Top 5 – Sportieve klassieker voor 10 mille

Voor € 10.000 zijn er genoeg sportieve klassiekers te koop

We horen mensen om ons heen geregeld zeggen: “Wat zijn klassiekers toch duur geworden!” Dat is deels natuurlijk waar, met name bijzondere klassiekers zijn de laatste jaren veel duurder geworden en ook de middencategorie van auto’s tussen de € 20.000 en € 50.000 zijn aardig gestegen. Kun je nog wel wat leuks kopen als je je eerste klassieker wilt kopen en ongeveer 10 mille te besteden hebt. We zetten vijf stuks op een rij.

Je hebt alles op de rij: je woning is naar de zin, je kinderen zijn het huis uit of, nog leuker, delen je passie voor klassieke auto’s en je hebt door je prima baan wat geld om te spenderen. Hét moment dus voor je eerste klassieker. Comfort en rust heb je al in je dagelijkse auto dus het mag wat leuker. Sportiviteit is in het dagelijks verkeer niet mogelijk dus je zoekt wat voor de weekenden waarbij je een grote lach op je gezicht krijgt. Wat koop je voor 10 mille?

1 – Maserati 2.24v – 1990 – 145.310 km – € 10.700
Een Maserati voor € 10.000? Jazeker! De 2.24v is er eentje uit de biturbo-reeks en werd geïntroduceerd in 1988. Een ingetogen carrosserie die alleen bij autoliefhebbers écht opvalt. De 2.24v is een redelijke zeldzaamheid met slechts 1147 geproduceerde exemplaren. Onder de kap ligt een V6 met twee turbo’s, die goed is voor 240 pk. Iedereen die wel eens een vroege of late biturbo heeft gereden zal kunnen beamen dat het een feest is om met een dergelijke drietand te rijden, de souplesse van de motor is ongekend en het vermogen zorgt voor een enorme duw in de rug als de turbo’s op stoom zijn. De vormtaal wordt door steeds meer mensen begrepen, mede omdat sportieve youngtimers populair zijn bij de ‘veertigers met geld’ voor wie dit de droomauto’s van toen waren. De techniek is gevoelig dus je dient rekening te houden met relatief hoge onderhoudskosten. Niet zo vreemd, je hebt tenslotte een Maserati onder je kont.
PLUS Echte sportwagenprestaties. Heerlijke wegligging. Prachtig interieur.
MIN Prijziger onderhoud. Vormgeving moet je smaak zijn.
PRIJSONTWIKKELING De laatste jaren is een stijging zichtbaar. Verwacht geen investeringsobject maar deels zul je je onderhoudskosten wellicht terugzien in waardestijging.
DIT EXEMPLAAR Te koop bij Jac&Co (www.jac-co.nl), een specialist met bizar veel kennis en liefde over en voor Maserati. Als we er eentje kopen dan graag hier!

2 – Lancia Beta Coupé 1300 – 1979 – 55.000 km – € 9.950
Als er één merk is dat stijlvolle klassiekers heeft voortgebracht dan is het wel Lancia. We concentreren ons deze keer echter even op wat sportievere modellen. Dan denk je bij Lancia als snel aan de Fulvia coupé maar die is niet meer te krijgen voor dit budget. Diens opvolger, de Beta Coupé nog wel. Helaas stamt de Beta uit de tijd dat het staal niet van opperbeste kwaliteit was en zodoende zijn er een hoop weer één geworden met de natuur. De Beta Coupé die je hier ziet is de dans ontsprongen en verkeert in een prachtige staat, waarbij de roodbruine kleur Rosso York ook nog eens helpt. De vormgeving is typisch jaren ’70 met slanke lijnen en dunne raamstijlen. De Beta Coupé is lange tijd in de vergetelheid geraakt vanwege de populaire oudere zus, de Fulvia. Verwacht met 85 pk geen sportwagenprestaties maar het zal je verbazen hoe sportief de beleving is.
PLUS Een echte klassieker. Schitterende vormgeving. Sportieve rijeigenschappen tegen fatsoenlijke onderhoudskosten.
MIN Geen sportwagenprestaties. Roestgevoeligheid bij dagelijks gebruik.
PRIJSONTWIKKELING De Beta is jaren ondergewaardeerd geweest doordat de Fulvia nog betaalbaar was. Dat is nu voorbij. Topexemplaren zijn lastig(er) te vinden.
DIT EXEMPLAAR Te koop bij Witmer en Odijk (www.witmerodijk.nl), een klassiekerspecialist die vaak mooi spul uit Italië heeft staan.

