Abarth 1000 SP komt écht

We hopen al jaren op een nieuw model van Abarth. De 500 (en varianten zoals de talloze 595’s en 695’s) blijft één van onze favoriete auto’s en de 124 zorgt bij iedere testrit weer voor een dikke grijns maar een nieuw model stond hoog op de wensenlijst. Eigenlijk totaal onverwacht komt Abarth nu op de proppen met een zeer bijzondere tweezitter: de 1000 SP, gebaseerd op de inmiddels niet meer leverbare Alfa Romeo 4C.

De originele 1000 SP uit de jaren ’60 is één van onze favoriete klassiekers van het merk. Een prachtig gelijnde sportwagen met middenmotor. De nieuwe versie is iets minder slank maar tegelijkertijd wel zo’n beetje het slankste wat je tegenwoordig nog kunt verwachten. De Abarth 1000 SP is namelijk gebaseerd op de Alfa Romeo 4C, één van de lichtste auto’s die afgelopen jaren geproduceerd is. Volgens het Engelse Auto Italia Magazine worden er vijf exemplaren gebouwd maar daar zetten we onze vraagtekens bij, ongetwijfeld is het een opwarmer om te peilen of er interesse is in een dergelijke Abarth. Met de 1750 turbo viercilinder die 240 pk levert zal het ongetwijfeld een snelle auto worden, het gewicht zal tamelijk identiek zijn aan dat van de 4C.

Roberto Giolito, de baas van FCA Heritage, zou hebben aangegeven dat de prijs van de 1000 SP rond de € 200.000 moet gaan liggen. Stevig natuurlijk, maar mochten er daadwerkelijk maar vijf stuks komen dan vinden we het eigenlijk nog weinig, als je ziet dat Abarth de ontwikkeling van het model dan met die vijf auto’s terug moet verdienen.

Tot slot nog even een video van de oude. Sla de eerste halve minuut maar over, daarna kun je genieten van het motorgeluid van de 1000 SP.