Het doek valt voor Alfa Romeo Mito

Medio juni 2008 werd de Alfa Romeo MiTo (later Mito) geïntroduceerd. De kleine Alfa moest de opvolger worden van de 147 en hoewel het model niet al te snel op gang kwam – qua verkopen – is het uiteindelijk toch nog best een succes geworden. Nu, goed tien jaar na de introductie, gaat de stekker er uit en moet Alfa Romeo het tijdelijk zonder compacte instapper doen.

De rek is na tien jaar uit het model en een opvolger is er nog even niet. Of die er wel komt? Volgens Marchionne wel, al zal het model een iets andere insteek krijgen dan de huidige Mito. Erg jammer dus dat de productie nu al stopt want hoewel de cijfers niet meer voorkomen in de Top-10-lijstjes worden er toch nog best wat Mito’s verkocht. Hoelang de Mito nog leverbaar blijft is de vraag, we hebben geen idee hoeveel voorraad er nog is. Mocht je er nog eentje willen dan raden we je aan om niet te lang meer te wachten.

Historie
De Alfa Romeo Mito wordt gepresenteerd op 19 juni 2008 in Milaan. Het onderstel deelt de Mito met zijn Fiat-zusje Grande Punto. Het is goed te zien dat de designafdeling (Centro Stile) duidelijk heeft gekeken naar de kenmerken van de Alfa Romeo 8C, met ronde achterlichten, druppelvormige koplampen en zijruiten die dezelfde ronde vorm hebben (maar dan met een raam meer).
De naam komt voort uit een samenvoegsel van Milaan en Turijn, vandaar dus ook dat de ‘T’ in MiTo een kapitaal is. Samengevoegd betekent mito ook nog eens mythe en legende dus een krachtige modelnaam voor de kleine Alfa Romeo.
Alfa past voor het eerst in een productiemodel (als we de 8C niet meerekenen) het DNA-systeem toe, waarbij de bestuurder kan kiezen uit drie rijmodi. ‘Dynamic’, ‘Normal’ en ‘All Weather’ hebben duidelijk hun invloed op de gasrespons, stuurbekrachtiging, motor en de rijhulpsystemen zoals ESP.

Ervaringen
Op de redactie waren we direct te spreken over de MiTo. Zo erg zelfs dat Carlo te Lintelo na diverse testauto’s gereden te hebben er zelf eentje wilde. Dat lukte in 2011 (foto boven) en hij reed vervolgens zo’n 90.000 compleet probleemloze kilometers met zijn MiTo. Na twee jaar werd de MiTo ingeruild op een Giulietta maar het gevoel dat Carlo met de MiTo had kwam niet helemaal terug. Spijt? Best een beetje ja…

Bron: Torino Oggi