Top 5: Supersporters voor € 75.000

Tijdens een willekeurig verjaardagsgesprek gaat het over het kopen van een nieuwe auto. Het gaat over een nieuwe grote middenklasser met alle opties waarbij vriend A opteert voor een volle BMW 5-serie en vriend B liever naar huis gaat met een Audi A6 ‘Full Options’. Wat wij voor die € 75.000 zouden doen is de vraag…

In ieder geval geen van die twee. Oké, aangezien beide heren zo’n 40.000 km per jaar rijden is geen van onderstaande auto’s een optie maar het zette ons wel aan het denken wat je zoal koopt voor 75 mille. De lijst van leuks blijkt eindeloos en dus maken we het wat specifieker: welke Italiaanse supercar koop je voor dat geld?

5. Ferrari 348
supercars-05-ferrari
De 348. Welke dertiger had hem als jochie niet als droom toen het model in 1989 werd gepresenteerd op de Autosalon van Frankfurt. Een lage tweezitter met middenmotor als opvolger van de 328. Uiteraard was de naam afgeleid van de motor, een 3,4 liter V8. In die jaren werd 300 pk nog gezien als een extreem hoge waarde en ook de topsnelheid van 275 km/u was uitzonderlijk te noemen. Wij herinneren ons nog de luchtinlaten in de flanken én, wellicht het meest bijgebleven, de brede zwarte roosters over de achterlichten. Het zorgt er voor dat de 348 met geen ander model te verwarren valt. Er zijn vanaf het begin twee versies verkrijgbaar, de TB (Berlinetta, coupé) en TS (Spider). Vanaf 1993 is er zelfs een volledige cabriolet! In dat jaar worden er diverse verbeteringen doorgevoerd, waaronder iets meer vermogen (320 pk). De namen worden veranderd in GTB en GTS. Karakter tot en met!
Specs: 300 pk, 1.370 kg, 0-100 in 5,6 seconden en een top van 275 km/u.
Waarde en kosten: De prijzen van 348’s zitten weer in de lift. Er was een tijd dat je een 348 kocht voor een mille of 35 a 40 maar die tijd ligt achter ons. Qua investering dus geen verkeerde zet. Het onderhoud is natuurlijk een serieuze kostenpost, ook al rijdt je niet veel. Riemen zijn een terugkerende zaak, ongeacht het kilometrage omdat ze om de zoveel jaar aan de beurt zijn. Slecht zijn ze overigens niet eens en zoals gezegd: hoewel de gebruikskosten wat hoger zijn win je aan de kant van afschrijving, die is er namelijk niet!
Wij vonden deze: € 69.500, te koop bij particulier.
Kijk pap, die is gaaf! De 348 is nog altijd een opvallende sportwagen. Met zijn hoogte van slechts 1,17 meter en breedte van 1,89 meter valt de Ferrari altijd op. Jochies die een decennia jonger zijn dan de auto zullen hem nog steeds direct herkennen als een Ferrari en onderweg gaan er mobieltjes genoeg de lucht in.
Oordeel: We zijn gek op de 348, het liefst met de onderste strips in het zwart, zoals op dit exemplaar. De 348 is ook naar huidige begrippen nog steeds snel, stoplichtsprintjes zouden we echter achterwege laten. Niet dat je ze niet kunt winnen maar we zouden de techniek liever een beetje sparen. Op de snelweg en bochtige trajecten sta je nog altijd je mannetje (of vrouwtje). Als we de 348 konden parkeren naast wat andere bijzondere auto’s in een collectie zouden we er absoluut voor gaan, als enige sportwagen voor wat meer gebruik kijken we even verder.

