geen probleem), bij specialist die écht wat met Kappa’s heeft, perfecte kleurencombinatie, fijne motor. € 3.950. Link naar advertentie.

Coupé Fiat

fiatcoupe

In 1993 stelde Fiat de Coupé voor, een bijzonder vormgegeven coupé die werd ontworpen door Chris Bangle. Een auto die opvalt en wat ons betreft ‘mooi oud wordt’. De vlakke koplampen en ronde achterlichten maken het een soort budget-Ferrari terwijl de Coupé Fiat ook nog eens behoorlijk praktisch is. Verstandig doen kan met een 1.8 16v, vervolgens loopt het via een 2.0 16v, en 2.0 20v naar de turbomotoren: eerst een 2.0 16v turbo, later een 2.0 20v turbo die de boeken in gaat als krachtigste productiemotor voor het merk. 220 pk en waanzinnige prestaties. Voor het geld koop je dan ontzettend veel auto met sportwagen-prestaties: 250 km/u en een sprint naar de 100 in 6,5 seconden. Voor nog geen 2 mille koop je een vroege 2-liter met veel ervaring, voor de laatste ‘Special Editions’ van de 20V Turbo wordt nog goed geld gevraagd.
Pluspunten: eigenzinnige looks, met de juiste motor heftige prestaties, prachtig interieur, onderscheidend onderweg!
Minpunten: bij slecht onderhoud zijn de turbomotoren niet geheel risicoloos. De instapmotoren vlot maar door de looks verwacht je wat meer.
Dit exemplaar: 1998, 188.900 km, de heerlijke 2.0 20v turbo vijfcilinder. Goede uitvoering, distributie 20.000 km geleden gedaan. € 3.995. Link naar advertentie.

Alfa Romeo GTV

alfagtv

Het blijft lastig kiezen tussen onze nummer 1 en 2 van dit lijstje maar de GTV weet ons toch te overtuigen door zijn uitgebalanceerde uitstraling, zeer goede rijeigenschappen en meest tot de verbeelding sprekende motoren. De GTV verschijnt, samen met de Spider, in 1995 en weet de internationale pers direct te overtuigen. Het rijden met een GTV is een genoegen en onafhankelijk van de motorkeuze zijn er sportieve prestaties mogelijk. De 1.8 T-Spark zouden we daarbij niet direct kiezen maar vanaf de 2.0 T-Spark is het erg plezierig scheuren. Kippenvel? Dan zouden we een 3.0 V6 gaan, één van de beste motoren van Alfa Romeo óóit! Er is, in verband met de Italiaanse wetgeving, ook een 2.0 V6 turbo leverbaar en op het laatst wordt de 3.0 V6 afgelost door de 3.2. Het aanbod is riant, voor € 2.500 koop je een auto waar al veel van genoten is (let op achterstallig onderhoud!), voor 8 a 9 mille heb je het voor het uitzoeken in de hoogste regionen. Mooie, originele auto’s worden schaars!
Pluspunten: waanzinnige uitstraling, tijdloos, scherp sturend, voortdurend het gevoel iets bijzonder te rijden, technische en qua carrosserie prima!
Minpunten: veel GTV’s hebben in de loop der tijd eigenaren gehad die niet veel zin hadden in hoge rekeningen en dus onderhoud maar oversloegen. 2.0 V6 turbo liever alleen als je weet wat je koopt. 1.8 prima motor maar niet heel erg sportief. Achterbank ideaal voor tassen…. omdat je in de kofferbak niet veel kwijt kunt.
Dit exemplaar: 1998, 2.0 V6 turbo, 186.239 km. Ziet er goed uit, Cup voorspoiler en skirts en helaas: verschrikkelijke spoiler (optie destijds). Prachtig interieur. € 4.950. Link naar advertentie.

Goedkoper en verstandiger kan ook:

large_1418910724407631

Dit exemplaar: 1999, 2.0 T-Spark, 177.514 km. Erg strakke en nette auto bij specialist. Fantastische uitvoering met het Red-style interieur (dat wel wat reflecteert in het raam) en de juiste opties en wielen. € 2.950. Link naar advertentie.

We horen graag van jou wat je favoriet is hoe jouw lijstje is qua volgorde!