Legendarische HF keert terug bij Lancia

“Ter gelegenheid van de film Race for Glory in de grote Italiaanse bioscoopzalen, ben ik verheugd het nieuwe HF logo te onthullen. Het maakt zijn debuut op de nieuwe Lancia Ypsilon HF en daarna op de toekomstige high-performance versies van het merk. Na de presentatie van de New Lancia Ypsilon, de eerste auto van het nieuwe tijdperk, zetten we vandaag een nieuwe stap op weg naar ‘Renaissance’ van het merk”, aldus Luca Napolitano, CEO van het merk Lancia. En hij voegt eraan toe: “Keren we terug naar de Rally? Daar werken we aan.”

Het eerste wapenfeit van ‘HF’ wordt de nieuwe Ypsilon. De nieuwe Ypsilon HF komt in 2025, is uitgerust met een 240 pk sterke 100% elektrische motor en accelereert van 0 naar 100 km/u in slechts 5,8 seconden.

Voor de historie van het HF-logo duiken we de boeken in:

Het HF-logo werd voor het eerst geïntroduceerd in 1960 op de Autosalon van Genève toen een groep gepassioneerde Lancia-eigenaars de “Lancia Hi-Fi” club oprichtte (Hi-Fi staat voor High-Fidelity), voorbehouden aan diegenen die minstens zes gloednieuwe Lancia-auto’s hadden gekocht. De initialen HF verschenen voor het eerst op enkele Lancia sportmodellen, zoals de Flaminia Pinin Farina Coupé, de Flaminia Sport Zagato en de Flavia Coupé.

Een paar jaar later in februari 1963, richtte Cesare Fiorio samen met een aantal coureurs en gepassioneerde Lancia-eigenaren het HF Lancia Racing Team op. Het logo van het Racing Team bestaat uit de hoofdletters HF (wit op een zwarte achtergrond), met vier rode olifanten als mascottes en de hoofdletters SQUADRA CORSE (wit op een rode achtergrond) eronder.

De legendarische Fulvia Coupé HF van ’66 kreeg het logo als de eerste, gevolgd door de onverslaanbare Stratos HF van 1974 tot 1978, de Delta Turbo in 1983 en tot slot de Delta 4WD, Delta Integrale en Delta HF Integrale Evolution.

Sinds de oprichting van het HF Lancia Racing Team waren de successen van de Lancia HF auto’s talrijk. In 1972 won de Fulvia HF het International Constructors’ Championship, dat vanaf het volgende jaar het World Rally Championship werd; een competitie waarin dezelfde Fulvia HF en de Stratos HF zegevierden in 1974 en de Stratos HF in het tweejaarlijkse seizoen 1976-1977, met als hoogtepunt de zes opeenvolgende titels die tussen 1987 en 1992 werden gewonnen door de iconische Delta HF met vierwielaandrijving, een model dat kon uitblinken in verschillende versies, 4WD, 8v, 16v en Evolution.