Officieel: Alfa Romeo Milano. Euh… Junior!

Jawel! Alfa Romeo trekt vandaag het doek af van de Milano Junior, Alfa’s eerste volledig elektrische auto en tevens de nieuwste kleine telg van het merk. Vanmorgen lekten er al foto’s het net over waarover iedereen duidelijk een mening had maar nu, met de officiële beelden en de live-presentatie achter de rug zijn we gerustgesteld: welkom Junior!

Je verwachte een verkleinde Tonale? Nee hoor, de ontwerpers van Alfa Romeo zijn volledig ‘from scratch’ begonnen en hebben een nieuwe designtaal neergezet. We zien er wat details in van de overweldigende Zagato concept van enige tijd geleden. De Junior deelt de stevige heupen en de afgevlakte achterzijde, volgens Alfa Romeo zorgend voor enige gelijkenis met modellen uit het verleden, zoals de Giulia uit de jaren ’60 en ’70 en de nog extremere TZ. Oké, eerlijkheid gebied te zeggen dat we die vergelijking wat vergezocht vinden maar we zijn tegelijkertijd heel erg blij dat de Junior een duidelijk eigen uitstraling heeft.

Wat ons ook opvalt is de, in ieder geval optisch, kleine overhang aan de voor en achterzijde waardoor de auto gespierd overkomt en niet ‘lomp’. Om het ook maar even benoemd te hebben: de grille van de Junior is opvallend. Erg opvallend. Bij de elektrische versie is de grille zeer ‘vooruitstrevend’ ontworpen met een groot logo in de Scudetto. Bij de hybride-variant, die je hieronder op de foto ziet, is gekozen voor een klassiekere aanpak met in een typisch Alfa-lettertype de merknaam. Wie weet went het maar vooralsnog gokken we erop dat veel EV-bezitters alsnog voor de grille met het geschreven Alfa Romeo-logo opteren, al dan niet achteraf.

Onder de korte motorkap krijgt de Junior een elektromotor die minimaal 156 pk levert, uit een 54 kWh-batterij. In theorie kom je daar 410 kilometer ver mee, in de praktijk gokken we door ervaringen met andere auto’s uit de Stellantis-vloot op zo’n 325/350 kilometer. De sterkere Veloce beschikt over een motor die 240 pk levert.

De hybride ‘Junior Ibrida’ is voorzien van een 1.2 liter metende driepitter en is gekoppeld aan een 29 pk sterke elektromotor die het totaal, wederom bekend van andere modellen, 136 pk brengt.

Waar Alfa Romeo de nadruk heel erg oplegt is de wegligging van de Junior. Het ontwikkelteam dat verantwoordelijk was voor de Giulia GTA (een auto waarvan we nog altijd zeer onder de indruk zijn, zelfs ten opzichte van de Quadrifoglio) mocht zich bemoeien met de rijkarakteristieken van de Junior. Volgens Alfa Romeo is dat gelukt en is de Junior de best en leukst sturende crossover die er is. De Veloce doet er nog een schepje bovenop met 20″ wielen en high performance banden, een Torsen-differentieel, andere stabilisatorstangen en 25 mm verlagen.

Van binnen is de Junior lekker ’tech’, waarmee we bedoelen dat er vooral is ingezet op sportiviteit, mooie materialen, donkere tinten en grote schermen. Twee 10,25″ schermen zorgen ervoor dat je nooit informatie mist en gelukkig zien we een hele reeks aan knoppen voor intuïtief gebruik.

Over prijzen rept Alfa Romeo met geen woord maar na eerdere impressies en de foto’s van vanmorgen zijn we toch wel heel erg blij met de geboorte van die nieuwe kind.