Vespa Primavera, de legende is terug

02_Vespa_Primavera_Anteprima

Na 45 jaar laat Vespa de legendarische naam Primavera weer terugkeren met de introductie van een compleet nieuwe exemplaar, als opvolger van de uiterst succesvolle Vespa LX. De Primavera wordt leverbaar als 50cc en 125cc uitvoering.

De eerste Vespa Primavera zag het levenslicht in 1968, het jaar waarin een nieuwe bewustwording zich meester maakte van de toenmalige generatie jongeren, resulterend in een grote schreeuw naar vrijheid. De Vespa Primavera zorgde 45 jaar geleden in die setting voor een frisse wind in een wereld die smachtte naar verandering, met vlotte, innovatieve lijnen, pittige prestaties, eenvoud en maximaal rijplezier. Hij was compact, wendbaar en snel en ontpopte zich dankzij die eigenschappen tot één van de langstlopende en meestgeliefde modellen uit de rijke historie van Vespa. De Primavera groeide uit tot een waar status symbool, dat hem zowel bij jonge meiden als jongens tot een populaire keuze maakte.

1981-Vespa-PrimaveraNu, 45 jaar later, is de nieuwe Vespa Primavera terug van weggeweest, ondergedompeld in die kenmerken die zijn voorganger tot een legende hebben gemaakt. De nieuwe Primavera is jeugdig, innovatief, technologisch hoogstaand, wendbaar en dynamisch, het milieu niet uit het oog verliezend. Hoewel hij qua styling helemaal van deze tijd is, heeft hij dat frisse en jeugdige karakter behouden; de eigenschappen die zijn voorganger hebben gemaakt tot een cultmodel binnen de Vespa-familie.
De nieuwe Primavera heeft een nieuw design, een nieuw stalen koetswerk en nieuwe maatvoeringen. Hij is nog steeds zeer wendbaar, maar tegelijkertijd stabieler en comfortabeler geworden. Zowel uiterlijk als onderhuids ontleent de Primavera een aantal styling- en technische elementen van de Vespa 946, de meest prestigieuze en technologisch geavanceerde Vespa ooit geproduceerd.

01_Vespa_Primavera_Anteprima

De nieuwe Primavera arriveert op één van de belangrijkste momenten in de Vespa-historie, in het jaar dat tevens het debuut van de 946 markeert. Gedurende de eerste negen maanden van 2013 noteerde Vespa een wereldwijde verkoop van 146.600 exemplaren, een toename van 21,3% ten opzichte van de 120.900 Vespa’s in dezelfde periode vorig jaar. Dat onderstreept de enorme groei die het merk doormaakt. Sinds 2004, toen Vespa op jaarbasis nog 58.000 scooters verkocht, namen de jaarlijkse verkoopaantallen toe tot 100.000 Vespa’s in 2006, 122.000 scooters in 2009 en 165.000 Vespa’s die in 2012 de productielijn verlieten, een record dat in 2013 naar alle waarschijnlijk gebroken gaat worden.

De nieuwe Vespa Primavera wordt vanaf eind november in de Benelux leverbaar, zowel in 50cc als 125cc uitvoering, en gaat een enorm belangrijk model voor ons worden,” verklaart Alex van den Hoff, Country Manager van Piaggio Vespa BV. “De Primavera gaat de plek innemen van de Vespa LX, die ons na vele succesvolle jaren helaas gaat verlaten. Naast de Vespa S was de LX voor ons qua verkopen het meest belangrijke model, dus er ligt een schone taak voor de nieuwe Primavera weggelegd om dat succes te evenaren, en om het vervolgens verder uit te breiden.