Alfa Romeo Tributo Italiano: een eerbetoon aan het groen-wit-rood

Alfa Romeo komt met een zeer rijk uitgedoste speciale serie, de Tributo Italiano. Deze exclusieve uitvoering is, zo zegt Alfa Romeo zelf, ontworpen als eerbetoon aan de oorsprong van het merk en belichaamt de Italiaanse persoonlijkheid en de sportiviteit van Alfa Romeo.
Eerlijk gezegd vinden we iedere aanleiding om de driekleur van Italië in het zonnetje te zetten de moeite waard dus zie hier: de Tributo Italiano-serie van Alfa Romeo, drie geweldig uitgevoerde modellen die vanaf nu verkrijgbaar zijn bij de dealer.

Toegegeven: aan uitvoeringen had je bij Alfa Romeo al niets klagen. Als we eigenaren en liefhebbers mogen geloven is vooral de Veloce-reeks zeer geliefd, met prachtige uiterlijke kenmerken en geweldige interieurs. Het is dan ook goed nieuws dat deze Tributo Italiano-reeks losjes gebaseerd is op de Veloce.
Wat direct opvalt aan de drie modellen zijn de drie leverbare kleuren, die natuurlijk het allerbest tot hun recht komen als ze bij elkaar geparkeerd staan: Verde Montreal, Bianco Alfa en Rosso Alfa. In alle gevallen heeft deze serie een zwart gelakt dak. Bij de Tonale PHEV Tributo Italiano is als optie een glazen dag leverbaar.

Nu we het toch over de Tonale hebben: tijdens de introductie waar we bij aanwezig zijn hebben we voor het eerst de gelegenheid om een dag met een 280 pk sterke Tonale PHEV te rijden. Deze uitvoering maakt vanaf de eerste meters indruk, dít is de motor die je eigenlijk in je Tonale wilt. De Tonale Tributo Italiano wordt in Nederland altijd geleverd als 280 pk sterke Plug-in Hybrid Q4 dus keuzestress hoef je ook niet te hebben.

Uiterlijk is de Tonale duidelijk te herkennen aan zijn volledig in carrosseriekleur uitgevoerde uitdossing. Wielkastranden, dorpels en de delen van de voor- en achterbumper die normaal uitgevoerd zijn in kunststof: alles is bij de Tributo Italiano groen, wit of rood. Het geheel maakt behoorlijk indruk en het geeft de Tonale een uitstraling die iets meer richting hatchback of stationwagon trekt dan naar SUV.

Ook vallen natuurlijk de riante 19″ (Giulia), 20″ (Tonale) en 21″ (Stelvio) wielen op die standaard aanwezig zijn op de Tributo Italiano-reeks.

Binnenin gaat het Tributo-feestje verder met nauw omsluitende sportstoelen, die zijn bekleed met zwart geperforeerd leer met rode accenten. Prachtig! Het Tributo Italiano-logo in de hoofdsteun was je vast al opgevallen? De fraaie, rode stiksels op het dashboard, de stoelen en de deurpanelen benadrukken benadrukken nog eens extra dat ‘sportiviteit’ het hoofdingrediënt is van deze uitvoering. De Tonale PHEV Tributo Italiano heeft ook een dashboardpaneel in nieuw zilverkleurig ‘carbon design’ met het Alfa Romeo-logo. Mooi, dat zeker, maar eigenlijk het enige dat van ons ook in de normale Veloce-stijl had mogen blijven.

Voor alle modellen geldt dat het een nogal rijkelijk uitgerust geheel is in het interieur: dual-zone airconditioning, verwarmbare stuurwiel, aluminium schakelpaddels aan de stuurkolom, geavanceerd infotainmentsysteem, geventileerde en verwarmbare voorstoelen en een premium Harman Kardon audiosysteem met veertien speakers inclusief een subwoofer.

Alfa Romeo levert de Giulia en Stelvio Tributo Italiano standaard met de 280 pk sterke 2,0-liter benzinemotor met 8-traps ZF-automaat en Q4-vierwielaandrijving. De Tonale Plug-in Hybrid Q4 combineert een 100% elektrische actieradius van meer dan 80 kilometer in stadsverkeer met een totale actieradius tot 600 kilometer (met volgeladen accu en volle tank), terwijl de bestuurder kan rekenen op de karakteristieke rijdynamiek en sportiviteit van Alfa Romeo als het systeemvermogen van 280 pk volledig tot uiting komt.

Samengevat kunnen we stellen dat dit eigenlijk de Tonale/Giulia/Stelvio is die je wilt, de drie kleuren zijn stuk voor stuk perfect passend bij de modellen en de waslijst aan standaardzaken die normaal optie zijn of niet eens te bestellen is lang. Daarnaast is het drietal stuk voor stuk uitgerust met de meest prettige motor, in het geval van de Giulia en Stelvio op de Quadrifoglio-krachtbron na natuurlijk. Wat rest zijn de prijzen. Was je al bekend met die prijzen van deze drie modellen dan kan het maar zo zijn dat deze prijzen zelfs meevallen.

  • Alfa Romeo Giulia Tributo Italiano vanaf € 76.300,-
  • Alfa Romeo Stelvio Tributo Italiano vanaf € 92.600,-
  • Alfa Romeo Tonale Tributo Italiano vanaf € 60.500,-