Trackday-project GTV TwinSpark: deel 2

Eén sessie reed Carlo onlangs tijdens PISTA. Jawel. De rest van de tijd zag hij zijn auto vooral rondgaan met anderen achter het stuur. Goede vrienden Jeroen en Paul hadden de smaak helemaal te pakken en dat ging ten koste van de eigen rondjes. Zo zijn goede vrienden… Gelukkig ziet het er naar uit dat het de volgende keer weer gaat ‘zoals het hoort’: Jeroen en Paul gaan zélf klussen en Carlo brengt verslag uit.

RUIM twee jaar geleden begon het trackday-avontuur in CorsaItalia met een Alfa Romeo 156 V6. Goedkoop en leuk, dat was de doelstelling. De 156 zorgde inderdaad voor plezier, maar na wat circuitvermaak bleek de 156 te slecht om er ook nog maar een euro in te investeren. Er kwam een opvolger in de vorm van de grijze GTV 3.0 V6 24V, die op de voorgaande pagina’s is te zien. Een dijk van een auto die zeer goed bevalt, maar niet het ideale uitgangspunt is voor een budget-project. De goedkoopste GTV V6 die op dit moment te koop staat, kost namelijk al € 7.500 en dan is het ook nog de vraag wat je koopt. Jeroen en Paul hebben wat met Italiaans. De één rijdt al tien jaar Fiat barchetta, de ander is verslingerd aan zijn Ducati 916. Beide waren dan ook erg enthousiast over het idee om mee te gaan naar de tweede editie van PISTA. Aangezien ze allebei veel gevoel voor techniek hebben, durfde ik ze wel te laten rijden met de GTV. Nou, dat heb ik dus geweten: de zescilinder heeft ontzettend veel ronden gereden, waarvan ik er slechts vijf op naam heb gezet.
Tijdens PISTA zag ik het tweetal al opvallend vaak in gesprek met Robert de Graaf van Alfamotive in Heteren. Robert heeft naast wagonladingen onderdelen altijd wel de nodige Alfa Romeo’s staan die bruikbaar zijn voor circuitdagen, zoals 156’s, 145’s en, het hoofdthema van dit verhaal, GTV’s van het type 916. De GTV is altijd een beetje het ondergeschoven kindje geweest voor gebruik op het circuit, het is namelijk niet de lichtste auto die er is. Waar een 156 2.0 T-Spark uit 1998 1.245 kilogram weegt, brengt een GTV met dezelfde motor 45 kilo meer op de weegschaal. Daarnaast is er uit een GTV iets minder gewicht te halen dan bij de 156. Jarenlang was daardoor het verhaal dat je nooit een GTV moet pakken als je een circuitauto wilt bouwen. Toch is het het proberen waard. Niet alleen omdat zo’n GTV fantastisch oogt, maar ook vanwege het weggedrag. De 916 is destijds vaak omschreven als ‘de beste voorwielaandrijver ter wereld’ en als ‘een voorwielaandrijver die stuurt als een auto met achterwielaandrijving’ en dat durven we wel te onderstrepen. Drieliters zijn inmiddels niet meer voor ‘vakantiegeld’ te vinden. Durf je het echter aan met twee cilinders minder, dan moet het lukken.


Robert blijkt een knalrode 2.0 T-Spark te hebben staan, uit 2001. Vers uit Duitsland en met meer dan genoeg aandachtspuntjes, maar wel met een kilometerstand van slechts 90.000. De genoemde puntjes? Linksachter is de lak gebarsten als gevolg van een niet al te vakkundig gerepareerde schade. Voor de mannen geen probleem. Ook heeft het dak hagelschade en zit er is de rechter kunststof dorpel beschadigd. Deze mankementen zijn voor een circuitauto echter van ondergeschikt belang in vergelijking met de verder frisse staat. Het lijkt er op dat de T-Spark heel lang bij één eigenaar is geweest. Die is er zuinig op geweest en heeft er weinig mee gereden. De laatste drie jaar (schatting, de remvloeistof is in 2017 bij 80.000 km ververst) is de GTV in handen geweest van iemand met een voorkeur voor stickers, Zender wielen, donkerrood leer dat er niet in hoorde en een verschrikkelijke radio. In potentie is het echter een heel interessante auto, waarbij zo’n 2.0 viercilinder nog beter stuurt dan de zescilinder omdat er minder gewicht voorin ligt.
Robert is zelf fanatiek deelnemer aan PISTA en ziet de lol van de rode GTV als concurrent op de baan wel in. De jongens appten me in de onlangs aangemaakte trackday-appgroep: ‘Carlo, we hebben goed nieuws en slecht nieuws. Het goede is dat je volgende keer weer zelf in je grijze GTV kunt rijden. Het slechte nieuws is dat je minder sleutelruimte hebt op je zaak. We hebben een rode GTV gekocht en die komt bij jou te staan.’
Lekker dan… Help je je vrienden aan een hobby, mag je zelf ook nog gaan assisteren ook. Maar… eigenlijk is dat best welkom, want ik zie ineens weer een budget-project voor CorsaItalia. De GTV 2.0 gaat niet op kenteken, we gaan er een pure trackday-auto van maken. Robert wilde € 1.500 voor de GTV hebben en daarmee werd de aankoop een feit. Met de 2.0 willen we laten zien dat je voor een leuk bedrag ontzettend veel lol kunt hebben. De groep van trackday-liefhebbers groeit namelijk gestaag. Wellicht voor een deel omdat je steeds minder plezier kunt hebben op de openbare weg, maar vermoedelijk ook omdat veel mensen een prima, maar wel tikkeltje saaie auto van de zaak hebben en zodoende op zoek zijn naar een ‘uitlaatklep’. Het lijkt er ook op dat een groot deel van de mensen die kennis hebben gemaakt met deze betaalbare manier tak van autosport erin ‘blijft hangen’. De twee mannen met deze rode GTV zijn daar een goed voorbeeld van.


Het budget? We mikken op maximaal € 4.500 en voor dat geld willen we een auto hebben staan die helemaal naar de zin is. We gaan dus klussen deze winter, heel veel leuker wordt een hobby met vrienden niet als je het mij vraagt. Zo’n trackday-auto, helemaal eentje die je niet op kenteken zet en waarbij je dus geen vaste lasten hebt, is natuurlijk ook een uitstekende hobby om met gelijkgestemden te beoefenen. Je deelt de kosten en het plezier en er is tijdens circuitdagen genoeg tijd voor iedereen om te rijden.
Straks op het circuit ben ik heel erg benieuwd naar de verschillen tussen de twee GTV’s. De zespitter heeft natuurlijk een klap meer vermogen, maar het lagere gewicht van de viercilinder en de iets betere stuureigenschappen zullen het nog spannend kunnen maken ook.

OmschrijvingWaarKosten
Alfa Romeo GTV 2.0 T-SparkAlfamotive Heteren€ 1.500
Kuipstoel OMP (gebruikt)Alfamotive Heteren€ 100
Kuipstoel Sparco (gebruikt)Alfamotive Heteren€ 50
Sportstuur + naaf (gebruikt)Uit andere project€ 50
Wielen (al in bezit)€ 0
Banden semi-slick (gebruikt)€ 200
Totaal€ 1.900