Video: Autodelta viert 50ste verjaardag

ALFA_ROMEO_BALOCCO_04pop

Dat de jaren ’70 een prachtige periode waren voor Alfa Romeo is al vaker gebleken de laatste tijd. Vorig jaar vierde succesmodel Giulia haar vijftigste verjaardag, dit jaar is datzelfde het geval voor de Giulia Sprint, de coupévariant van de Giulia, ook wel bekend als de ‘Bertone’. Er is echter nóg een verjaardag, die van Autodelta.

Scuderia Autodelta werd ‘geboren’ in 1963 als sportafdeling van Alfa Romeo. Ingenieur Carlo Chiti richtte deze speciale tak op. Autodelta bemoeide zich vanaf dat moment met de sportieve bezigheden van Alfa. Eerder was er al een video op AutoItalia te zien van een test op Balocco waar ook bovenstaande foto werd genomen.

AutoItalia-bezoeker Jouke kwam met een link van onderstaande video, die in twee en een halve minuut door de historie van Autodelta heen vliegt. Mooie beelden!

 1. Heb eens een uitspraak gelezen van Autodelta dat, indien ze van Alfa Romeo opdracht zouden krijgen, ze de Brera zo konden verbeteren dat ie een BMW M3 helemaal zoek zou rijden. Grootspraak? Ik geloof er wel in.

  1. Dat zou dan een uitspraak moeten zijn van de huidige engelse tunert die de naam Autodelta momenteel draagt want het originele Autodelta bestaat al lange tijd niet meer. De laatste die deze naam “officieel” namens Alfa mocht dragen was het italiaanse N.Technology in het WTCC. Maar ook dit is alweer eventjes geleden ondertussen.

   1. Klopt. Heb altijd gedacht dat het Engelse Autodelta op één of andere manier gelieerd was aan de Italianen maar dat is kennelijk niet het geval. Ook rond het Engelse Autodelta is het overigens al lange tijd erg stil. Dat ze de opdracht nooit gekregen hebben verbaast me niet. Lancia/Ferrari wilde zijn naam ook niet verbinden aan het magnifieke nieuwe Lancia Stratos-project van die Duitser. Dom, dom, dom…

    1. Nu je het zegt, het is inderdaad al even stil rondom het engelse Autodelta. Echt zonde want ze leverde heel mooi werk af. Maar de reden zal wel zo ongeveer dezelfde zijn als waarom Madeno gestopt is met Alfa en verder ging met Renault. Wanneer Alfa zelf geen modellen aanbied zal blijkbaar ook de aftermarket ervoor langzaam leegbloeden. Het artikel wat Squadra op zijn website heeft staan (genaamd : het is stil….) onderstreept het probleem denk ik het beste.

     Je hebt helemaal gelijk wat betreft het Stratos-project. Was inderdaad niet helemaal snugger. Maar een klein beetje hoop is er want heb het idee dat de 4C ondertussen al meer tongen losgemaakt heeft in de media dan de MiTo en Giulietta bij elkaar. 🙂

 2. Zou zo geweldig zijn als ze de naam Autodelta weer gingen gebruiken. Mooi de nieuwe 4C uitbuiten in verschillende competities over de hele wereld en Lotus het vuur aan de schenen leggen. Het fabrieksteam laten inschrijven onder naam van Autodelta en daarnaast een semi-fabrieksteam onder de eveneens klassieke naam Jolly Club. Gebroederlijk naast elkaar in de pit.

  Maak me blij Marchione! 🙂

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *