Vijf zeges voor Ferrari bij Engine of the Year Awards

gallery-1434547696-roa080115fea-ferrari488-04

Eén prijs is voor sommige fabrikanten al een persbericht waard maar Ferrari is er inmiddels aan gewend dat het met een beker naar huis gaat. Dat er echter vijf prijzen in één jaar worden binnengesleept is ook voor het ‘Steigerende Paard’ nieuw.

Tijdens de prijsuitreiking van de International Engine of the Year Awards op de Engine Expo 2016 in Stuttgart werden de beste motoren gekozen door een 63-koppige jury uit ruim dertig landen. Ferrari won daarbij de belangrijkste prijs: de Overall International Engine of the Year Award voor de V8 biturbo in de 488 GTB, 488 Spider en – met een licht gewijzigde cilinderinhoud – de California T.

Naast de meest belangrijke prijs won deze motor ook nog eens de categoriën Performance Engine en New Engine, evenals in de klasse voor motoren met een inhoud tussen 3 en 4 liter. Om het feest compleet te maken ging Ferrari’s ongeblazen kolos, de 6.3 V12, er van door met de eerste prijs in de klasse ‘motoren boven de 4 liter’. Deze motor is terug te vinden in de F12berlinetta en de F12tdf.

Ferrari’s biturbotechnologie voor de V8-modellen heeft een nieuwe maatstaf voor turbomotoren gevestigd. Het uitblijven van een turbogat en een progressieve koppelafgifte over het volledige toerengebied blijven de bestuurder volledig bij de rijervaring betrokken houden en garanderen een kenmerkende Ferrari-sound en vermogensafgifte waarmee het merk met het steigerende raspaard toonaangevend blijft in dit segment.

Volgens Graham Johnson, vicevoorzitter van de International Engine of the Year Awards, “markeert de Ferrari V8 biturbo een enorme stap voorwaarts voor turbomotoren op het gebied van efficiency, prestaties en flexibiliteit. Het is echt de beste productiemotor van dit moment en zal altijd één van de meest fantastische motoren allertijden blijven.

Foto: Road & Track.