Unieke Maserati's op Interclassics & Topmobiel 2014

2014-jaarbeeld-A3_v3

Speciaal voor het hoofdthema ‘100 jaar Maserati’ haalt het organisatieteam van InterClassics & TopMobiel 2014 half januari vier zeer speciale Maserati’s naar het MECC in Maastricht. Uit het Panini Motor Museum in Modena komen de Eldorado 420M58, de Tipo 61 Birdcage, de A6GCS Berlinetta Pinin Farina en de 6CM. 

Afgelopen zomer nam het team van ICTM contact op met Matteo Panini, zoon van de onlangs overleden Umberto Panini, omdat zij graag het museum in het Italiaanse Modena wilden bezoeken. Komende editie van Interclassics & Topmobiel besteedt namelijk speciale aandacht aan het 100-jarige bestaan van Maserati. Matteo Panini nodigde het team uit om in Modena de volstrekt unieke en historische klassieke autocollectie van de     familie te komen bewonderen.

Doel van dit bezoek was om enkele auto’s uit de collectie naar Maastricht te halen om tentoongesteld te worden tijdens de 21e InterClassics & TopMobiel. Het ongelofelijke gebeurde; het team mocht zelf hun meest favoriete modellen uitzoeken. Na een uitgebreid wikken en wegen is de keuze uiteindelijk gevallen op de Eldorado 420M58, de Tipo 61 Birdcage, de A6GCS Berlinetta Pinin Farina en de 6CM. De enige auto van het ultieme wensenlijstje die niet beschikbaar was uit de Panini-collectie is de 250F. Deze staat op dat moment te stralen in het Casa Enzo Ferrari Museum vanwege de historische Grand-Prix tentoonstelling. Op InterClassics & TopMobiel is daarom een andere 250F te bewonderen.

De familie Panini is niet alleen bekend vanwege de prachtige Maserati-collectie maar ook van de Panini-plaatjes. De Panini Group, actief in 110 landen, realiseerde vorig jaar een omzet van 637 miljoen euro met 900 medewerkers. Tevens is er naast het museum een unieke kaasfabriek gelegen onder de naam Hombre. Hier produceert Matteo Panini onder meer de bekendste organische Parmigiano Reggiano van Italië.

monoposto

Maserati 420/M/58 Eldorado
Gebouwd voor de 1958-editie van de ‘Race of Two Worlds’ te Monza, blijft de Maserati 420/M/58 Eldorado de laatste eenzitter-racer gebouwd door Maserati. Deze unieke raceauto is tevens een van de eerste, zo niet de eerste Europese competitiewagen die is gespoten in sponsorkleuren. De auto combineert een 250F-chassis met een verkleinde V8 uit de machtige 450 S sportscar. Sir Stirling Moss reed in de auto en hoewel geklopt door de Amerikaanse auto’s, bewees de Maserati wel de snelste Europese machine te zijn. In 1959 ging de auto naar de Indy 500, maar het lukte niet om hem te kwalificeren. Behouden door Maserati is deze unieke racewagen vandaag de dag onderdeel van het fantastische Panini Motor Museum en van 17 t/m 19 januari live te zien in het MECC.

Maserati-Tipo-61-Birdcage

Maserati Tipo 61 Birdcage #2472
De Maserati Tipo 61 is een van de belangrijkste sportauto’s uit de jaren ’60. De bijnaam van de auto, “Birdcage”, dankt hij aan de aparte manier waarop hij is gebouwd. De auto bestaat namelijk uit 200 aparte secties van dunne buizen die samen één sterk geheel vormen. Die constructie lijkt wel wat op een vogelkooi, vandaar dus de naam ‘Birdcage’. Sir Stirling Moss won achter het stuur van de getoonde Tipo 61 #2472 de Nürburgring 1000 km. Later werd na een crash de huidige ‘Drogo’  neussectie op de auto gezet, die afwijkt van de originele ronde neus. De Tipo 61 was minder geschikt voor lange-afstandsraces als Le Mans, maar wel zeer succesvol in races in de Verenigde Staten omdat daar de raceafstanden korter waren dan in Europa.

maserati-a6gcs

Maserati A6GCS Berlinetta Pininfarina #2056
De carrosserie van deze A6GCS Berlinetta is ontworpen door Pininfarina op initiatief van de Romeinse Maserati-dealer Guglielmo Dei en wordt gezien als een van de mooiste Maserati’s. Zijn racestatus komt duidelijk tot uitdrukking in de vloeiende lijnen en doordachte proporties. De basis van dit prachtig ontworpen en fraai gestroomlijnde model is het A6GCS-racechassis. Gebouwd door Gilco en bedoeld voor grootse race-evenementen zoals de prestigieuze Mille Miglia. Het A6GCS-chassis was een afgeleide van de A6 Sportscar, een van de laatste ontwerpen van de gebroeders Maserati voor hun vertrek bij het merk.

franco-cortese-maserati-6cm-1500

Maserati 6CM #1545
De 6CM een raceauto met het chassis van de Maserati 4CM. De ophanging stamt van de Maserati V8RI. De motor was een zes-in-lijn met een inhoud van 1493,2 cc. Het vermogen van de eerste versie was 155 pk, de tweede had een grotere motor en een vermogen van 175 pk. De auto was geveerd met bladveren. De 6CM werd vooral gebruikt in de vooroorlogse voiturette-racerij, merendeels door privérijders. Er waren meerdere teams die met de auto reden. Daaronder de Scuderia Ambrosiana, de Ecurie Helvetica en het Maserati-fabrieksteam. Er werden verscheidene belangrijke races mee gewonnen zoals de Grand Prix van Napels en de Targa Florio, de bekende Siciliaanse langeafstandsrace.

InterClassics & TopMobiel vindt plaats van 17 t/m 19 januari in MECC Maastricht. Meer info: ic-tm.nl