Verslag Blancpain Endurance op 'Sunny Silverstone'

blancpain1
Tot een paar jaar geleden was Blancpain een horlogemerk waar alleen echte liefhebbers van hadden gehoord. Totdat het merk de Lamborghini Trofeo ging sponsoren, toen stond het opeens op de kaart bij het grote publiek. Ondertussen is ook de Blancpain Endurance Series voor GT3’s een begrip, met grote startvelden en spannende races. Wij gingen op bezoek bij de race in Silverstone.

Op zondag 2 juni deed het Blancpain-circus Silverstone aan. GT’s, babes en on-Brits zonnig weer: alle ingrediënten voor een geslaagd raceweekend zorgden voor een tevreden grijns op het gezicht van organisator Stephane Ratel, die met zijn SRO een indrukwekkend veld van 60 superauto’s om van te watertanden aan de start presenteerde. Onder die 60 GT3-auto’s een groot contingent van maar liefst 16 Ferrari’s en enkele verdwaalde Lambo’s, het merk waar het voor Blancpain allemaal mee begon in 2009.

blancpain2

De verrichtingen van de Italiaanse inbreng waren ondanks de overmacht in aanwezigheid helaas tevergeefs want de prijzen gingen naar Aston Martin, Nissan en Porsche, maar een wolkje 458 Italia’s zien en horen racen is hoe dan ook geen straf. Het zwartwit geblokt voor de Aston Martin was hoe dan ook een verademing tussen het geweld van de Belgian Audi Club Team WRT R8’s, die al bijna twee jaar redelijk dominant bovenin de uitslagenlijsten opduiken. Darren Turner, Frédéric Makowiecki en Stefan Mucke waren als Pole-sitter van start gegaan in de AMR Aston en wisten die positie na drie uur racen keurig te verzilveren. Strakke actie in de pits, een laag brandstofverbruik en een gehaaide pitstopstrategie hielden de nummer 1 Audi van het hoogste podium voor een enthousiast thuispubliek. Brittania Ruled!

blancpain3

Maar wat deden al die Ferrari’s dan? Wel, ondanks de aanwezigheid van toprijders bij het Italiaanse AFCorse, waar naast de Nederlander Nick Hommerson ook oudgediende Louis Machiels en fabriekscoureur Andrea Bertolini achter het stuur kropen, zat er niet meer in dan plaats 20 over all voor Ferrari nummer 50. Kessel Racing, nummer 1 in de tussenstand van het teamkampioenschap, deed het beter met een zesde plaats, ondanks een touché met de BMWZ4 van het Belgische Marc VDS tijdens het knokken om de vierde positie. Het Russische SMP Racing wist maximaal plaats 17 te pakken. Minpuntje: SMP hád een auto op de tweede en zevende startrij maar verspeelde die mooie plaatsen door gestuntel met onder andere de pitstops. Coureur Mika Salo was redelijk woest toen de nummer 71 Ferrari na meerdere keren miscommunicatie eindelijk de pits aandeed. Italiaanse toestanden bij een Russisch team… De Lamborghini’s kwamen er ook al niet echt aan te pas, met slechts een 15e positie voor Grasser Racing. Teleurstelling ook bij Blancpain Racing, waar Blancpain CEO Mark Hayek er samen met onze eigen Peter Kox niet in slaagde de meet te bereiken na een touché in ronde 26.

[nggallery id=166]

De Blancpain Endurance Series rijdt zijn volgende ronde op het Franse Paul Ricard, maar wie de hele meute zelf eens in actie wil zien kan eind juli terecht op Spa, waar de heren coureurs dan 24 uur lang doorgaan. Niet missen!