Valentino Balboni gaat de kunst in

Voor de meeste liefhebbers zal de naam Balboni bekend in de oren klinken. De Italiaan werkte sinds 1968 bij Lamborghini waar hij het grootste deel van zijn carrière testcoureur was. Balboni was ‘de grote tester’ vanaf de Miura tot aan de Murciélago, tot hij in 2008 met pensioen ging. Nu keert hij terug met prachtige kunstwerken die ook nog eens functioneel zijn.

Balboni start met het bedrijf VB, waarvoor je niet diep hoeft na te denken waarvoor die letters staan. Het bedrijf produceert exclusieve uitlaten voor, je raadt het al, Lamborghini. De uitlaten zijn waren kunststukken om te zien en we kunnen het ons zomaar voorstellen dat een dergelijk systeem bij een Lambo-dealer prachtig aan de muur zal hangen.

VB begint als eerste met een uitlaatsysteem voor de Aventador SuperVeloce LP-750 en is volledig gemaakt van titanium. Met een gewicht van 6,3 kilogram is het een slordige twintig kilo lichter dan het originele systeem van de Aventador SV. Er worden dertig systemen geproduceerd en met een productietijd van 350 (!) uur per uitlaat kun je wel nagaan dat het geen koopje zal zijn. Iets dat voor de gemiddelde Aventador-eigenaar vermoedelijk geen al te grote problemen zal opleveren.