Nog 1 week: verkiezing meest iconische Alfa Romeo

1967-Alfa-Romeo-Tipo-33-Stradale

Wat is voor jou de meest iconische Alfa Romeo? Alfa is op maandag 1 juni gestart met een mooie wedstrijd om er achter te komen wat voor de Alfa Romeo fan het meest iconische model is. Stemmen gaat gemakkelijk en er zijn mooie prijzen te winnen!

Op 24 juni bestaat het merk 105 jaar en tevens wordt op die dag de nieuwe ‘Giulia’ voorgesteld. Reden genoeg voor Alfa Romeo om een wedstrijd te organiseren om er achter te komen wat het Nederlandse publiek de meest legendarische Alfa Romeo vindt. Iedere week vallen de modellen met de minste stemmen af en je kunt na iedere afvalronde opnieuw stemmen op jouw drie favorieten. De lijst met te winnen prijzen is behoorlijk uitgebreid dus meedoen!

Inmiddels (schrijven we op 17 juni) staan de 8C en 4C bovenaan maar zijn de Giulia en GT Junior aan een mega eindsprint begonnen en is ook de 75 hard op weg om een inhaalslag te maken. Met nog een week voor de boeg willen we iedereen vragen om mee te doen aan de verkiezing, er zijn schitterende prijzen van Alfa Romeo te vinden!

Uiteraard lezen we graag in de comments hier wat jouw favoriet is?

Stemmen kan op iconicalfaromeo.nl.

 1. Stemmen is lastig. De mooiste Alfa Romeo ooit gemaakt is de 33 Stradale, boven dit artikel. Wellicht de mooiste auto ooit gebouwd.

  Maar de meest iconische? Hangt van de exacte betekenis van het woord “iconisch” af. “Beeldend van aard” is de betekenis volgens Van Dale.

  Ik zou zeggen dat de Spider de meest tot de verbeelding sprekende Alfa is. Tientallen jaren gebouwd (1966 – 1993) in vrijwel ongewijzigde vorm, bereikbaar voor het grote publiek en blijft tijdloos mooi. Voor de Giulia GT geldt misschien hetzelfde.

  De Alfa 33 tipo III is dan weer de beste verkochte Alfa ooit. Dus die verdient die titel misschien ook wel. De QV heeft dit type ook nog eens onvergetelijk gemaakt.

 2. Jahaaa… dat is nog een lastige, want inderdaad, waar baseer je je op? En wat doe je als je favoriet er helemaal niet bij staat? Mijn absolute favoriet zou de TZ ‘1’ zijn, maar die ontbreekt toch. De TZ2 vind ik minder ‘sterk’. De 33 Stradale ligt te veel voor de hand, hoe mooi ook. Dus: de Giulietta Sprint (echt een ‘all-time favoriet’ van me), de Bertone, daarvoor heb ik in dit geval even de GTAm gekozen, omdat die het dichtst bij mijn 1750 GTV zit en juist ook om Alfa te bewijzen dat ze met een echte nieuwe Giulia op het goede spoor zitten, dus ook een oude Giulia, waarvoor mijn Alfa-hart ook nog altijd iets sneller klopt.

 3. Deze vraag stelde ik me vorige week nog. Met de conclusie dat Alfa (nog) geen iconisch model heeft gehad 🙁
  In mijn bescheiden ogen moet een iconisch model echt een stempel gedrukt hebben op de geschiedenis van de auto, of nog belangrijker misschien , is dat het model omarmt is door de wereld als een oplossing voor problemen. De eerste Benz , de Mini, de Beetle , de T1 , Transit, 2CV , Defender , Land Cruiser , Willy’s , en (helaas) ook de Prius en Tesla. Enz…

  Italie heeft wat dat betreft de 500 voortgebracht. Trots langs de Mini, 2CV en Beetle.

  Alfa iconisch als model? Nee. Gister niet, vandaag niet, morgen niet.
  Alfa iconisch als merk? Ja!

  1. Ik snap je redenering, Jordy. Ik kan daarin ook wel een heel eind meegaan, al kom je al gauw terecht bij auto’s waarover direct discussie ontstaat. Punt is alleen dat deze verkiezing gáát over Alfa Romeo. Dat je een VW Kever iconischer vind dan een Giulia, dat mag, maar doet er hier niet toe.

   1. Ieders eigen opvatting. In mijn geval zal ik dan geen Alfa uitkiezen als iconisch omdat ik er geen kan vinden. Iconische wagens hebben inderdaad die aantrekkingskracht dat er over gediscuseert gaat worden. Door die aandacht zijn ze tevens “iconisch” geworden. De volgende eeuw zal men nog altijd spreken over de Prius (helaas) en niet over de nieuwe Giulia 🙂

 4. “…als een oplossing voor problemen.”

  Dan zou ik zeggen wat zijn de grootste uitvindingen ooit gedaan.

  1. het wiel;
  2. de telefoon (Italiaanse uitvinding, gestolen door Bell);
  3. de explosiemotor, in zijn algemeenheid en dus niet een bepaald model.

  Ik had ook nog in mijn lijstje, de 155 DTM als iconisch. Geen straatauto maar door de eeuwige aartsvijand van Alfa (i.e. Mercedes) te verslaan direct het eerste jaar van deelname toch wel iconisch.

  1. Punten 1 en 3 kan ik u geheel in volgen. Zonder punt 1 was er geen Benz en volgelingen. Voor punt 3 kunnen we terugvallen op de heren Otto, Diesel en toekomstig wellicht toch nog op Wankel. Punt 2 snap ik de relatie niet geheel dit moment.

   155DTM deed het dat jaar inderdaad sterk. Het deed de 75 en de GTV in de jaren daarvoor succesvol vergeten 🙂

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *