Unieke Fiat ‘PuntoGrale’ van Maggiora te koop

Begin jaren ’90 scoort Fiat enorm met de Punto. Al snel zijn er sportieve versies, met de Sporting 1.2 16v als tussenstap naar het topmodel: de GT Turbo met geblazen 1.4 met 136 pk. Toch zijn er genoeg die dat niet voldoende vonden en de GT dus aan extra vermogen hielpen. De overtreffende trap van ‘een beetje kietelen’ is de unieke Fiat Punto Grama 2 van Maggiora, ook bekend als de PuntoGrale.

Je hebt vast al een idee waar de naam ‘PuntoGrale’ vandaan komt maar we gaan nog even terug in de tijd. In 1994 stelt Maggiora, die dan ook al bezig is met de bouw van de eerste barchetta’s die een jaar later op de markt verschijnen, de Grama 2 voor. Een ultradikke Punto GT met wilde uitbouw, de typische goudtint die ook op normale Punto’s leverbaar was en een set dikke Delta-wielen. Het betreft een conceptcar, slechts eentje wordt er gebouwd en daar blijft het bij. Denk alleen niet dat het een soort mock-up betreft, waar geen meter mee te rijden is: de Grama 2 is een volledige auto met de techniek (dus ook de vierwielaandrijving) van de Delta Integrale 16v. Met een vermogen van 162 pk is de Punto misschien minder krachtig dan je zou verwachten maar uit die motor is natuurlijk nog véél meer te halen.


De bedoeling is een kleine serie maar zover komt het helaas niet. Die ene auto, die de dertigers en veertigers ongetwijfeld nog uit de autotijdschriften van toen kennen, is nu te koop. De kilometerstand van ruim 9.000 bewijst dat het om een auto gaat waar je gewoon mee op pad kunt. De verkoper claimt dat de auto 215 pk heeft en dat lijkt ons helemaal niet vreemd als je kijkt waar de Integrale-tweeliter toe in staat is.
Nou, wat ons tegenhoudt om dit icoon uit de jaren ’90 op te halen? Tamelijk weinig en we zouden niets liever doen dan deze bijzondere creatie op te halen. Feit is alleen dat je wel even € 97.000 mee moet nemen om de auto van Italië naar huis te mogen sturen. Auw.

Je legt graag een ton neer voor deze Punto? Kopen kan hier.