Wederom snoepveiling: Retromobile Paris in aantocht

retro-01

Van 6 tot 10 februari is het tijd voor Salon Retromobile Paris. Tijdens dit Franse autofeest vindt er ook een veiling plaats en daarbij gaat het bepaald niet om lullige auto’s. Net als bij de veiling van RM Auctions afgelopen weekend staan er ook hier weer enkele topstukken in de catalogus om geveild te worden.

Om maar met één van de meest unieke auto’s te beginnen: op de lijst onder andere deze bloedmooie Maserati A6G/2000 Coupé Allemano Speciale uit 1956 (foto onder). De schitterende carrosserie komt van Allemano. Ook Frua en Zagato mochten van Maserati hun kunnen laten zien op de basis van de A6G/2000, maar het ontwerp van Allemano heeft onze voorkeur. Met de prachtige zescilinder in het vooronder wist de Drietand trouwens een vermogen van bijna 160 pk op het asfalt te brengen, veel concurrentie kwam in die tijd niet verder dan 130 pk met dergelijke motoren.

De complete geschiedenis van de zwart/rode auto is bekend en zodat men ook weet dat er op deze A6G veel opties zijn geleverd in 1956. Een grote vulopening voor de tank, een armsteun voor de passagier, een Jaeger LeCoultre chronometer, een Halda tripmaster, extra verlichting in het interieur voor het kaartlezen, Marchal Fantastique mistlampen en nog veel meer speciale goodies waaruit blijkt dat de Maserati destijds niet gekocht is om over de boulevards te sukkelen.

Naar verwachting zal het in concoursstaat verkerende exemplaar tegen de 500.000 euro moeten kunnen opleveren.

retro-00

Een ander topstuk en evenmin een koopje is de prachtige Fiat 8V (spreek uit ‘Otto Voe’) Coupé Vignale uit 1953. De 8V is vernoemd naar zijn 1.996cc achtcilinder (in V-vorm), een kunstwerkje van Dante Giacosa. Compact maar sterk maakte het blok zijn debuut in 1952 in de Siata 208 CS alvorens een jaar later in de 8V te worden gelepeld.

De grijze auto die je hier ziet (ook de foto boven dit bericht) is de eerste van dertien coupés die door Vignale van een carrosserie werden voorzien. Het is tevens één van de meest elegante; veel latere coupés waren sportiever qua ontwerp. Net als van bovenstaande Maserati is er ook van deze Fiat 8V Coupé Vignale nog veel meer informatie en foto’s te vinden op de website. Meebieden? Houdt er dan rekening mee dat er een bedrag tussen de 750.000 en 850.000 euro van je rekening geschreven kan worden.

retro-02

Uiteraard kan het ook wat minder exclusief. Daarmee bedoelen we niet dat er talloze betaalbare klassiekers van een paar duizend euro worden geveild, maar ook voor ‘slechts een paar ton’ kun je al slagen in Parijs. Zijn bovenstaande auto’s iets te sierlijk voor je, dan kun je voor een slordige anderhalve ton wellicht eigenaar worden van d ehieronder afgebeelde en alles behalve subtiele Lamborghini Countach 5000 Quattrovalvole. ‘Black on black’ en een tikkeltje ordi wellicht, maar indruk maakt het apparaat absoluut. De youngtimer stamt uit 1985, heeft ongeveer 37.500 kilometer gereden en verkeert daarmee in nieuwstaat. Verreweg de meeste van de 455 paa… euh… stieren zullen dan ook nog wel onder de motorkap aanwezig zijn.

retro-03

Van ‘smaakgevoelig’ naar ‘dat kan niemand fout vinden’ met deze Fiat Abarth 595 Esse esse die in 1970 geboren is. Deze échte 595 SS – er zijn meer replica’s dan originele –  is volledig gedocumenteerd en heeft naast de fijne kuipstoeltjes (niet geadviseerd voor mensen met een hernia), de ‘afdekplaat/versteviging’ voor het opendakje en de brede schermen voor de net zo brede wielen natuurlijk ook de opgepepte druktemaker onder het kleine achterklepje. Die motor levert meer dan 30 pk en dat is in een dergelijk autootje meer dan dat het op papier (nou ja, scherm) lijkt. De topsnelheid bedraagt meer dan 130 km/u! Verwachte opbrengst? Tussen de 30 en 40 mille.

retro-04

Van een geheel andere orde is de Lancia 037 hieronder: een Group B auto waarvan er 200 voor homologatie moesten worden gebouwd. Het werden er 222 en dit is #33. Van de 38.200 kilometer op de teller zijn er veel verzameld tijdens heuvelklims en rally’s. Sinds 1985 is de auto in handen van dezelfde eigenaar, Jean Boussignac, die de auto kocht toen deze twee jaar oud was en bijna 18.000 kilometer gereden had. Op zoek naar een scheurijzertje om aan historische rally’s deel te nemen? Dat moet ook goedkoper kunnen dan met deze 037 die ergens tussen de 120.000 en 200.000 euro moet opbrengen.

retro-05

De lijst met begerenswaardige klassiekers is nog een stuk langer, maar daarvoor verwijzen we je graag naar het overzicht van ArtCurial. Onder andere vind je daarin een handjevol bijzondere Lancia’s zoals deze Flaminia Super Sport Zagato.

retro-06

Het complete overzicht vind je HIER. Voor meer informatie over Retromobile kijk je op de website van het prachtige evenement.