Volkswagen kán Fiat helemaal niet kopen

fiat-vw

Drie weken was de internationale media in rep en roer want Volkswagen zou in gesprek zijn met Fiat om een aantal merken van het concern over te nemen. Het verhaal werd al snel ontkracht door de partijen maar krijgt vandaag nog een aardig staartje.

In een uitgebreid bericht schrijft Autocar namelijk dat de Volkswagen Groep het Italiaanse concern helemaal niet kán kopen. Maar eerst de reden waarom VW interesse zou hebben in de Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Met 9,7 miljoen verkochte auto’s was VW afgelopen jaar de op twee na grootste autoproducent, Toyota (9,98 miljoen) en General Motors (9,71 miljoen) voor zich latend. Van compacte stadsauto’s tot grote vrachtwagens is het merk op brede schaal actief alleen wilde Ferdinand Piech meer en dat betekende dat er meer auto’s geproduceerd moesten worden. Dat kan door meer auto’s van de bestaande merken te verkopen maar ook door nieuwe merken aan te trekken. Met de grote merken van FCA aan het concern toegevoegd zou VW per direct het grootste concern zijn met ongeveer 15 miljoen verkochte auto’s. Het concern zou dan wellicht verder gaan onder de (oude) naam Auto Union.

Zo ver komt het echter niet. Eind april van dit jaar gaan er namelijk alarmbellen rinkelen op het hoofdkantoor van Volkswagen in Wolfsburg. In plaats van uitbreiden zouden namelijk alle zeilen bijgezet moeten worden om met de bestaande merken nog winst te maken. Hoewel het hele concern namelijk nog gezonde winst maakt is het juist de basis van het concern, Volkswagen dus, dat de winst steeds harder ziet kelderen. Over de eerste helft van 2014 werd er slechts 2% winst geboekt voor het merk Volkswagen. Ter vergelijking: Toyota maakt ongeveer 8% winst.

Volkswagen CEO Martin Winterkorn wil daarom ongeveer 5 miljard euro gaan bezuinigen en dat is heel ander nieuws dan de belangrijkste pijlers van FCA overnemen. Een deel van die bezuinigingen bestaat uit het schrappen van enkele modellen, zoals de Eos en de Scirocco. Ook de Up-familie heeft het zwaar omdat er ‘slechts’ 200.000 per jaar worden verkocht (VW, Skoda en Seat samen) en de auto op een erg duur platform wordt gebouwd, er zou bijna niets verdiend worden op de kleinste van de VAG Groep.

Terwijl VW dus enorm aan het bezuinigen is, is FCA met dank aan een flinke financiële injectie bezig om op te krabbelen uit een behoorlijk dal. Nieuwe modellen van Fiat, Alfa Romeo en Jeep moeten voor flinke verkoopaantallen gaan zorgen binnen Europa en in Amerika.

De reden van de geruchten dan. De strategen van Volkswagen gingen er van uit dat door al het nieuws aandeelhouders van FCA hun aandelen zouden omzetten in geld en dat VW zo in handen kon komen van een aardig aandeel in het concern. Ook werd door VW gedacht dat de familie Agnelli (die nog altijd 30% van de aandelen van Fiat in handen hebben) hun aandelen wel ‘even zouden verkopen’ en dat is niet aan de orde, zo blijkt nu.

Voorlopig blijft alles bij het ‘oude’ voor FCA. Met een mooie toekomst in het verschiet, als je het ons vraagt.