3 – Alfa Romeo 156 3.2 V6 GTA – 2003 – 169.000 km – € 8.900
Die chroombumpers zijn te klassiek voor je? Dan is een ‘klassieker in wording’ wellicht wat voor je. De Alfa Romeo 156 GTA is sinds de introductie al geliefd bij Alfa-liefhebbers. De meest smakelijke motor uit de recente historie van het merk, liggend in één van de meest tijdloze carrosserieën die het merk op de markt heeft gebracht. De Alfa Romeo 156 GTA is eigenlijk de laatste generatie auto’s waarbij de hulpsystemen, kunstmatige beleving en multimedia-systemen de boventoon voerden. De GTA heeft met zijn 3.2 V6 alles behalve vermogen tekort, de 250 pk’s slepen de 156 in 6,5 seconden naar de 100 en de pap is pas op bij 250 km/u. Qua onderhoud hoef je geen hele spannende zaken te verwachten, de 3.2 is net wat onderhoudsgevoeliger dan de foolproof 3.0 uit de GTV en 166. Het verbruik is wel even iets om rekening mee te houden als je veel kilometers maakt, reken op 1 op 6 a 1 op 7. Sommige onderdelen worden lastig te vinden, zoals de computer die amper meer te vinden is.
PLUS Snel! Een waanzinnige motor. Prachtige carrosserie. Mooi interieur. Nu kopen, originele exemplaren worden zeldzaam.
MIN Nu nog niet echt klassiek. Muggenzifterij: een wat hoger verbruik.
PRIJSONTWIKKELING De laatste jaren zijn de prijzen van de GTA behoorlijk gestegen. Er lijkt even wat rust in de markt te zijn maar zakken zullen ze sowieso niet meer.
DIT EXEMPLAAR Te koop bij Sam van Dalen (www.samvandalen.com). De GTA is scherp geprijsd, vermoedelijk vanwege een ietsje hogere kilometerstand, die we absoluut niet uit de weg zouden gaan.

4 – Alfa Romeo Alfasud Sprint 1.5 QV – 1983 – 90.750 km – € 9.950
De Alfa Romeo Alfasud is helaas dé auto die bij Alfa Romeo voor het roestimago heeft gezorgd. Ontzettend jammer want verder was de Sud een bijzonder goede en leuke auto. Dat beginnen gelukkig steeds meer mensen te zien en de Alfasud kan dus groeiende interesse rekenen. De Sprint is de sportieve coupé van het model, deze 1.5 QV dan ook nog eens een extra snelle. Met 105 pk behaalt de Sprint QV een topsnelheid van meer dan 180 km/u, dat mag in die tijd behoorlijk sportief worden genoemd. Door het ontbreken van chroom heb je het misschien niet door maar dit model is inmiddels alweer 36 jaar oud! De stuureigenschappen van de Alfasud zijn ontzettend goed, de voorwielaandrijver laat zich heerlijk precies sturen en de vergelijking met een kart lees je in meerdere tests terug. Het aantal Suds dat de decennia goed heeft doorstaan is niet al te hoog, omdat de meeste klassiekerenthousiasten zich vooral concentreerden op de Giulia, GTV en GTV6.
PLUS Stuurt snaarstrak. Was ondergewaardeerd, dat verandert. Fijne boxermotor met veel temperament.
MIN Goed conserveren om hem mooi te houden. Sommige sparen liever door voor GTV6.
PRIJSONTWIKKELING Eigenlijk hetzelfde verhaal als de Beta Coupé: lange tijd in de schaduw van de populaire modellen geleefd, nu steeds meer geliefd.
DIT EXEMPLAAR Te koop bij Wim Prins (www.wimprins.nl). Wat ons betreft de leukste kleur voor een QV, mooi origineel exemplaar. Proefrijden zorgt voor bezitsdrang.

5 – Fiat X1/9 – 1981 – 128.398 km – € 9.950
Als we het hebben over betaalbare sportwagens mag de X1/9 eigenlijk niet ontbreken. De kleine tweezitter wordt vaak vergeten bij het zoeken naar een leuke klassieker en eigenlijk is dat onterecht. De mini-Ferrari met middenmotor zorgt voor een enorme grijns op het gezicht als je er een lekker bochtige weg mee opzoekt. Twee zitplaatsen, een goede gewichtsverdeling, een uitneembaar targa-dak, alle ingrediënten voor een leuke en zorgeloze klassieker zijn aanwezig bij de X1/9. Oké, de 75 pk zorgen voor slechts een geringe duw in de rug maar het gewicht van 900 kilogram zorgt er voor dat je toch een sportief gevoel overhoud aan de X1/9. De eerste de beste bocht maakt alles goed, de kleine Fiat is er namelijk dol op. Oké, de smalle bumpers vinden we iets mooier dan de dikkere USA-bumpers van dit exemplaar, de kleur maakt echter alles goed!
PLUS Karten! Dakloos genieten! Motor achterin alleen voor het idee al leuk. Betaalbaar onderhoud.
MIN Weinig snelheid. Niet het meest praktisch.
PRIJSONTWIKKELING De X1/9 lijkt de laatste jaren meer geliefd te worden en dat vertaalt zich in hogere prijzen. We voorzien een verdere stijging voor topexemplaren.
DIT EXEMPLAAR Te koop bij Jac&Co (www.jac-co.nl). Oké, de dikkere bumpers hebben niet onze voorkeur maar die kleur maakt álles (of meer) goed!