4. Alfa Romeo 4C
supercars-04-alfa
Van een raspaard die je met wat durf moet kopen naar de meest verstandige koop uit het rijtje. De Alfa Romeo 4C is inmiddels een paar jaar te koop en is een behoorlijk compromisloos apparaat. Praktisch geen comfort, (lekker) veel herrie, een uitstekend weggedrag en een vormgeving om je vingers bij af te likken. Onder de kap een 1.750 turbomotor die in een iets andere vorm ook in de Giulietta QV (nu Veloce) ligt. Een normale onderhoudsinterval, keurig verbruik (bij regulier gebruik is 1 op 11 a 12 mogelijk) en geen schokkende kosten bij reparaties maken het tot een zeer geslaagde sportwagen voor iedere dag. Achter het stuur is het feest vieren in de 4C, met afmetingen die verrassend gelijk zijn aan die van de 360 en de erg lage zit waan je je iedere seconde in een supersporter.
Specs: 240 pk, 895 kg, 0-100 in 4,5 seconden en een top van 258 km/u.
Waarde en kosten: Als investering hoef je de 4C nog niet te kopen maar het model schrijft opvallend weinig af. Dat is mede te wijten aan het feit dat Alfa de prijzen de eerste jaren heeft verhoogd en dat werkt ook door in de prijzen van occasions. Een goedkope auto is het allerminst maar je zult er na een paar jaar rijden niet de helft minder voor krijgen bij verkoop. De volle 100 punten scoort de 4C natuurlijk als het aankomt op onderhoud. Geen fragiele V12, geen bijzondere technieken om tot extreme vermogens te komen; de 4C haalt zijn supercar-prestaties uit zijn lage gewicht. Ook het verbruik maakt het een prima auto voor intensief gebruik.
Wij vonden deze: € 74.850, te koop bij Auto ’t Hooft.
Kijk pap, die is gaaf! En of! We hebben de 4C inmiddels talloze keren gereden en overal trek je veel bekijks. Zowel kinderen als volwassenen kijken de auto na, door de looks en ook door het geproest uit de uitlaten. Een vormgeving om vrolijk van te worden, maar weinig nieuwe auto’s zijn zo uitgesproken qua styling als de 4C!
Oordeel: als het gaat om een auto kopen om sporadisch mee op zaterdag te sturen, zijn er misschien opties waar je een grotere kick van krijgt. Nader je de 10.000 per jaar en volg je je verstand dan is er eigenlijk geen betere keus dan de 4C. Daar zit hem echter net het punt: een sportwagen koop je eigenlijk niet volledig met je verstand.

3. Maserati GranTurismo
supercars-03-maserati
Nummer drie, tijd om de ‘droommerken’ definitief in te duiken. De Maserati GranTurismo volgt in 2007 de Coupé op en kent een dan spectaculaire nieuwe vormgeving. Tijdloos bovendien, ook vandaag de dag is de GranTurismo nog te koop en dat zonder verouderd over te komen. Een elegante verschijning die kracht uitstraalt en tegelijkertijd zeer chique oogt. Leverbaar als normale versie met 405 pk, S (zoals hier) met 440 pk en MC Stradale met 450 pk. Die laatste is op alle vlakken extra sportief maar valt buiten het budget. Maserati levert de 2+2 ook als open versie, dan luisterend naar de naam GranCabrio.
Specs: 4.691 cc, V8, 440 pk (de S), 1.780 kg, 0-100 in 4,9 seconden en een top van 295 km/u.
Waarde en kosten: nieuw kost een GranTurismo S zo’n € 235.000, je kunt dus wel zien dat de afschrijving niet gering is. Inmiddels zal de grootste klap wel achter de rug zijn maar stijgen is er nog niet echt bij. Het onderhoud is niet mals, iets dat je niet zal verbazen als je weet dat de machtige V8 met twee turbo’s er 440 pk uit perst.
Wij vonden deze: € 69.500, te koop bij Munsterhuis.
Kijk pap, die is gaaf! Ow ja, bekijks genoeg met de grote coupé. Toch zul je niet de hele rit worden ingehaald door mensen die foto’s willen maken of voetgangers die je nakijken. Maserati is er heer en meester in om auto’s te ontwerpen die bij liefhebbers opvallen en bij ‘onwetenden’ niet op het netvlies gebrand blijven staan. Natuurlijk is de drietand een opvallende verschijning maar je zult eerder in het hokje ‘stijlvol’ dan ‘patserig’ gestopt worden.
Oordeel: Eén van onze favoriete auto’s in dit segment maar voor wellicht meer GT dan échte sportwagen. Dat heeft niets te maken met zijn prestaties maar meer met het stijlvolle en ietwat ingetogen uiterlijk van de Maserati. Iets dat bij dit exemplaar overigens wat minder van toepassing is door de montage van groter lichtmetaal. In een opvallende kleur had’ie de Lamborghini wellicht van de tweede plek gestoten.

