Top 5: maximale ruimte voor € 2.000

Je hebt voor je hobby wat ruimte nodig, met twee kleine kinderen is je Punto écht te klein aan het worden of je wilt dat je hond ook een beetje prettig mee kan reizen: ‘stationcars’ zijn dan vaak de ideale oplossing. In Italië hebben ze er zelfs typeaanduidingen voor die iets minder saai klinken: Sportwagon, MultiWagon, Weekend, SW en ga zo maar door. Wat koop je voor twee mille?

Gewoon geen zin om veel geld uit te geven, een (kleine) auto van de zaak waarover je geen bijtelling wilt betalen of simpelweg als extra auto er bij: er zijn redenen genoeg te vinden waarom iemand zoekt naar een goedkope en ruime auto. Precies daarom zetten we de vijf beste Italiaanse opties op een rij.

1-lancia_kappa_sw_10257

5. Lancia Kappa SW
Een jaar na de introductie van de Lancia Kappa komt de SW. Hoewel de sedan bij Lancia zelf werd ontworpen werd voor de SW de hulp van Pininfarina ingeroepen. Een prachtige ‘stationcar’ was het gevolg. Niet alleen mooi maar ook zeer praktisch, de inhoud van de bagageruimte is normaal al 505 liter, met de bank neergeklapt zelfs 1.500! Met zijn gewicht van 1.520 kg (2.4 20v) is het geen lichtgewichtje, daarbij horen dus ook wat hogere vaste lasten.
Welke moet je hebben? Wij zouden voor de 2.4 20v gaan. Een lekkere vijfcilinder, voldoende vermogen. Net wat krachtiger dan de 2.0. De zescilinder 3-liter is ook heerlijk maar voegt niet bijzonder veel toe aan het rijplezier. De Kappa staat algemeen bekend als één van de best gebouwde Lancia’s ooit.
Pluspunten: tijdloos ontwerp, straalt nog steeds klasse uit, veel ruimte, heerlijk rijgedrag, je bent onderweg met een liefhebbersauto.
Minpunten: door gewicht geen goedkope auto qua vaste lasten. Niet alleen van binnen riant, ook van buiten een forse auto. Door gebrek aan stootstrips gevoelig voor deukjes en krassen door anderen.
Wat koop je voor twee mille? Heel eerlijk? Niet zo heel veel. Je komt exemplaren tegen voor dit bedrag maar deze hebben dan vaak behoorlijk ervaring. Dat hoeft op zicht geen probleem te zijn maar let goed op gepleegd onderhoud. Voor € 1.000 a € 1.500 meer kom je beter beslagen ten ijs, vandaar een vijfde plek en geen podium.

2-Fiat-Marea-Weekend-1

4. Fiat Marea Weekend
In 1996 verschijnt de Fiat Bravo/Brava/Marea op de markt, als opvolger van de Tempra. De driedeurs Bravo is de meest populaire van het stel, de Brava en Marea verkopen in minder grote aantallen maar zijn alles behalve een verkoopmisser te noemen. Tegenwoordig valt de Marea (als sedan en stationcar) behoorlijk in het o-ja-die-was-er-ook-nog-segment, dat kan voordeel betekenen bij het zoeken naar een exemplaar. Hoewel je het aan de buitenkant niet zou opmerken is de Marea net zo ruim als de hierboven genoemde Kappa, met een bagageruimte van 500 tot maar liefst 1.550 liter!
Welke moet je hebben? De beste keuze is wellicht de 1.8 16v. Jazeker, die heerlijk klinkende 2.0 20v komt zeer goed tot zijn recht in de Marea maar onderhoud is een stuk prijziger, niet in de laatste plaats door de distributieriem waarvoor het halve motorblok gedemonteerd moet worden. Er is ook een 1.6 en een prettige jtd.
Pluspunten: zeer ruim, betaalbaar in aanschaf én onderhoud, een typische Fiat uit die tijd qua exterieur. Met 1.230 kg (1.8 16v) ook geen al te zware aanslag wat betreft de MRB.
Minpunten: niet al te spraakmakende rijeigenschappen en een niet erg bijzonder interieur. Niet iedereen zal je herkennen als liefhebber die iets met auto’s heeft maar wellicht wil je dat ook helemaal niet.
Wat koop je voor twee mille? Als je wilt koop je er drie voor dat geld. De meeste Marea’s zitten rond de € 1.000 a € 1.200 dus je kunt voor twee mille echt een hele mooie uitzoeken.

3-fiat-stilo-multi-wagon-05

3. Fiat Stilo MultiWagon
In 2001 valt het doek voor de vorige auto in de lijst en is het tijd voor opvolger Stilo om de automarkt te veroveren. Ook nu is er weer een extra ruime versie, deze keer luisterend naar de naam MultiWagon. In Nederland zie je de MultiWagon mondjesmaat rijden. Met een vol-gooi-ruimte van 510 tot 1.480 liter is het de ruimste van de lijst zolang je de bank opgeklapt laat.
Welke moet je hebben? Ook hier zouden we weer voor de 1.8 16v gaan, tenzij je uiteraard dermate veel rijdt dat zo’n fijne jtd wat voor je is. De 1.8 is een beproefde krachtbron die in erg veel producten van FCA te vinden is. Heb je geduld dan adviseren we je te kijken naar een Stilo met enorm glazen dak, dat helemaal naar achteren de klappen is.
Pluspunten: wederom aan ruimte geen gebrek. Een keurige auto om waar dan ook mee aan te komen, zonder in de peiling te rijden. Geregeld lekker luxe uitgerust met lederen stuur, gescheiden climatecontrol, cruise-control, 17″ Abarth wielen en het eerder genoemde glazen dak.
Minpunten: niet de meest spannende auto in zijn klasse. Met name vroege Stilo’s hebben nog wel eens wat elektrische storingen al zijn het vooral de Abarth’s die daar last van hebben en die zijn er niet als MultiWagon. Voor roest en dergelijke ellende hoef je niet bang te zijn, tenzij de auto natuurlijk al eens slecht gerepareerd is.
Wat koop je voor twee mille? Prijzen variëren van grofweg € 1.500 tot zo’n € 3.000, eigenlijk volledig afhankelijk van kilometerstand en uitrusting. Kijk dus rustig rond voor je tot aanschaf overgaat, het moet geen probleem zijn om voor twee mille een leuke Stilo MultiWagon te vinden.

5-alfa_romeo_156_2000_photos_1_1280x960

Gedeeld 1ste. Alfa Romeo 156 Sportwagon
Tsja, wie kent hem niet. Eén van de mooiste auto’s in zijn segment en een auto die voor net zo’n thrill door autoland zorgde als de nieuwe Giulia nu. Drie jaar na de introductie van de berlina komt in 2000 de Sportwagon, een ongekend mooi getekende stationcar die door vrijwel iedereen mooi gevonden wordt. Ook nu is het nog een auto die een grote schare liefhebbers kent. Met 360 tot 1.180 liter laadruimte niet de meest riante in zijn klasse maar dat had je vast al gegokt als je naar de schitterende lijnen kijkt.
Welke moet je hebben? Onze favoriete keuze is de 2.0 T-Spark. Wat krachtiger dan de 1.6 en 1.8 versies en een motor die goed bij het karakter van de auto past. Oké, de 2.5 V6 24v is wellicht de meest fantastische motor die je voor een paar duizend euro kan kopen maar houdt wel rekening met wat andere gebruikskosten, niet in de laatste plaats het verbruik. Dieselen kan natuurlijk ook, de 1.9 jtd en 2.4 jtd staan bekend als de beste dieselmotoren die er zijn. Wij zouden voor een versie gaan met het sportpakket dat bestaat uit skirts, mooie 16″ wielen, sportstoelen en zwart/oranje tellers.
Pluspunten: bloedmooi, tijdloos, prachtig interieur en vrijwel altijd een prettige uitrusting. Destijds beschreven als de best sturende voorwielaandrijver op de markt en dat merk je nog steeds.
Minpunten: qua ruimte niet de beste keuze en dan zijn de liters ook nog eens niet op de meest ideale manier verdeeld. Ook de hoge tildrempel kan een dealbreaker zijn. Technisch zijn de 156’s eigenlijk prima, ook met wat hogere kilometerstanden. Let wel op roest bij de bodem, vooral vroege 156’s (de eerste zijn al bijna twintig jaar oud) willen nog wel eens goed krokant zijn langs de dorpels (uit het zicht als je niet op de knietjes gaat).
Wat koop je voor twee mille? Prijzen voor een 156 Sportwagon lopen bijzonder uiteen. Voor € 2.000 ben je toegewezen aan een eerste serie, de latere facelift zouden we pas kiezen als er iets meer budget is. Met name de viercilinders passen uitstekend in het budget, voor € 2.000 koop je een fraaie Sportwagon met een kilometerstand tussen de 150.000 en 200.000.

4-lancia_lybra_1999

Gedeeld 1ste. Lancia Lybra SW.
De andere gedeelde eerste plek is voor de Lybra SW van Lancia. Waar de 156 zich compleet richt op mensen die van sportiviteit houden, focust Lancia zich met deze stationcar volledig op de liefhebber van luxe. In 1999 verschijnt de Lybra op de markt als berlina en SW, net als de 156 een auto voor mensen met een uitgesproken smaak. Met 420 tot 1.300 liter laadruimte is de Lybra net wat ruimer dan de 156 maar met de gouden bokaal voor ‘meeste ruimte in zijn klasse’ gaat de Lybra er toch niet vandoor.
Welke moet je hebben? Wij zouden de 1.8 16v kiezen. De 1.6 zie je vrijwel nooit in Nederland, de 2.0 20v past beter bij de Lybra maar lust wel een slok en heeft hetzelfde probleem als de Marea die we eerder noemden: onderhoud is prijziger en weer speelt die vervelende distributieriemwissel daar een rol in. Dieselen kan ook en óók bij de Lybra zijn de jtd’s weer in staat tot bijzonder hoge kilometerstanden. Een LX is een pré met prettige opties zoals een Bose-geluidssysteem. De latere Intensa en Emblema zijn helemaal fraai maar passen niet altijd binnen het budget.
Pluspunten: elegante verschijning, duidelijk wat anders dan de massa. Zeer prettige rijeigenschappen en een gezonde lading comfort. Het interieur is nog altijd fraai om te zien, mede door de (gevoelige) Alcantara bekleding.
Minpunten: ook weer niet de ruimste in zijn klasse. Bekleding niet altijd even mooi meer. De looks spreken niet iedereen aan maar daar zouden we ons persoonlijk niet door van de wijs brengen.
Wat koop je voor twee mille? Voor twee mille kun je uitstekend shoppen. Kilometerstanden zijn vaak niet de allerlaagste maar een exemplaar vinden dat er nog geen twee ton op heeft zitten is geen probleem. Roest is bij Lybra’s eigenlijk geen probleem, de Lancia is in eigenlijk alle opzichten een verstandige keuze.