Vernieuwde Fiat 500X komt er bijna aan

Binnen afzienbare tijd kunnen we een (licht) gefacelifte Fiat 500X verwachten, dat wisten we al een tijdje. Gisteren presenteerde Jeep de opgefriste Renegade en dus kunnen we ook wat meer zeggen over zijn broertje van Fiat.

Zoals je op de foto ziet is Fiat bezig met het maken van beeldmateriaal voor de nieuwe X, die van een afstandje vooral te herkennen zal zijn aan de achterlichten die dezelfde modificatie ondergaan als de 500. In het midden dus een plaatje in de kleur van de carrosserie waardoor de units iets minder fors zullen lijken. Hoewel de 500X volgens ons nog prima mee kan in de huidige vorm moet je als fabrikant tegenwoordig wel om de paar jaar wat kleine zaken aanpassen.

Meer zal er onder de motorkap veranderen, waar nieuwe motoren hun opwachting maken. Vooral op benzine-vlak gaat het roer helemaal om. De compleet nieuwe FireFly-motoren met drie en vier cilinders zullen straks te vinden zijn in de 500X. De varianten voor de Renegade zijn inmiddels bekend.

Dus nogmaals onderstreept: de nu volgende gegevens gelden voor de Jeep Renegade maar zullen bij de 500X niet heel anders zijn. Als instapper is er de splinternieuwe 1.0 driecilinder turbo. Deze levert een vermogen van 120 pk en een koppel van 190 Nm. Gekoppeld aan een zesversnellingsbak moet dit al een levendige auto kunnen opleveren. Deze motor zal in feite de vrijwel niet gekozen turboloze 1.6 16v vervangen, die 110 pk en 152 Nm leverde. De meest populaire variant op dit moment is de 140 pk sterke 1.4 MultiAir met 230 Nm en die zal vervangen worden door een aan een automatische DDCT-transmissie gekoppelde 1.3 viercilinder turbo met 150 pk en 270 Nm, in beide opzichten een vooruitgang dus en als het goed is wordt dit gecombineerd met zo’n 20% lager verbruik en minder uitstoot. Als nieuwe topper zal er een extra sterke variant van die 1.3 zijn, met 180 pk en eveneens 270 Nm koppel. Vermoedelijk vinden we deze terug in de 4×4-versie.

Wat Fiat zegt over de nieuwe motor:

De nieuwe turbo-motorenfamilie is door de FCA-groep ontwikkeld. De basisstructuur van de nieuwe motoren waarborgt efficiency, modulariteit en een hoge mate van standaardisatie ten aanzien van zowel de componenten als het fabricageproces. Daarnaast biedt het motorconcept voldoende ontwikkelingspotentieel voor de toekomst.

De nieuwe motoren zijn lichter dan voorheen omdat ze geheel van aluminium zijn vervaardigd (de lichtste versie weegt slechts 93 kilo). Het in samenwerking met FCA-dochter Teksid ontwikkelde motorblok is gemaakt van een onder hoge druk gegoten aluminiumlegering. Er worden stalen cilindervoeringen toegepast om de constructieve stijfheid te vergroten. De 1,8 millimeter dikke voeringen zijn aan de buitenzijde met aluminium gecoat om een ‘metallurgische hechting’ tussen voering en blok te bewerkstelligen. Na diverse cilinderblokontwerpen te hebben bestudeerd, is gekozen voor een bouwwijze met een grondplaat omdat hiermee de beste balans wordt bereikt tussen constructieve sterkte enerzijds en geluids-, trillings- en gewichtsreductie anderzijds.

Voor een optimale doelmatigheid en het verbeteren van de prestaties en verbruikscijfers ten opzichte van de motoren die ze vervangen, hebben de nieuwe krachtbronnen een boring van 70 mm met een slag-boringverhouding van 1,24 en een krukdesaxatie van 10 millimeter. Dit resulteert in een uiterst compacte verbrandingskamer ten gunste van het thermisch rendement. Een vanuit mechanisch rendement geoptimaliseerd drijfstang-krukconcept zorgt voor minimale wrijving. Deze innovatieve verbrandingsmodule wordt op alle drie- en viercilinder turbo-motoren toegepast.

De cilinderkop is uitgerust met vier kleppen per cilinder en een enkele bovenliggende nokkenas. De compacte bouw van de verbrandingskamer waarborgt een snelle verbranding. De op sterke verticale luchtrotaties afgestemde inlaatkanalen zorgen voor een krachtige mengselturbulentie, wat zorgt voor een korte verbrandingstijd en een zich regelmatig ontwikkelend vlamfront. Dit garandeert een hoog thermisch rendement, terwijl pingelverschijnselen effectief worden onderdrukt. Het doordachte ontwerp van de aandrijflijn komt treffend tot uiting in de aanwezigheid van tal van innovatieve technische details, zoals directe benzine-inspuiting om het volumetrisch rendement te optimaliseren en een kleine, lichte turbocompressor met elektrisch bediende wastegate in combinatie met een watergekoelde mechanische compressor in het inlaatspruitstuk voor een snellere respons op gaspedaalcommando’s.

Op de nieuwe turbo-motoren debuteert ook de derde generatie van FCA’s exclusieve MultiAir-technologie, die het verbrandingsrendement verbetert door de kleplichthoogte en -timing te regelen. Dit MultiAir III-systeem zorgt voor een verdere optimalisatie van het openen en sluiten van de afzonderlijke inlaatkleppen. Zo verbetert de toepassing van speciaal afgestemde inlaat- en uitlaatnokprofielen het rendement bij lage motorbelasting. Door namelijk de inlaatkleppen vroeger te openen, kan een deel van het uitlaatgas worden gerecirculeerd. Tegelijkertijd wordt de vullingsgraad bij vollast verhoogd door de inlaatkleppen later te sluiten. Op deze manier kan de MultiAir III-technologie bijdragen aan het verlagen van de compressieverhouding, het onderdrukken van pingelverschijnselen en het substantieel verminderen van de brandstofverbruik, ook wanneer de motor een hoog vermogen levert.

De nieuwe turbo-motoren zijn gedurende meer dan 60.000 uur op de proefstand getest. Bij testritten, zowel over de weg als in het terrein, zijn over de hele wereld vijf miljoen kilometer afgelegd om de betrouwbaarheid en levensduur ervan te controleren.