2. Lamborghini Gallardo
supercars-02-lambo
Het echte werk. Niemand die de woorden ‘ingetogen’, ‘stijlvol’ en ‘elegant’ van de Maserati hierboven in de mond zal nemen bij de Gallardo, die in 2003 werd gepresenteerd. De Gallardo is samen met de eerder geïntroduceerde Murcielago het eerste model dat ontworpen is door de Vlaming Luc Donckerwolke. Kenmerkend voor het nieuwe tijdperk van Lamborghini onder het bewind van Audi. Het strakke uiterlijk wordt gecombineerd met een dikke 5.0 V10, zorgend voor een fantastisch geluid. Gehuil kunnen we het beter noemen, kippenvel opwekkend. Met een vermogen van 500 pk hoeven we ons niet af te vragen of de Gallardo wel in dit lijstje past. Na enkele jaren wordt de Gallardo vernieuwd en krijgt meer vermogen. Die versie past echter niet in het gestelde budget van deze lijst.
Specs: 4.961 cc, V10, 500 pk, 1.430 kg, 0-100 in 4,2 seconden en een top van 309 km/u.
Waarde en kosten: Gallardo’s zitten zo ongeveer op het dieptepunt als het gaat om de aanschafprijs. We verwachten niet dat de prijzen nog verder kelderen dan de € 75.000 van dit exemplaar. In Italië zien we ze overigens al voor minder dan 60 mille. Technisch is deze generatie Lambo een heel stuk beter dan de voorlopers. Er gaat wat minder stuk maar verwacht uiteraard niet dat de onderhoudskosten vergelijkbaar zijn met een sportieve Alfa Romeo.
Wij vonden deze: € 74.940, te koop bij De Autobemiddelaar.
Kijk pap, die is gaaf! Zelfs koeien zullen hun nek nog draaien voor deze stier, werkelijk niemand zal níet doorhebben dat je langs rijdt. De vormgeving is ook na 13 jaar nog prettig te noemen. Als het je écht om het opvallen gaat is dit wellicht de beste keus uit deze lijst, voor ons was het even dubben of het plek één of twee werd. Dat de Gallardo er met de zilveren plak vandoor gaat is vanwege het feit dat ‘de stier’ uiteindelijk net iets lager op de ‘droommerkenlijst’ staat dan ‘het paardje’.
Oordeel: Wat is het, ook na dertien jaar nog, een extreme auto. De auto komt uit een tijd dat Lamborghini nieuw leven werd ingeblazen en dat op een bijzonder geslaagde manier. Lange tijd was het merk wat geliefder bij het voetballersgilde dan Ferrari (dat zien we niet als positief punt), tegenwoordig is het om het even op dat vlak.

1. Ferrari 360 Modena
supercars-01-ferrari
In 1999 presenteert Ferrari de 360 Modena, als opvolger van de F355. Een tijdperk lijkt afgesloten te worden, de vormgeving is compleet anders dan diens voorloper. De 3,6 liter V8 met 400 pk is zichtbaar onder de deels glazen motorkap. De complete carrosserie is gemaakt van aluminium. Het mag dan niet de meest snelle uit het lijstje zijn, de tweezitter met middenmotor is wel ongeveer de definitie van een Italiaanse sportwagen. De 360 is er als coupé (Modena) en cabriolet (Spider) en als nu al begerenswaardige Challenge Stradale. Die gaan inmiddels al over de toonbank voor tonnen, de normale coupé (het liefst met handbak natuurlijk) lukt nu nog voor het gestelde budget. We hebben de looks van de 360 een aantal jaar wat soft gevonden maar inmiddels is het model weer positief op ons aan het inwerken. Prachtig gebalanceerde rijeigenschappen heeft de 360 ook, als rijdersauto is hij bijzonder geschikt! In 2004 wordt de 360 opgevolgd door de strakker vormgegeven F430.
Specs: 3.586 cc, V8, 400 pk, 1.400 kg, 0-100 in 4,3 seconden en een top van 295 km/u.
Waarde en kosten: De 360 Modena zakt niet meer qua prijs maar zal ook niet per direct enorm stijgen. Een mooi moment om in te stappen dus. De Challenge Stradale is voor normale stervelingen al niet meer te betalen en vroeg of laat zullen gewone 360’s ook in waarde omhoog gaan. Het moet dus mogelijk zijn om redelijk kostenneutraal te rijden als we in het achterhoofd houden dat ook de 360 weer geen extreem goedkope auto in onderhoud is. Niet dat Ferraristi massaal roepen dat je de 360 links moet laten liggen, er zijn genoeg eigenaren die behoorlijk wat kilometers achter de rug hebben en niets te klagen hebben over de betrouwbaarheid van de Modena.
Wij vonden deze: € 69.500, te koop bij Prins Esclusivo.
Kijk pap, die is gaaf! Absoluut! Vooral in het rood of geel kun je niet ongemerkt je woonplaats in of uit. Het typerende gehuil van de motor helpt ook nog eens een handje natuurlijk. De vormgeving is 100% Ferrari en maar weinig mensen zal dat ontgaan. Door de wat rondere looks komt de 360 niet agressief over, je zult dan ook overwegend opgestoken duimen zien.
Oordeel: Onze favoriet! Een échte supercar voor (enigszins) normaal geld. Koop je een nieuwe auto voor 75 mille dan is’ie na drie jaar nog de helft waard, deze Ferrari brengt minimaal de inleg op dus heb je heel wat geld over voor onderhoud. Dat je kosten gaat maken is een feit, hoe hoog deze zijn zal pas achteraf blijken. Feit is dat je één van de fijnste auto’s uit Italië onder je achterste hebt en werkelijk geen meter onderweg zal zijn met het gevoel dat het saai is. Hebben!