5 alternatieven voor een Ducati Monster

Het is koud, nat, de weg is gepekeld: voor ons reden genoeg om niet dagelijks motor te hoeven rijden. Nee, wij kijken meer uit naar de eerste zonnestralen van het voorjaar, om onze gepoetste tweewielers tevoorschijn te toveren en lekker rond te toeren of de dagelijkse kilometers te maken met een achter de helm verstopte smile van oor tot oor. De winter is echter wel een prima tijd om een motorfiets te kopen, je komt geregeld prima geprijsde exemplaren tegen in deze tijd van het jaar.

En dus kijken we graag uren rond op marktplaats en aanverwante websites. Lekker wegdromen bij motorfietsen die we niet kunnen betalen, net niet leuk genoeg vinden om een eigen ‘fiets’ voor weg te doen of er ineens eentje tegen te komen en denken: “Waarom heb ik daar niet eerder aan gedacht!?”
Eén van de meest populaire motoren is, we zouden haast ‘natuurlijk’ zeggen, de Ducati Monster. Italiaans, vlot, makkelijk, niet onbetrouwbaar en een icoon. Ook wij struinen van tijd tot tijd het net af om te kijken of er nog een mooie, vroege, originele 900 te koop staat. Zelden met positief resultaat. Je kunt echter ook voor wat anders kiezen dan de voor de hand liggende Duc en daarom presenteren we hier vijf alternatieven voor een gebruikte Monster. Uiteraard ook nakeds, uiteraard ook Italiaans, uiteraard ook gaaf.

Op 5: de Aprilia 750 Shiver

De Aprilia Shiver is geïntroduceerd in 2007. Een vlot ogende naked met 750 cc V-Twin met 95 pk bij 9.000 tpm. Waar Aprilia met andere modellen enorm wist te scoren is de Shiver nooit het succes geworden wat Aprilia er van gehoopt had (vermoeden we). De Tuono was natuurlijk het bekende model, de SL 750 Shiver had daar vermoedelijk wat onder te lijden. De relatieve onbekendheid zorgt er voor dat je nu een lekker sturende tweepitter koopt voor leuk geld. Het door ons gevonden exemplaar staat bij een motorzaak, met 22.000 kilometer achter de kiezen en stamt uit 2008. De Aprilia oogt zeer fris en mag mee voor nét geen € 4.500. Klikkerdeklik.

Nummer 4: Benelli 752 S ABS

Van hele andere orde is de Benelli 752 S. Praktisch nieuw met zijn bouwjaar 2020 en ook de kilometerstand gooit geen roet in het eten: 5.297 km staat er op de teller. Verder heeft de Benelli alles in zich om als echte naked volgens klassiek recept te worden gezien, met een goed ogend vakwerkframe (buizenframe), lekker bolle tank en een ronde koplamp. Met 76 pk is de 752 S vlot genoeg, al moet je geen beul van een motorfiets verwachten. De modelnaam 752 slaat niet op de cilinderinhoud van deze paralleltwin want dan had de Benelli 754 moeten heten. We vermoeden dat het een combinatie is van 750 en 2 cilinders. De prijs voor deze praktisch nieuwe motor? € 7.250. Juist ja. Klikkerdeklik.

Daar is 3: Moto Morini Corsaro 1200

Je vindt de Aprilia en Benelli aan de lichte kant? Dan gooien we het over een andere boeg met deze zwaargewicht. Wellicht de minst bekende van het vijftal maar niet de minste: de Moto Morini Corsaro 1200 beschikt over een lel van een V-twin, namelijk 1.187 cc groot. Het zal je niet verbazen dat daar ook een wat heftiger vermogen bij hoort: de Corsaro levert 138 pk bij 8.500 tpm. De looks zijn gaaf, met een knalrood frame, bijzondere dubbele koplampen en twee hele dikke uitlaten direct onder de kont. Moto Morini verdween uit beeld in de jaren ’80 maar 2004 werd het nieuw leven ingeblazen. De Corsaro heeft goed 20.000 km gereden en net een grote beurt gehad. Ook deze staat weer bij een motorzaak die nog héél veel meer moois heeft staan. Deze Moto Morini mag mee voor € 6.750. Klikkerdeklik.

Op 2… De MV Agusta F4 Brutale

Terug naar een merk dat iedere motorrijder kent: MV Agusta. Al sinds jaar en dag heeft het merk een fraaie naked in de catalogus staan, de Brutale. Tegenwoordig is alleen de driecilinder nog leverbaar maar zodra er F4 in de typebenaming staat dan weet je het wel: vier cilinders. De Brutale 910 heeft een 909 cc grote viercilinder, goed voor 139 pk. Daarmee is de Brutale een hele brutale: wees niet bang dat je vermogen of snelheid tekort komt met deze lekker eigenwijs vormgegeven fiets. MV Agusta is een merk met prachtige historie, we durven wel te stellen dat we redelijk verliefd zijn op de lettercombinatie MV en dat komt dus niet door Max Verstappen. De Brutale had misschien wel op plek 1 gestaan als hij iets klassieker was vormgegeven, we zijn tenslotte opzoek naar een Monster-alternatief. Het exemplaar op de foto staat te koop bij een bekende motorhandelaar, heeft 46.000 km gereden en stamt uit 2006. Klikkerdeklik.

En dan op 1, tromgeroffel… De Cagiva Raptor 1000

De Monster werd geïntroduceerd in 1992, in de tijd dat Ducati nog eigendom was van Cagiva. Er staan dan ook op diverse onderdelen nog olifantjes, het logo van Cagiva. Onder het frame van de Cagiva hangt een 996 cc grote V-Twin, met 105 pk. Het blok komt van Suzuki (de TL1000 S) en dat had een reden. Cagiva was in die tijd ook eigenaar van MV Agusta en had een fortuin geïnvesteerd voor het eigen motorblok van de F4. Een geweldige motor maar erg kostbaar en dus wilde Cagiva met wat betaalbaarders komen. Een naked voor een normale prijs. Wel helemaal Italiaans zijn de looks, die duidelijk enige verwantschap met de Ducati Monster hebben. Met een prijs van € 3.499 is het ook nog eens de goedkoopste van de vijf, terwijl hij wel gewoon te koop staat bij een vestiging van MotoPort. We worden hier dus een tikkeltje hebberig van, al is het alleen door die lekker eigenwijze driehoekige toerenteller. Klikkerdeklik.