Volkswagen kán Fiat helemaal niet kopen

fiat-vw

Drie weken was de internationale media in rep en roer want Volkswagen zou in gesprek zijn met Fiat om een aantal merken van het concern over te nemen. Het verhaal werd al snel ontkracht door de partijen maar krijgt vandaag nog een aardig staartje.

In een uitgebreid bericht schrijft Autocar namelijk dat de Volkswagen Groep het Italiaanse concern helemaal niet kán kopen. Maar eerst de reden waarom VW interesse zou hebben in de Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Met 9,7 miljoen verkochte auto’s was VW afgelopen jaar de op twee na grootste autoproducent, Toyota (9,98 miljoen) en General Motors (9,71 miljoen) voor zich latend. Van compacte stadsauto’s tot grote vrachtwagens is het merk op brede schaal actief alleen wilde Ferdinand Piech meer en dat betekende dat er meer auto’s geproduceerd moesten worden. Dat kan door meer auto’s van de bestaande merken te verkopen maar ook door nieuwe merken aan te trekken. Met de grote merken van FCA aan het concern toegevoegd zou VW per direct het grootste concern zijn met ongeveer 15 miljoen verkochte auto’s. Het concern zou dan wellicht verder gaan onder de (oude) naam Auto Union.

Zo ver komt het echter niet. Eind april van dit jaar gaan er namelijk alarmbellen rinkelen op het hoofdkantoor van Volkswagen in Wolfsburg. In plaats van uitbreiden zouden namelijk alle zeilen bijgezet moeten worden om met de bestaande merken nog winst te maken. Hoewel het hele concern namelijk nog gezonde winst maakt is het juist de basis van het concern, Volkswagen dus, dat de winst steeds harder ziet kelderen. Over de eerste helft van 2014 werd er slechts 2% winst geboekt voor het merk Volkswagen. Ter vergelijking: Toyota maakt ongeveer 8% winst.

Volkswagen CEO Martin Winterkorn wil daarom ongeveer 5 miljard euro gaan bezuinigen en dat is heel ander nieuws dan de belangrijkste pijlers van FCA overnemen. Een deel van die bezuinigingen bestaat uit het schrappen van enkele modellen, zoals de Eos en de Scirocco. Ook de Up-familie heeft het zwaar omdat er ‘slechts’ 200.000 per jaar worden verkocht (VW, Skoda en Seat samen) en de auto op een erg duur platform wordt gebouwd, er zou bijna niets verdiend worden op de kleinste van de VAG Groep.

Terwijl VW dus enorm aan het bezuinigen is, is FCA met dank aan een flinke financiële injectie bezig om op te krabbelen uit een behoorlijk dal. Nieuwe modellen van Fiat, Alfa Romeo en Jeep moeten voor flinke verkoopaantallen gaan zorgen binnen Europa en in Amerika.

De reden van de geruchten dan. De strategen van Volkswagen gingen er van uit dat door al het nieuws aandeelhouders van FCA hun aandelen zouden omzetten in geld en dat VW zo in handen kon komen van een aardig aandeel in het concern. Ook werd door VW gedacht dat de familie Agnelli (die nog altijd 30% van de aandelen van Fiat in handen hebben) hun aandelen wel ‘even zouden verkopen’ en dat is niet aan de orde, zo blijkt nu.

Voorlopig blijft alles bij het ‘oude’ voor FCA. Met een mooie toekomst in het verschiet, als je het ons vraagt.

  1. Volkswagen AG heeft weer eens last van een flinke uitbreidingsdrift. Het concern richt nu zijn pijlen op Fiat Chrysler en hoopt zo ook de Verenigde Staten te kunnen veroveren.

    VAG heeft al een flink aantal merken onder zijn hoede, waaronder Volkswagen, Audi, Porsche en Lamborghini. De Duitsers vinden het echter behoorlijk pijnlijk dat het maar niet lukt om voet aan de grond te krijgen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. De beoogde overname van Fiat Chrysler komt dan ook niet uit de lucht vallen. Volkswagen flirtte in het verleden bijvoorbeeld al nadrukkelijk met Alfa-Romeo, eigendom van Fiat.

    Volgens bronnen van het doorgaans goed geïnformeerde Manager Magazin onderhandelen de eigenaren van Volkswagen al met de families Elkann en Agnelli. Zij hebben de touwtjes in handen bij het Italiaans-Amerikaanse concern en zouden zich graag volledig willen richten op Ferrari. Het zou hen dus niet slecht uitkomen om de rest van de merken uit hun portfolio af te stoten.

    Het zou Volkswagen AG niet eens zozeer gaan om de Europese of Amerikaanse merken. Zij willen vooral profiteren van het enorme dealernetwerk van Chrysler in de Verenigde Staten, aangezien ze dan simpelweg beter te vinden zijn door de gemiddelde Amerikaan. Zover is het ondanks de plannen van VAG nog lang niet. Het verschil tussen het aanbod van de Duitsers en de vraagprijs van Fiat Chrysler zou nog aanzienlijk zijn, terwijl Fiat CEO Sergio Marchionne blufpoker speelt door ook andere mogelijkheden te bekijken.

    http://www.autoblog.nl/nieuws/volkswagen-wil-fiat-chrysler-overnemen-68660

  2. Natuurlijk wil je als je zoveel in kas hebt ( nou had , zie de laatste ontwikkelingen) , een merk als Alfa Romeo en Ferrari en om vele redenen. Fiat denkt ook strategisch , met producten moet je geld verdienen .
    Tot nu toe zijn de berichten slechts uni-lateraal merk ik steeds op .
    En John…om nu het sjonnie blog bij uitstek Autoblog als bron te noemen is wel het minste , Alfa Romeo was al overgenomen op een zeker moment volgens hen.. . Hun wil is groot namelijk , jongens die slechts over pk”s kunnen en willen praten .

  3. “Volkswagen AG heeft weer eens last van een flinke uitbreidingsdrift” , zegt autoblog dan. Wel grappige comment in een item wat tevens over Fiat gaat. Naast VW is het FCA zelf wat regelmatig expansiedriften vertoond. Daar waar VW met redelijk kleine stappen enkele labels overneemt heeft Fiat zojuist een geheel concern overgenomen. En als we labels gaan tellen onder beide concerns zullen ze elkaar niet veel ontlopen op het aantal wat daar uit komt.
    Iets met een pot en ketel.

    Tussen haakjes bedenk ik me dan wel hoe knap het is hoe Toyota op grotendeels zijn eigen naam , een kleiner Lexus label en een enkele vinger in kleine puddingtoetjes als bij FHI toch zo gigantisch groot is geworden. Kan ik wel een vorm van respect voor opbrengen. Groot geworden op eigen naam.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *